Макроаналіз виконують у звичайних пробірках, хімічних стаканах, колбах. Осади відокремлюють фільтруванням через паперові фільтри.
Мікроаналіз виконують крапельним або мікрокристалічним методами. Про наявність досліджувальних іонів судять по кольору і формі кристалів, які утворилися, спостерігаючи їх під мікроскопом.
Напівмікроаналіз виконують за допомогою крапельниць. Відділення осаду проводять за допомогою центрифуги. Найчастіше в аналітичній практиці використовують напівмікрометод.
У хімічних методах якісного аналізу використовують характерні аналітичні реакції, які переводіть досліджувані іони в сполуки, що має ряд характерних властивостей: колір, запах, агрегатний стан. Речовину, яку використовують для проведення якісної реакції, називають реагентом.