В ході практичного заняття студенти розглядають особливості взаємодії лікарських речовин та компонентів їжі, оволодівають методикою призначення лікувально-дієтичного харчування з урахуванням особливостей медикаментозної терапії, що проводиться.
Після знайомства з матеріалами, які представлені в методичній розробці, студенти одержують у викладача ситуаційні задачі і використовуючи таблиці №1-3 призначають відповідний стіл лікувально-дієтичного харчування хворому, з урахуванням особливостей медикаментозної терапії, дають конкретні рекомендації хворому щодо необхідних та заборонені продуктів харчування та методики прийому лікарських препаратів.
Їжа, яка є життєво необхідною потребою організму, джерелом поживних і смакових речовин, що забезпечують гомеостаз і підтримку на високому рівні життєво-необхідних фізіологічних процесів за різних умов трудової діяльності, у разі виникнення певних обставин може бути причиною і чинником виникнення захворювань як інфекційної, так і неінфекційної природи.