Харчові добавки - це речовини, або група речовин, що не є основними харчовими продуктами і які спеціально додаються до складу продуктів.
Значна частина синтетичних харчових добавок, як правило, є токсичними, а тому забороненими для використання. Крім того, особливу увагу звертають на забруднення харчових добавок супутніми токсичними речовинами.
До харчових добавок належать речовини, що:
· покращують зовнішній вигляд продуктів (барвники, освітлювачі, загусники, в’яжучі речовини та ін.);
· речовини, що подовжують термін зберігання продуктів (консерванти, інгібітори, антиоксиданти, синергічні речовини);
· змінюють фізичні властивості продуктів (поверхнево-активні речовини);
· поліпшують смак і аромат (ароматичні, підкислюючі речовини, кислоти, цукри та ін.);
· підвищують харчову цінність продуктів (мікро- і макроелементи, вітаміни, біологічно активні речовини) .
Використання харчових добавок(особливо синтетичних) виправдане лише тоді, коли досягається технологічний, економічний та соціальний ефект і коли їх не можна замінити.
При збагачені харчових продуктів і напоїв добавками необхідно керуватися рекомендаціями:
· продукт чи напій повинен бути розрахований на значну частку населення (або населення окремих регіонів);
· продукти чи напої повинні бути стійкими при споживанні та зберіганні;
· добавка поживних речовин до продукту не повинна спричиняти дисбаланс у незамінних речовин;
· при споживанні надмірної кількості продукту повинна забезпечуватись токсикологічна безпека;
· вартість продукту, збагаченого добавками, має бути в розумних межах для передбачуваного споживача.