Пестициди (лат. pestis - зараза, чума; cidus - вбиваючий) - загальна назва різних хімічних засобів, призначених для боротьби з шкідливими організмами рослинного та тваринного походження, або зміни фізіологічного стану сільськогосподарських культур.
Пестициди за призначенням поділяються на :
· гербіциди - речовини призначені для знищення бур’янів;
· альгіциди - для знищення водоростей та іншої водяної рослинності;
· інсектициди - для знищення комах;
· фунгіциди - для боротьби з хворобами рослин;
· акарициди - для знищення кліщів;
· зооциди, родентициди - для знищення мишей, пацюків та інших гризунів;
· овіциди - для знищення яєць комах;
· ларвіциди - для знищення личинок комах і кліщів;
· нематоциди - для знищення нематод;
· репеленти - для відлякування комах;
· атрактанти - для принаджування комах;
· дефоліанти та десиканти - викликають опадання листя у рослин та мають висушуючий ефект;
· регулятори росту - засоби для стимуляції або пригнічення росту.
Значна частина пестицидів здатна до кумуляції. Існує два типи кумуляції: матеріальна (характеризується накопиченням в організмі токсичних речовини та їх метаболітів) і функційна (супроводжується накопиченням патологічних ефектів).
Для визначення і уніфікації критеріїв оцінок фактичної забрудненості пестицидами застосовується ряд показників:
Ä частота виявлення пестицидів;
Ä рівень вмісту залишків;
Ä максимально допустимий рівень залишків пестицидів у харчових продуктах (МДР);
Ä фонові допустимі залишки;
Ä допустима добова доза для людини - добова кількість, щоденне надходження якої протягом усього життя не повинно негативно впливати на організм.
Ä гранично допустима концентрація (ГДК);
Ä термін очікування в рослинництві - період від обробки до збирання врожаю в днях (встановлюється для кожної культури та препарату окремо);
Ä термін очікування у тваринництві - допустимий термін забою худоби, птиці і споживання молока та яєць від часу їх контакту з пестицидами, або часу застосування ветеринарних препаратів.