Забруднення харчових продуктів важкими і рідкісними металами
Метали поділяються на:
ессенціальні
неессенціальні
Хром,
марганець, цинк,
кобальт, мідь
Залізо, молібден,
селен,
Ванадій, нікель та ін.
Кадмій, свинець, ртуть, миш'як, берилій
Титан, алюміній,
барій, телур,
олово,
сурма та ін.
Виникнення токсичних ефектів спостерігається при недостатньому або надмірному надходженні в організм ессенціальних металів. Наприклад, хром, миш'як, кадмій, берилій, нікель мають канцерогенний, ембріотоксичний та тератогенний ефект.
При значному надходженні неессенціальних металів в організм людини спостерігається хронічна інтоксикація, яка має своєрідний для кожного металу характер і патогенез.