Масову частку солей кальцію і магнію в соку ІІ карбонізації, % СаО, обчислюють за формулою:
, (3.3)
де V1,V2 – об‘єми 1/28 н трилону Б, витраченого для титрування відповідно досліджуваного розчину і дистильованої води, см3; н – наважка продукту, г; К – поправковий коефіцієнт до титру розчину трилону Б.
Масову частку солей кальцію і магнію, %, перераховують на 100 частин сухих речовин за формулою:
. (3.4)
3.5 Аналіз одержаних результатів. Висновки та рекомендації
За результатами одержаних аналізів робимо висновок про якість досліджуваних продуктів. Пишимо висновок про якість очищення соку ІІ сатурації від солей Са2+ та якість досліджуваного білого цукру по вмісту золи за нормованим ДСТУ.
Запитання для самоперевірки
1. Склад мінеральних речовин цукрових буряків, їх вплив на технологічний процес одержання білого цукру.
2. Які методи визначення масової частки золи ви знаєте?
3. Що таке «сира», «чиста», «карбонатна», «сульфатна» зола?
4. У чому суть кондуктометричного методу визначення золи?
5. Наведіть методику визначення масової частки золи в білому цукрі кондуктометричним методом.
6. Яка допустима масова частка золи в білому цукрі І, ІІ та ІІІ категорії за ДСТУ 4623:2006?
7. Де утворюються розчинні солі кальцію? Який їх вплив на перебіг технологічних процесів.
8. Яка масова частка солей кальцію і магнію в напівпродуктах цукробурякового виробництва, їх вплив на технологічний процес?
9. Суть комплексометричного методу визначення солей кальцію і магнію в продуктах бурякоцукрового виробництва.
10. Наведіть методику визначення вмісту солей кальцію і магнію в соку ІІ сатурації.