МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Контроль радіоактивного забрудненняЗдійснюється з метою визначення ступеня забруднення радіоактивними речовинами людей, тварин, а також техніки, одягу, засобів індивідуального захисту продуктів, води, фуражу та інших об’єктів. Він здійснюється вимірюванням ступеня забруднення об’єктів гамма-випромінюванням або визначенням питомої (об’ємної, поверхневої)активності бета- й альфа-випромінювання. Ступінь радіоактивного забруднення людей, тварин, техніки, обладнання, одягу та інших матеріальних засобів як джерел радіоактивного забруднення оцінюється шляхом замірів потужності експозиційної (еквівалентної) дози випромінювання від цих об’єктів (в мР/год, мЗв/год, мкР/год) приладами та порівнянням їх з нормою. Ступінь радіоактивного забруднення продуктів харчування, води, ґрунту визначається через питому (об’ємну, поверхневу) активність продуктів ядерного розпаду і вимірюється в бекерелях (Кюрі) на кілограм, літр, кубічний (квадратний) метр). Ступінь забруднення гамма-випромінюванням та питому активність по бета-альфа-випромінюванню визначають порівнянням заміряних величин з припустимими рівнями. На мирний час користуємося нормами, які визначені в “Основних санітарних правилах ОСП-72/87” та НРБУ-97. Контроль за радіоактивним забрудненням на об’єктах харчової промисловості здійснюється в такій послідовності. Спочатку формування ЦО об’єкта (пости радіаційного та хімічного спостереження, контрольні ланки, особовий склад об’єктових лабораторій) обстежують підприємство на наявність радіоактивного забруднення. Визначають рівень радіації на території підприємства, у виробничих приміщеннях, складах, на обладнанні, тарі, пакувальних та покривних матеріалах. Обстеження ведеться за допомогою рентгенометрів )типу ДП-5, ІМД-1Р, СРП-68-01 та ін. Після обстеження приміщень, обладнання і тари обстежують продукти, які містилися в негерметичній тарі або були відкрито розміщені, та зараховують їх до однієї із трьох груп. Перша – незаражені продукти – сировина і готова продукція, які містилися в герметичній тарі, котра повністю захищає від зараження РР, ХОР і БЗ. Після знезараження тари такі продукти використовуються без обмежень. Друга – продукти, заражені РР, ХОР, БЗ, або з підозрою на зараженість – сировина в мішках з тканини або погано накрита покривалами; напівфабрикати, які містились в негерметичному обладнанні, негерметичній тарі; в складах, цехах. Відбирають проби продуктів і передають на лабораторний аналіз. До отримання результатів така продукція не використовується. При наявності РР вище припустимого рівня продукти знезаражують до припустимого рівня, а в документах на ці продукти роблять позначку «Д-РР». Третя – продукти, заражені РР вище припустимого рівня, краплинно-рідинними фосфор-органічними речовинами та іпритом. Продукція непридатна до перероблення і споживання, вона має бути знезаражена, після чого приймається рішення про її подальше використання. Читайте також:
|
||||||||
|