МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Контроль радіоактивного забрудненняЗдійснюється з метою визначення ступеня забруднення радіоактивними речовинами людей, тварин, а також техніки, одягу, засобів індивідуального захисту продуктів, води, фуражу та інших об’єктів. Він здійснюється вимірюванням ступеня забруднення об’єктів гамма-випромінюванням або визначенням питомої (об’ємної, поверхневої)активності бета- й альфа-випромінювання. Ступінь радіоактивного забруднення людей, тварин, техніки, обладнання, одягу та інших матеріальних засобів як джерел радіоактивного забруднення оцінюється шляхом замірів потужності експозиційної (еквівалентної) дози випромінювання від цих об’єктів (в мР/год, мЗв/год, мкР/год) приладами та порівнянням їх з нормою. Ступінь радіоактивного забруднення продуктів харчування, води, ґрунту визначається через питому (об’ємну, поверхневу) активність продуктів ядерного розпаду і вимірюється в бекерелях (Кюрі) на кілограм, літр, кубічний (квадратний) метр). Ступінь забруднення гамма-випромінюванням та питому активність по бета-альфа-випромінюванню визначають порівнянням заміряних величин з припустимими рівнями. На мирний час користуємося нормами, які визначені в “Основних санітарних правилах ОСП-72/87” та НРБУ-97. Контроль за радіоактивним забрудненням на об’єктах харчової промисловості здійснюється в такій послідовності. Спочатку формування ЦО об’єкта (пости радіаційного та хімічного спостереження, контрольні ланки, особовий склад об’єктових лабораторій) обстежують підприємство на наявність радіоактивного забруднення. Визначають рівень радіації на території підприємства, у виробничих приміщеннях, складах, на обладнанні, тарі, пакувальних та покривних матеріалах. Обстеження ведеться за допомогою рентгенометрів )типу ДП-5, ІМД-1Р, СРП-68-01 та ін. Після обстеження приміщень, обладнання і тари обстежують продукти, які містилися в негерметичній тарі або були відкрито розміщені, та зараховують їх до однієї із трьох груп. Перша – незаражені продукти – сировина і готова продукція, які містилися в герметичній тарі, котра повністю захищає від зараження РР, ХОР і БЗ. Після знезараження тари такі продукти використовуються без обмежень. Друга – продукти, заражені РР, ХОР, БЗ, або з підозрою на зараженість – сировина в мішках з тканини або погано накрита покривалами; напівфабрикати, які містились в негерметичному обладнанні, негерметичній тарі; в складах, цехах. Відбирають проби продуктів і передають на лабораторний аналіз. До отримання результатів така продукція не використовується. При наявності РР вище припустимого рівня продукти знезаражують до припустимого рівня, а в документах на ці продукти роблять позначку «Д-РР». Третя – продукти, заражені РР вище припустимого рівня, краплинно-рідинними фосфор-органічними речовинами та іпритом. Продукція непридатна до перероблення і споживання, вона має бути знезаражена, після чого приймається рішення про її подальше використання. Читайте також:
|
||||||||
|