Собівартість товарної продукції визначають на основі валової продукції.
Напрямки складання кошторисів витрат
1-й спосіб розрахунку:
, (2.11)
де - собівартість валової продукції; - собівартість зміни обсягу незавершеного виробництва.
2-й спосіб розрахунку:
, (2.12)
де - собівартість одиниці -ї продукції; - кількість виробництва -ї продукції в натуральному вираженні.
3-й спосіб розрахунку - пофакторний метод:
, (2.13)
де - собівартість планового обсягу товарної продукції за рівнем витрат базового періоду; - зміна собівартості в плановому періоді під впливом -го чинника; - кількість факторів, що впливають на собівартість продукції у плановому періоді.
Собівартість реалізованої продукції визначається шляхом коригування собівартості товарної продукції на суму зміни залишків нереалізованої продукції.
Загальна схема складання плану витрат підрозділу підприємства наведена на рис. 2.27.
Рис. 2.27 - Загальна схема складання плану витрат підрозділу підприємства(цеху)
6.3. Планування витрат при різних видах пересування продукції
питома вага собівартості визначається шляхом ділення повної собівартості, що віднесена за рахунок центру витрат, на обсяг виробництва цього центру.
При цьому використовують різні методи розподілу витрат між запасами незавершеного виробництва та одиницями готової продукції.
6.4. Методика визначення прибутку на рівні підприємства та його підрозділів