Оскільки патока - в'язкий продукт, природне охолодження йде дуже повільно, при швидкому наростанні забарвлення за рахунок утворення барвників. Щоб цього уникнути, прагнуть швидко (протягом 40-80 хв.) остудити її до температури 40-45 °С. Це кінцева операція технологічного процесу - охолодження патоки. Цей процес утруднений через високу в'язкість патоки.
Для цієї мети використовують спеціальні холодильники. Усередині теплообмінника розміщені змійовики з циркулюючої в них холодною водою. У центрі знаходиться циркулююча труба і мішалка. Гаряча патока циркулює і, проходячи між трубами змійовиків, прохолоджується. Охолоджена патока самопливом виходить по трубі в збірник.
Далі патоку фасують у ємності різного об'єму і відправляють до сховища для зберігання. Для великотоннажних споживачів патоку відправляють цистернами до виробництва.
Рис. 8.4. Схема теплообмінника-холодильника для патоки: