МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Вирощування молодняка.4. В перші 10-15 днів після народження телят утримують в профілакторії, а потім переводять в окремі клітки стільного телятника. Телят місячного віку можна утримувати в групових клітках. Залежно від призначення молодняка (на плем'ячи на відгодівлю) телят в молочний період годують неоднаково. Племінним бичкам згодовують молоко і концентрати, добавляючи незначну кількість сокових кормів і сіна. Теличкам згодовують лише молока і концентратів, привчають з ранього віку до поїдання сокових кормів і сіна. При такій годівлі швидше розвиваються органи травлення, і телята з ранього віку можуть поїдати і добре засвоювати об'ємисті корми. Залежно від напрямку господарства застосовують три способи вирощування молодняка: спосіб ручного випоювання за прйнятими в господарстві схемами; вирощування телят під коровами-годувальницями; підсисний спосіб. З 6-місячного віку бичків і теличок утримують окремо. В цьому віці визначається дальше призначення кожної тварини: для ремонту стада, для продажу на плем'я, на відгоділю тощо. Молодняк годують враховучи вік, живу вагу, плановий приріст. Раціони повинні бути збалансовані загальною поживністю і вмістом перетравного протеїну, мінеральних речовин і каротину. За виробничим призначенням розрізняють такі групи молодняка: ремонтні телички, племінні бугаї та молодняк на відгодівлі. Тривалість молочного періоду молодняку може бути різною – від 2 до 6 місяців. Новонароджені телята практично беззахисні проти бактерій навколишнього середовища. Тільки після досягнення ними двотижневого віку у них розвиваються захисні функції. Молозиво надає теляті імунітет до захворювань тому, що в ньому, окрім високої жирності та білковості, містяться імунні тіла, які вбивають у шлунку сторонню мікрофлору. Перший раз теляті необхідно дати молозиво не пізніше ніж через 30-60 хвилин після народження. Молозиво мусить бути температури не нижче 36-38 ° С, при необхідності його підігрівають. Молозиво необхідно давати не менше 5-6 разів на добу. Молозивний період триває 8-12 днів. Оптимальна доза першого молозива 1,2-2л. з поступовим збільшенням до 6-9л. Найчастіше від шлунково- кишкових захворювань телята гинуть у перші 5-21 день життя. Починаючи з 6-7 денного віку, телятам слід давати кип'ячену остуджену до 20-25° С воду, а з місячного віку напувають чистою сирою водою. До поїдання сіна телят привчають з 10 – денного віку, поступово збільшуючи норму, і доводять згодовування в 3 – місячному віці до 1,3-1,4кг., а в 6 місяців – 3кг. До зелених кормів привчають з 26-денного віку, силосу – не раніше 40 днів, концентрованих кормів – з 20 днів. Орієнтовну схему відгодівлі телиць на плем'я до 6- місячного віку при середньо-добових приростах 600-650г. Після 6 – місячного віку ремонтних теличок необхідно годувати по нормах, з тим, щоб до 18 місяців вони досягли 350-380кг. живої маси. Основу кормів для телиць взимку становлять грубі і соковиті корми. На 100кг. живої маси згодовують 2-3кг. сіна, 5-6кг. силосу, 1,5-2кг. сінажу, 1-3кг. коренеплодів, а концентрованих кормів 0,4-1,5кг. на голову за добу. Структура раціону мусить бути приблизно така: грубих кормів – 20-24%, силосу – 28-40%, сінажу – 23-25%, коренеплодів – 10-20%, концентратів – 15-25%. Племінним бугайцям необхідно згодовувати дещо більше конценрованих кормів. 4. Біологічні особливості свиней. В Україні станом на 1 січня 2007 року кількість свиней становила 2млн. 300 тис. голів, виробництво свинини в забійній масі склало понад 600 тис. тон. Така увага до розвитку свинарства пояснюється біологічними особливостями цих тварин, а це: всеїдність, багатоплідність, висока молочність, скороспілість, адаптаційна здатність, високий забійний вихід, раціональні витрати корму, харчова цінність, короткий період супоросності, високі добові прирости. Всеїдність. Свині охоче поїдають не тільки усі звичайні корми, а й відходи кухонь, їдалень, відходи м'ясної, олійної, молочної промисловості. На пасовищах добре поїдають траву, жолуді та інше. Багатоплідність. За один опорос свиноматка народжує 10-12 поросят, а іноді більше. Рекорд України – 38 поросят за опорос, рекорд світу – 42 поросят китайської свиноматки породи Тайху. Висока молочність. У свиноматок розрізняють фактичну і умовну молочну, фактична – кількість молока, виділеного свиноматкою за період лактації. Вона становить 250-300кг. Умовна молочність досягає 48-52кг. У молоці свиноматки значно більше жиру, білків та інших поживних речовин, ніж у молоці корови. Скороспілість. Сучасні породи при певних умовах догляду і утримання здатні досягати живої маси 100-120кг. у віці 6-7 місяців. Це дозволяє від однієї свиноматки з 2-ма приплодами в рік отримати 20-25ц. м'яса. Адаптаційна здатність. Свині не вибагливі до умов годівлі, утримання, догляду, а тому їх розводять в усіх кліматичних зонах країни. Як і серце людини, серце свиней робить 90 ударів за хвилину. У свиней кілікість гемоглобіну майже така, як і у людини. У цих тварин розвинений нюх і слух. Забійний вихід. У свиней забійний вихід вищий від інших тварин, він дорівнює 75%-85%, у ВРХ він дорівнює 50%-60%, овець – 44%-52%, коней – 48%-51%. Витрати корму. На 1кг. приросту маси свиней витрачають 3,5-4,0 кормові одиниці; дорослі особи при відкладанні значної кількості жиру – 5-6 кормових одиниць, а ВРХ витрачає 7-9 кормових одиниць. Короткий період супоросності. У свиней вік триває 114-115 днів. Це дає можливість за рік мати від кожної дорослої свиноматки по два опороси й отримати 25-28 поросят. Добові прирости. Вони залежать від віку поросят, умов утримання і догляду. Поросята віком 1-2 місяці приростають до 200г. за добу, поросята від 2 до 4 місяців – 300-320г., від 4 до 6 міс. – 550-650г. 5. Племінна робота в свинарстві. Племінна робота в свинарстві спрямована на розведення свиней за всіма господарсько- корисними ознаками для одержання максимальної кількості високоякісної свинини при мінімальних затратах корму і праці та зниження собівартості продукції. Особливу увагу приділяють підвищенню скороспілості і поліпшенню м'ясних якостей. Перед усіма свинарськими господарствами найближчі роки стоять такі завдання: 1. Створити стада здорових кнурів і маток високої продуктивності. Тільки здорові тварини можуть давати високу продуктивність і стійко передавати потомству цінні спадкові ознаки. 2. Добиватися того, щоб свині після відгодівлі мали масу 90-100кг. у віці 6-7 місяців при затраті на 1кг. приросту не більше 4 кормових одиниць. При забої таких свиней у їхніх тушах після зняття шкіри повинно бути не менше як 35% сала. 3. Довести в промислових комплексах масу дорослих маток до 180-200кг., масу кнурів – до 250-300кг., а в племінних – на 15-20% вище. 4. Вирощувати від маток основного стада за один опорос не менше 11-12 здорових поросят масою при народженні не менш як 1,2-1,5кг. кожне. 6. Годівля і утримання свиней. Годівля і утриманя кнурів. Годують кнурів 3 рази на добу залежно від їхнього віку, живої маси й інтенсивності використання. Корми найкраще давати у вигляді густої каші. Загальна кількість корму в одну годівлю не повинна перевищувати 2-3% маси кнура. Напувають кнурів вволю не менше як 3 рази на добу перед годівлею або через 1,5-2год. після годівлі. Кнурів потрібно утримувати окремо від маток, найкраще в спеціальному приміщенні- свинарнику- кнурятнику в групових 1 до 10 голів, або в індивідуальних станках. Годівля і утримання свиноматок. Годівля і утримання поросних свиноматок спрямована на одержання від кожної тварини міцного, вирівняного, чисельного приплоду з 10-12 поросят, з середньою живою масою при народженні 1,2-1,3кг. При цьому необхідно зберегти матку у племінних кондиціях, не допускаючи ожиріння та виснаження. Рекомендована структура раціону мусить бути така: концентровані корми-55-60%, коренеплоди – 35-40%, трав'яне бороошно – 5%. Годують поросних маток 2-3 рази на добу. Корми краще згодовувати у вигляді густої мішанки. Напувати тварин треба водою, яка має температуру приміщення, краще перед годівлею. Перші два місяці поросних маток краще утримувати групами до 8-10 голів; на третьому місяці в одну станку утримують не більше двох маток, а на четвертому кожну матку поміщають в окремий продезинфікований станок. Усіх маток треба щодня, крім дуже холодних днів, випускати на прогулянку. Годівля підсисних свиноматок. Передбачає підвищення молочності, збереження приплоду, вирощування міцних поросят з тим, щоб їх маса при відлученні в 60-ти денному віці становила не менше 18-20кг. У раціоні підсисної матки повинні бути різноманітні корми приблизно в такому співвідношенні: взимку – концентратів 60-65%, трав'яного борошна – 4-5%, коренеплодів – 23-25%, збираного молока – 5-6%; влітку – концентратів 70-75%, решта зелена трава. Як у зимовий так і в літній період усім підсисним маткам треба включати в раціон корми тваринного походження. Годують підсисних маток 3 рази на добу, напувають уволю, найкраще автонапувалок. Утримують підсисних свиноматок в індивідуальних станках різної конструкції, але з обов'язковим вільним доступом поросят до матері. Вирощування відлучених поросят і ремонтного молодняка. Відлучають поросят від матки у двомісячному віці поступово протягом 4-5 днів, завчасно різко скорочуючи (на 30-35%) рауіон матки. Перші 10-15 днів після відлучення, раціон поросят за складом залишається таким самим, як і перед відлученням. Годувати їх потрібно 4-6 разів на добу, а корму поступово збільшувати. Для основного раціону для відлучених поросят, який складається із зерна, коренеплодів і силосу, обов'язково треба добавляти корми тваринного походження. До 4 – місячного віку поросята повинні мати масу 35-40кг. Для за 2 місяці після відлучення їм треба згодовувати 80-100 кормових одиниць різних кормів. Після відлучення поросят від маток їх об'єднують в групи по 20-30 голів приблизно одного віку і маси. Під час вирощування ремонтного молодняка бажано одержати добре розвинених тварин свинок у 9 – місячному віці масою 110-130кг; кнурів у 11 – місячному віці масою 140-170кг. За 6-8 місяців вирощування ремонтного молодняка витрачається 700-750 кормових одиниць, або 5-5,5 кормової одиниці на 1кг. приросту. Взимку питома маса концентратів у раціонах становить 50-55%, кормів тваринного походження 5-10%, сокових кормів 25-30% і грубих 10-15% (від загальної поживності). У літній період: концентратів 60-65%, кормів тваринного походження 5-10%, зеленої маси до 30%. Утримують ремонтний молодняк групами по 50-60 голів. У кожній секції свинарника вмонтовують лаз на вигульний дворик. У літній період ремонтний молодняк утримують на пасовищі, а взимку випускають на прогулянки. Читайте також:
|
||||||||
|