Завдання 1. На роздрібне торговельне підприємство 14 січня надійшла партія морожених кальмара і каракатиці нерозроблених, упаковані блоками по 1,5 кг в пакети із полімерних матеріалів. Обсяг партії - 300 одиниць упаковки. Дата виробництва, зазначена на упаковці - 3 жовтня. Під час товарознавчої експертизи визначено: 17 одиниць упаковки мають механічні пошкодження із розривом полімерної тари; маса нетто одиниці упаковки становить 1, 521 кг;
поверхня блоків - чиста, рівна; колір після розморожування - характерний; консистенція після розморожування - еластична; смак і запах після варки - приємні, з легкою гіркотою.
Зазначити кількість одиниць упаковки, відібраних для дослідження якості, масу загальної і середньої проби. Визначити відповідність продукції вимогам нормативно-технічної документації. Визначити можливі умови й терміни зберігання. Надати характеристику процесам, що відбуваються в ікрі риб під час товароруху.
Завдання 2. Порівняйте показники якості солоної риби, якщо під час визначення показника буферності були отримані такі результати, град.: оселедець атлантичний - 180, оселедець тихоокеанський - 150, кілька балтійська - 200, ставрида атлантична нерозібрана - 100, скумбрія атлантична - 210. Надайте характеристику процесам, що зумовлюють зміну буферності солоної риби та впливають на рівень якісних показників.