Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Види голодування у тварин

Дієтична годівля

Підготовка до годування

Мета:

1. підвищити поїдання;

2. покращити смак;

3. знешкодити (від токсинів, мікроорганізмів);

4. збагатити корми макро- і мікроелементами.

Застосовувати:

Фізичні способи – подрібнення (крупне 1,8 мм, середнє 1–1,8мм, тонке < 1мм).

Біологічні – піджарка, плющення.

Змішані – варка, запарювання.

 

При порушенні принципів годівлі можуть виникати так звані аліментарні хвороби. Причиною цих хвороб є:

біотичні патогени: бактерійні інфекції, вірусні інфекції, мікози, паразити;

абіотичні патогени: фізичні (t), механічні (гострі предмети), хімічні (дисбаланс, наявність шкідливих і отруйних речовин), організаційного порядку (порушення режиму і правил годівлі).

Дієтичну годівлю застосовують при лікуванні захворювань обміну речовин, серцево-судинної системи, травного каналу, печінки, при вирощуванні молодняка тощо. За допомогою дієти можна активно впливати на протікання постійних процесів. Для цього розробляють диференційовані дієтично-терапевтичні раціони (дієти) з урахуванням етіології й патогенезу хвороби.

 

Класифікація раціонів (дієт):

1. Подразнюючі (анемії, зниження функції шлункових залоз).

2. Вуглеводні (отруєння, інтоксикації, пневмонії).

3. Білкові (для посиленої годівлі, при виснаженні (дистрофії) тварин, затримці їх росту і розвитку, зниженні імунологічної реактивності організму).

4. Пасовищні (при хронічних хворобах печінки, шлунка, нирок).

Існує кілька видів (режимів) дієтичної годівлі тварин: щадний (післяопераційний), напівголодний (при гострих і підгострих станах 2–3 доби), голодний – вода 1–2 доби (при гострих захворюваннях).

Особливе місце у дієтичній годівлі мають пробіотики (біфідобактерії ацидофільні і лактобактерії).

Вони пригнічують гнилісну мікрофлору і сприяють формуванню структури шлунково-кишкового тракту та підвищують імунітет. Їх отримують із мікрофлори здорових тварин.

1. Повне– при цьому організм використовує запаси речовин власного організму.

2. Неповне– виникає при недогодівлі, коли в організм не поступає необхідна їжа у кількості, що покриває витрати.

Спочатку послаблюється секреція шлунку, перистальтика, відсутність секреції, білки, жири, вуглеводи не розщеплюються, продукти неповного розщеплення білків і вуглеводів всмоктуються в кров, створюються умови для розвитку гнилісної мікрофлори, проноси, речовини не засвоюються, продуктивність виснажується.

3. Часткове голодування– при недостатності одного або декількох необхідних речовин:

- білкове – цінний постачальник протеїну в організм є корми, цінність корму залежить від амінокислотного складу. Повноцінні білки містяться у кормах тваринного походження (молоко, м’ясне, рибне борошно);

- вуглеводне – при захворюванні щитовидної залози;

- мінеральне;

- вітамінне.

Правила годівлі включають режим та розпорядок дня. Дорослих тварин годують 2–3 рази на добу; молодняк – 5–8 раз на добу.

При порушенні режиму:

- занепокоєність тварин;

- зниження ефективності використання корму;

- знижуються надої;

- голодні тварини погано пережовують корм.

Під час годівлі тварин необхідно також забезпечувати водою. Вони не повинні відчувати спрагу. Якщо раціон складається із декількох видів кормів, то їх роздають в певній послідовності з урахуванням особливостей переварювання кормів Грубі корми часто дають перед соковитими кормами.

Корми: грубий корм – соковитий – концентрат.

При переході на нові режими годівлі і раціони, ці процеси необхідно здійснювати поступово з зменшенням кількості старих кормів, включаючи у невеликих кількостях нові корми. Перехід здійснюють на протязі 5–7 діб. Особливу увагу необхідно приділяти при годівлі вагітних і підсосних тварин. Різка зміна режиму годівлі може викликати аборти, зміни у складі, його кількості. Не допускається годівля тварин із підлоги – це сприяє їх зараженню гельмінтами та мікроорганізмами.

При перегодовуванні тварин виникає стрес.


Читайте також:

  1. Антропогенез – процес виділення людини з тваринного святу, олюднення мавпи під впливом суспільної практики.
  2. Антропогенез – процес виділення людини з тваринного святу, олюднення мавпи під впливом суспільної практики.
  3. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  4. Визначення економічного збитку від забруднення лісу, рослинності і тваринного світу.
  5. Визначення типів нервової системи тварин і людини.
  6. Виробництва м’яса і м’ясної продуктивності тварин
  7. Виробничі небезпеки, аварійність і травматизму тваринництві
  8. Водний обмін у наземних тварин. Пристосування до життя в аридних умовах
  9. Вплив людської діяльності на збереження рослинного і тваринного світу
  10. Вплив опромінення на регенерацію у тварин
  11. Вплив рослин та тваринних організмів на процеси переносу




Переглядів: 1876

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Перелік показників при сертифікації кормів | Яке легко інтегрується

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.