Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Лекція №3. Механізми перетворення поживних речовин у травному тракті

Основні питання:

1. Харчування та процеси травлення.

2. Структура перетравлювальної системи людини.

3. Основні етапи перетравлювання і всмоктування макронутрієнтів у шлунково-кишковому тракті.

Харчування –початковий етап асиміляції харчових речовин, який полягає у перетворенні вихідних харчових структур складного хімічного складу в компоненти, позбавлені видової специфічності, легко засвоювані організмом.

Харчування представляє собою сукупність процесів, пов’язаних з розщепленням харчових речовин на прості розчинні сполуки, що здатні легко всмоктуватися та засвоюватися організмом.

Травлення– це фізична та хімічна обробка їжі, яка надійшла в організм, і всмоктування одержаних продуктів у внутрішньому середовищі.

 
 

 


 

 

Асиміляція харчових речовин здійснюється за трьох ланцюгової схеми, що базується на різних типах травлення:

Полосне → мембранне (пристінне) → внутрішньоклітинне (всмоктування)

Ä Полосне травлення відбувається в ротовій, шлунковій, кишковій порожнинах, відокремлених від секреторних клітин (слинні залози, шлункові залози), які синтезують травні ферменти. Цей вид травлення забезпечує інтенсивний початок травлення.

Ä Мембранне (пристінне) травлення відбувається за допомогою ферментів, локалізованих на спеціальних структурах вільної поверхні клітин (мікро ворсинках) в тонкому кишечнику. Забезпечує проміжні та заключні стадії гідролізу харчових речовин, а також спряження кінцевих етапів перетравлювання і початкових етапів всмоктування.

Процеси травлення, які поєднують механічні, фізико-хімічні та хімічні зміни харчових речовин, здійснюються у людини спеціальними, пов’язаними між собою органами, сукупність яких утворює перетравлювальну систему (апарат).

Перетравлю вальний апарат людини складається з:

þ перетравлювальний канал (шлунково-кишковий тракт) довжиною 8 – 12м, в який послідовно входять: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка, тонкий и товстий кишечник з прямою кишкою;

þ основні залози – слинні залози, печінка, підшлункова залоза.

Функції шлунково-кишкового тракту:

a перетравлювальна;

a екскреторна;

a регуляторна.

Перетравлювальна функція шлунково-кишкового тракту поєднує чотири процеси:

8 процес моторики;

8 процес секреції;

8 процес гідролізу;

8 процес всмоктування.


Читайте також:

  1. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  2. II. МЕХАНІЗМИ ФІЗІОЛОГІЧНОЇ ДІЇ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ.
  3. IV. Запасні речовини
  4. L2.T4. Транспортування рідких, твердих та газоподібних речовин.
  5. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  6. V Процес інтеріоризації забезпечують механізми ідентифікації, відчуження та порівняння.
  7. Аварії з викидом (загрозою викиду) сильнодіючих отруйних речовин на об'єктах економіки.
  8. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  9. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  10. Аваріїз витоком сильнодіючих отруйних речовин.
  11. Агрегатні стани речовини
  12. АДАПТАЦІЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН ДО М'ЯЗОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ




Переглядів: 1118

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Ферментативний аналіз | Сік, що виробляється слизовою оболонкою самої кишки (кишковий сік).

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.