МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Сік, що виробляється слизовою оболонкою самої кишки (кишковий сік).Основним ферментом кишкового соку є ентерокіназа, яка активізує всі протеолітичні ферменти, що місяться в підшлунковому соці в неактивній формі. Також містяться ферменти, що розщеплюють дисахариди до моносахаридів. Отже, в порожнині дванадцятипалої кишки під дією ферментів, що виділяються підшлунковою залозою, відбувається гідролітичне розщеплення більшості крупних молекул – білків (продуктів їх неповного гідролізу), вуглеводів і жирів. З дванадцятипалої кишки їжа переходить в кінець тонкого кишечнику. В тонкому кишечнику завершується руйнування основних компонентів їжі. Також відбувається мембранне травлення за допомогою ферментів, розміщених на внутрішній поверхні тонкої кишки. У складі панкреатичних ферментів в пристінному травленні наявні амілази, трипсин і хімотрипсин. Розщеплюються пептиди до амінокислот, дисахариди до моносахаридів. В тонкому кишечнику відбувається всмоктування поживних речовин – продуктів розщеплення макронутрієнтів, мікронутрієнтів і води – заключний етап травлення. На внутрішній поверхні кишечнику розміщено багато складок з великою кількістю пальцевидних виступів – ворсинок. Така будова збільшує площу поверхні тонкого кишечнику до 180м2, забезпечує ефективне всмоктування утворених низькомолекулярних сполук. Через поверхню ворсинок продукти травлення транспортуються до епітеліальних клітин, а з них – у капіляри кровоносної системи та в лімфатичні судини, розміщені в стінках кишечнику. 7. Кінець тонкого кишківника(всмоктування в кров простих сахаридів, амінокислот, електролітів і води, всмоктування жирних кислот). Підраховано, що за годину в тонкому кишечнику може всмоктуватися до 2 – 3л рідини, що містить розчинні поживні речовини. Всмоктування мінеральних речовин, моносахаридів і частково жиророзчинних вітамінів відбувається вже у верхньому відділі тонкого кишечнику. В середньому відділі всмоктуються водорозчинні та жиророзчинні вітаміни, мономери білків і жирів, в нижньому – відбувається всмоктування вітаміну В12 та солей жовчних кислот. У товстому кишечнику, довжина якого становить 1,5 – 4,0м, практично відсутнє травлення. Відбувається всмоктування води (до 95%), солей, глюкози, деякі вітаміни та амінокислоти, що продукуються кишковою мікрофлорою (всмоктування складає всього 0,4 – 0,5л на добу). Товстий кишечник є місцем знаходження та інтенсивного розмноження різноманітних мікроорганізмів, які живляться не перевареними залишками їжі, в результаті чого утворюються органічні кислоти (молочна, пропіонова, масляна), а також деякі отруйні речовини (фенол, індол), що знешкоджуються в печінці. Кишкова мікрофлора є важливим органом вторинного перетравлювання їжі та формування калових мас. Функції кишкової мікрофлори: ü синтез вітамінів групи В, фолієвої та пантотенової кислот, вітамінів Н и К; ü метаболізм жовчних кислот з утворенням нетоксичних метаболітів; ü утилізація в якості поживного субстрату деяких токсичних для організму продуктів травлення; ü стимуляція імунної реактивності організму. Роль печінки: þ печінка забезпечує доставку необхідних кількостей поживних речовин в інші органи; þ згладжує коливання в обміні речовин, обумовлені нерівномірним надходженням їжі; þ здійснює перетворення надлишку аміногруп у сечовину та інші продукти, що виводяться нирками; þ в печінці активно відбуваються процеси ферментативної детоксикації інорідних органічних сполук (неаліментарних речовин) – ліків, харчових добавок, консервантів і інших потенціально шкідливих речовин, що не мають харчової цінності. Детоксикація полягає в тому, що відносно нерозчинні сполуки підлягають біотрансформації, в результаті чого стають більш розчинними, легше розщеплюються та виводяться з організму. Більшість процесів біотрансформації пов’язано з реакціями ферментативного окислення за участю ферментів цитохрому Р 450.
Читайте також:
|
||||||||
|