Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Сік, що виробляється слизовою оболонкою самої кишки (кишковий сік).

Основним ферментом кишкового соку є ентерокіназа, яка активізує всі протеолітичні ферменти, що місяться в підшлунковому соці в неактивній формі. Також містяться ферменти, що розщеплюють дисахариди до моносахаридів.

Отже, в порожнині дванадцятипалої кишки під дією ферментів, що виділяються підшлунковою залозою, відбувається гідролітичне розщеплення більшості крупних молекул – білків (продуктів їх неповного гідролізу), вуглеводів і жирів. З дванадцятипалої кишки їжа переходить в кінець тонкого кишечнику.

В тонкому кишечнику завершується руйнування основних компонентів їжі. Також відбувається мембранне травлення за допомогою ферментів, розміщених на внутрішній поверхні тонкої кишки. У складі панкреатичних ферментів в пристінному травленні наявні амілази, трипсин і хімотрипсин. Розщеплюються пептиди до амінокислот, дисахариди до моносахаридів. В тонкому кишечнику відбувається всмоктування поживних речовин – продуктів розщеплення макронутрієнтів, мікронутрієнтів і води – заключний етап травлення.

На внутрішній поверхні кишечнику розміщено багато складок з великою кількістю пальцевидних виступів – ворсинок. Така будова збільшує площу поверхні тонкого кишечнику до 180м2, забезпечує ефективне всмоктування утворених низькомолекулярних сполук. Через поверхню ворсинок продукти травлення транспортуються до епітеліальних клітин, а з них – у капіляри кровоносної системи та в лімфатичні судини, розміщені в стінках кишечнику.

7. Кінець тонкого кишківника(всмоктування в кров простих сахаридів, амінокислот, електролітів і води, всмоктування жирних кислот).

Підраховано, що за годину в тонкому кишечнику може всмоктуватися до 2 – 3л рідини, що містить розчинні поживні речовини. Всмоктування мінеральних речовин, моносахаридів і частково жиророзчинних вітамінів відбувається вже у верхньому відділі тонкого кишечнику. В середньому відділі всмоктуються водорозчинні та жиророзчинні вітаміни, мономери білків і жирів, в нижньому – відбувається всмоктування вітаміну В12 та солей жовчних кислот.

У товстому кишечнику, довжина якого становить 1,5 – 4,0м, практично відсутнє травлення. Відбувається всмоктування води (до 95%), солей, глюкози, деякі вітаміни та амінокислоти, що продукуються кишковою мікрофлорою (всмоктування складає всього 0,4 – 0,5л на добу).

Товстий кишечник є місцем знаходження та інтенсивного розмноження різноманітних мікроорганізмів, які живляться не перевареними залишками їжі, в результаті чого утворюються органічні кислоти (молочна, пропіонова, масляна), а також деякі отруйні речовини (фенол, індол), що знешкоджуються в печінці.

Кишкова мікрофлора є важливим органом вторинного перетравлювання їжі та формування калових мас.

Функції кишкової мікрофлори:

ü синтез вітамінів групи В, фолієвої та пантотенової кислот, вітамінів Н и К;

ü метаболізм жовчних кислот з утворенням нетоксичних метаболітів;

ü утилізація в якості поживного субстрату деяких токсичних для організму продуктів травлення;

ü стимуляція імунної реактивності організму.

Роль печінки:

þ печінка забезпечує доставку необхідних кількостей поживних речовин в інші органи;

þ згладжує коливання в обміні речовин, обумовлені нерівномірним надходженням їжі;

þ здійснює перетворення надлишку аміногруп у сечовину та інші продукти, що виводяться нирками;

þ в печінці активно відбуваються процеси ферментативної детоксикації інорідних органічних сполук (неаліментарних речовин) – ліків, харчових добавок, консервантів і інших потенціально шкідливих речовин, що не мають харчової цінності.

Детоксикація полягає в тому, що відносно нерозчинні сполуки підлягають біотрансформації, в результаті чого стають більш розчинними, легше розщеплюються та виводяться з організму. Більшість процесів біотрансформації пов’язано з реакціями ферментативного окислення за участю ферментів цитохрому Р 450.

 

 



Читайте також:

  1. Асиміляція харчових інгредієнтів, мікрофлори товстої кишки.
  2. Будова стінки тонкої кишки
  3. Гастрит хронічний. Виразкова хвороба шлунка і 12п кишки. Рак шлунка.
  4. Гастрит хронічний. Виразкова хвороба шлунка і 12п кишки. Рак шлунка.
  5. Гуманізм епохи Відродження і проблема унікальної індивідуальності. Людина як творець самої себе
  6. До самоїхмари. 60
  7. ІІІ. Кишковий сік. Роль в травленні, регуляція. Моторна діяльність тонкої кишки, регуляція.
  8. Інвагінація шлунка, інвагінація голодної кишки в шлунок.
  9. Існує кілька видів любові: братерська, материнська, еротична, любов людини до самої себе і любов до Бога.
  10. Людина повинна вийти поза межі самої себе.
  11. МЕТОДИ ОПЕРАЦІЙ ПРИ ВИРАЗЦІ ШЛУНКУ І ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ
  12. На основі такого всебічного аналізу виробляється мета.




Переглядів: 935

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція №3. Механізми перетворення поживних речовин у травному тракті | Лекція №4. Обмін білків

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.