Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Етапи перетравлювання ліпідів

Відділ травної системи Процеси перетравлювання ліпідів
Шлунок(початок перетравлювання) Розщеплюється незначна кількість ліпідів із-за відсутності необхідних умов: ліпаза малоактивна при рН 1,5 – 2 (оптимум дії при рН = 5,5 – 7,5), здатна розщеплювати лише емульговані жири. Частковому гідролізу піддаються лише емульговані жири молока. У немовлят рН шлункового соку становить близько 5, що сприяє перетравлюванню емульгованих жирів молока ліпазою, що міститься в їх шлунку.
Тонка кишка (верхні відділи) – основні процеси перетравлювання ліпідів     Схема утворення емульсії: а – молекула ПАР; b – орієнтація ПАР на межі поділу фаз олія – вода (гідрофобна частина ПАР спрямована до масла, а гідрофільна частина молекули спрямована до води) 1. Емульгування жирів; 2. Гідролітичне розщеплення жирів; 3. Міцелоутворення жирів. Умови: a Ферменти ліпази, фосфоліпази, естерази; a Фактори, що сприяють емульгуванню і міцелоутворення (жовчні кислоти, жирні кислоти, моногліцериди, фосфоліпіди). Після надходження хімусу з шлунку у дванадцятипалу кишку під впливом вугільної кислоти (виділяється внаслідок нейтралізації соляної кислоти, що потрапила з шлунку гідрокарбонатами панкреатичного соку) відбувається активне перемішування харчової маси і часткове емульгування жирів. Цьому сприяють солі жовчних кислот (мила), а також жовчні кислоти, які разом із жовчю виділяються у дванадцятипалу кишку. Жовчні кислоти синтезуються у печінці з холестерину, є похідними холанової кислоти, виділяються з жовчю в кишки у сполуках з гліцином і таурином. Парні жовчні кислоти (складаються з двох компонентів є сполуками жовчних кислот з таурином і гліцином. Зальна кількість жовчних кислот – 3-5г, синтезується цілодобово 0,5 – 0,8г. Роль жовчних кислот у забезпеченні процесу травлення: · Емульгування жирів (одночасно існує дві фази – масляна емульсія і міцелярний розчин, які утворюються глікохолати та таурохолати натрію). Під час формування жирової емульсії гідрофобні залишки солей жовчних кислот адсорбуються на поверхні жирових часточок і значно зменшується поверхневий натяг, що сприяє емульгуванню ліпідів та стабілізації утвореної емульсії. На емульговані жири інтенсивно діють ліполітичні ферменти. · Участь у процесах ресорбції жирних кислот та інших компонентів розщеплення ліпідів. · Регуляція синтезу холестерину в печінці. · Посилення перистальтики кишок. Ферментативний гідроліз тригліцеридів проходить за участю ферментів панкреатичної ліпази та кишкової ліпази. Активність кишкової ліпази значно менша, ніж панкреатичної. Тригліцерид ® гліцерин + жирні кислоти (схема гідролізу жирів)
Розщеплення фосфоліпідів відбувається за участю ферментів фосфоліпаз, які виділяються у складі панкреатичного соку. Фосфоліпази А1; А2; С; Д, кожна з яких гідролізує певний складноефірний зв’язок у молекулах гліцерофосфоліпідів. Гідроліз фосфатидихоліну (лецитину): 1 стадія (від молекули лецетину відщеплюється молекула жирної кислоти, утворюється лізолецитин), каталізатор – фосфоліпаза А2: Лецитин ® Лізолецитин(дуже токсична сполука) 2 стадія ( відщеплення другої молекули жирної кислоти від молекули лізолецитину і утворення α-гліцерофосфохоліну), каталізатор – фосфоліпаза А1: Лізолецитин ® α-гліцерофосфохолін 3 стадія (відщеплення молекули холіну від молекули α-гліцерофосфохоліну і утворення α-гліцерофосфату), каталізатор – фосфоліпаза Д: α-гліцерофосфохолін ® α-гліцерофосфат + Холін 4 стадія (відщеплення молекули фосфорної кислоти від молекули α-гліцерофосфату і утворення гліцерину), каталізатор – фосфоліпазаС: α-гліцерофосфат ® Гліцерин + Фосфорна кислота Кінцевими продуктами розщеплення лецитину є гліцерин, жирні кислоти, холін і фосфорна кислота.
  Розщеплення стеридів (ефіри холестерину): Фермент панкреатичної і кишкового соку – холестеринестераза Ефір холестерину ® Холестерин + Жирна кислота  
Тонка кишка (проксимальна частина)–всмоктування продуктів розщеплення жирів і ре синтез їх у стінках кишок 1. Вільно всмоктуються жирні кислоти з коротким вуглецевим ланцюгом (<С10) і гліцерин, які добре розчиннні у воді. 2. Всмоктування жирних кислот з довгим вуглецевим і моногліцеридів проходить за участю жовчних кислот і фосфоліпідів, з якими вони утворюють міцели (міцелярні розчини). Міцели: у гідрофобному ядрі – жирні кислоти, гліцериди, холестерин і деякі інші ліпіди, а зовнішня гідрофільна оболонка – жовчні кислоти і фосфоліпіди. Міцели майже в 100 разів менші, ніж краплі емульгованого жиру. Жовчні кислоти циркулюють між печінкою і кишками, щодобово вони здійснюють 5-6 циклів. Фосфорна кислота всмоктується стінками кишок в основному у вигляді солей калію або натрію. Азотисті основи гліцерофосфоліпідів – холін, етаноламін та інші всмоктуються в тонкій кишці у своїх активних формах. В епітеліальних клітинах з продуктів всмоктування синтезуються ліпіди, специфічні для даного організму. Процес синтезу жирів обмежений (частина чужорідних жирів відкладається в жировому депо в незмінному вигляді.

Ресинтезовані ліпіди, які всмокталися з порожнини кишок, і деякі продукти розщеплення жирів (жирні кислоти), які не були використані в ресинтезі, здатні сполучатися з білком крові і утворювати транспортні форми ліпідів.

 

 


8 Жири (триацилгліцерини) — найбільш важливий резерв енергії в організмі тварин. Вони зберігаються в основному в клітинах жирової тканини. Там же вони беруть участь в процесах утворення та деградації.

8 Жирні кислоти, які необхідні для синтезу жирів (ліпогенеза), у складі триацилглицеринів переносяться з печініки та кишечнику у вигляді ліпопротеїнових комплексів (ЛОНП та хіломікрони). Ліпопротеїн-ліпаза, що знаходиться на поверхні клітин кровоносних капілярів, відщеплює від цих ліпопротеїдів жирні кислоти.

8 В адипоцитах деградація жирів (ліполіз) каталізується гормонозалежною ліпазою. Рівень вільних жирних кислот, що надходять з жирової тканини, залежить від активності цієї ліпази — фермент регулює рівень жирних кислот у плазмі.

8 Жирні кислоти з жирової тканини транспортуються в плазму крові в неетерифікованій формі. При цьому розчинними є тільки жирні кислоти з малою кількістю атомів карбону, а жирні кислоти з більш довгими ланцюгами, менш розчинні у воді, переносяться в комплексі з альбуміном.

 

Транспорт ліпідів Утворення комплексів білків з ліпідами – ліпопротеїдів – сприяє розчинності і стабілізації ліпідів та забезпечує їх транспорт до різних органів і тканин організму. Зв’язок між білковою та ліпідною частинами в молекулах ліпопротеїдів залежить від наявності або відсутності в молекулі ліпідів іонізованих груп атомів. Якщо до складу простетичної групи ліпопротеїдів входять полярні ліпіди – фосфатиди, то між білком і ліпідним компонентом утворюються лабільні не ковалентні зв’язки.

Деградація жирних кислот в печінці(на схемі зліва)

8 Жирні кислоти надходять з плазми крові до тканин; де з них синтезуються жири або за рахунок окислення надходить енергія. Особливо інтенсивно відбувається метаболізм жирних кислот в клітинах печінки (гепатоцитах).

8 Найбільш важним процесом деградації жирних кислот є β-окислення в мітохондріях. При цьому жирні кислоти спочатку активуються в цитоплазмі, приєднуючись до коферменту А. Потім вони за допомогою транспортної системи попадають в мітохондріальний матрикс, де руйнуються в результаті β-окислення до ацетил-КоА. Утворені ацетильні залишки повністю окислюються до СО2 в цитратному циклі з вивільненням енергії у вигляді АТФ (АТР). Якщо кількість утвореного ацетил-КоА перевищує енергетичну потребу гепатоцитів, що спостерігається при високому вмісту жирних кислот в плазмі крові (типові випадки — голодування та цукровий діабет), то в гепатоцитах синтезуються кетонові тіла, що забезпечують енергією вже інші тканини.

Синтез жирних кислот в печінці(на схемі праворуч)

8 Біосинтез жирних кислот відбувається в цитоплазмі, в основному в печінці, жировій тканині, нирках, легенях і молочних залозах. Головним джерелом атомів карбону є глюкоза, проте можливі інші попередники ацетил-КоА, наприклад, амінокислоти.

8 Перша стадія — карбоксилювання ацетил-КоА з утворенням малоніл-СоА — каталізується ацетил-КоА-карбоксилазою, ключевим ферментом біосинтезу жирних кислот. Утворення довголанцюгових жирних кислот здійснюється синтазою жирних кислот. Виходячи з молекули ацетил-КоА під дією цього поліфункціонального ферменту, ланцюг подовжується (процес включає сім реакцій) шляхом додавання малонільних груп і відщеплення СО2 (в кожній реакції) з утворенням пальмітату. Отже, в результаті кожної реакції молекула збільшується на два вуглецевих атоми. Як відновник використовується НАДФН + Н+, утворений в гексозомонофосфатному шляху або в реакціях, що каталізуються ізоцитратдегідрогеназою і «малатферментом».

8 Подовження ланцюга жирної кислоти при синтезі жирних кислот закінчується на C16, тобто на пальмітиновій кислоті. В наступних реакціях пальмітат використовується в якості попередника для одержання ненасичених або більш довголанцюгових жирних кислот.

8 Подальший біосинтез жирів відбувається за участю активованих жирних кислот (ацил-КоА) і 3-глицерофосфату. Для забезпечення інших тканин жири в гепацитах упаковуються у ліпопротеїнові комплекси типу ЛОНП (VLDL) і надходять в кров.


Читайте також:

  1. III. Етапи розробки програмного забезпечення
  2. Асортиментний процес включає три основних етапи: концентрацію, кастомізацію і розсіювання.
  3. Аудит фінансово-господарської діяльності бюджетних установ включає три етапи.
  4. Бізнес-моделювання в системі управління розвитком підприємства. Поняття та етапи формування бізнес-моделі
  5. Бюджетний процес, його поняття і складові етапи
  6. Виборчий процес і його етапи
  7. Види і форми спілкування. Етапи спілкування.
  8. Види, етапи і цілі кар'єри
  9. Виділяють три етапи розвитку ЗЕД в Україні.
  10. Визначення педагогічного спілкування, його специфіка. Структура педагогічного спілкування (етапи).
  11. Визначення та етапи становлення інвестиційного проекту.
  12. Генезис та етапи культурної еволюції




Переглядів: 4424

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Лекція 6. Обмін ліпідів. Взаємозв’язок між різними процесами обміну речовин | Метаболізм жирів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.