Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Кг м’яса основні фонди оборотні фонди

Собівартість 1 кг м’яса для сільськогосподарського виробництва складає 3,0 грн.

Для визначення прибутку на основні фонди, які задіяні при виробництві м’яса в господарстві, необхідно визначити величину основних фондів, які приходяться на 1 кг м’яса. Для цього необхідно виконати наступні операції:

1) за даними бухгалтерського обліку визначаємо норму амортизації по галузі відгодівлі ВРХ. Вона визначається як відношення нарахованої суми амортизації (на відгодівлі) до балансової вартості основних засобів. В нашому прикладі для яловичини вона складає 8,5%. Величина амортизаційних відрахувань на 1 кг м’яса визначається з структури собівартості 1 кг м’яса. В нашому прикладі вона складає 0,3 грн. (табл. 3.).

2) визначаємо величину основних фондів у розрахунку на 1 кг м’яса (0,3х100%)/ 8,5%) = 3,5 грн.). Вона дорівнює 3,5 грн.

3) визначаємо прибуток в розрахунку на основні фонди за формулою:

 

Прибуток на основні фонди = Вартість основних * виробничих фондів Коефіцієнт норми * прибутку Коефіцієнт оборотності

Коефіцієнт норми прибутку за вихідними даними дорівнює 0,2; вартість основних виробничих фондів в розрахунку на 1 кг м’яса складає 3,5 грн.

Коефіцієнт оборотності розраховується як відношення терміну виробничого циклу на 12 місяців (Коб. = 18/12 = 1,5). Для яловичини він складає 1,5 (табл. 3). Тоді величина прибутку на основні фонди в розрахунку на 1 кг м’яса складає 1,05 грн. (3,5 х 0,20 х 1,5) (табл. 4).

4) визначаємо прибуток на оборотні фондиза формулою (собівартість продукції без амортизації * коефіцієнт норми прибутку * коефіцієнт оборотності).

Собівартість продукції без амортизації дорівнює сумі авансованих оборотних засобів в сільськогосподарському підприємстві на вирощування і відгодівлю худоби (3-0,3 = 2,7 грн.). Величина прибутку на оборотні фонди в розрахунку на 1 кг м’яса дорівнює 0,81 (2,7 * 0,2 * 1,5 = 0,81), (табл.4).

5) сума прибутку на авансовані основні виробничі і оборотні фонди дорівнює сумі прибутку, яку сільськогосподарське підприємство повинно отримати на авансований капітал з виробництва м’яса. В розрахунку на 1 кг м’яса яловичини вона буде складати 1,86 грн. (0,81+1,05 = 1,86).

6) сума прибутків на капітал у розрахунку на 1 кг м’яса, збільшена на величину собівартості 1 кг, буде складати оптову ціну 1 кг м’яса, по якій сільськогосподарський виробник буде реалізувати м’ясо в переробну галузь (2,7+1,86 = 4,56).

 

Таблиця 1

Склад і структура товарної продукції

Види продукції та галузі Сума виручки, тис. грн. Питома вага, % Номер у ранжированому ряду
базовий заданий базовий заданий базовий заданий
Зерно   24,6    
Соняшник   12,6    
Картопля   0,8    
Овочі   3,0    
Плоди, ягоди   0,03    
Інша продукція рослинництва   0,9    
Разом по рослинництву   41,9   -  
Молоко   30,2    
Жива маса м’яса ВРХ   18,8    
Жива маса м’яса свиней   4,5    
Жива маса м’яса овець   0,8    
Жива маса м’яса птиці   1,3    
Вовна   2,0    
Яйця   0,1    
Інша продукція тваринництва   0,05    
Разом по тваринництву   57,7   -  
Промислова продукція – всього   0,4    
Всього по господарству   -  

Примітка: В базовому варіанті Кс баз = 0,21, таким чином на підприємстві існує слабкий рівень спеціалізації.

Короткі висновки:

 

Таблиця 3

Вихідні дані для розрахунку заготівельної, оптової та роздрібної ціни 1 кг м’яса в забійній вазі, грн.

Показники Яловичина
сільське господарство переробна промисловість торгівля
1. Власні витрати галузі в розрахунку на 1 кг м'яса в забійній вазі, грн. 3,0 0,65 0,11
2. Амортизаційні відрахування в розрахунку на 1 кг, грн. 0,3 0,06 0,03
3. Середня норма амортизації по галузі, % 8,5 12,0 16,0
4. Термін виробничого циклу, місяців 1,0 2,0
5. Коефіцієнт норми прибутку 0,2 0,2 0,2
6. Коефіцієнт оборотності 1,5 0,083 0,167

Примітка: При виконанні завдання кожний студент буде використовувати свою величину коефіцієнту норми прибутку згідно варіанту

 

Варіанти коефіцієнту норми прибутку

Номер варіанту базовий
Коефіцієнт норми прибутку 0,22 0,25 0,28 0,3 0,32 0,34 0,36 0,38 0,18 0,15 0,2

 


 

Таблиця 4

Розрахунок формування заготівельної, відпускної і роздрібної ціни 1 кг

м’яса в забійній вазі, грн.

Показники Спосіб розрахунку Сільське господарство Переробна промисловість Торгівля
базовий заданий базовий заданий базовий заданий
1. Витрати галузі на 1 кг м’яса (без сировини) табл.3, ряд 1 3,0   0,65   0,11  
2. Вартість покупної сировини або продукції табл. 4, ряд 10 х   4,86   5,53  
3. Повна собівартість продукції табл. 4 , ряд 1 + ряд 2 3,0   5,51   5,64  
4. в тому числі амортизація табл. 3, ряд 2 0,3   0,06   0,03  
5. Вартість основних фондів на 1 кг м’яса (табл.3, ряд2 х 100%) / ряд 3, табл. 3. 3,5   0,5   0,19  
6. Прибуток на основні фонди на 1 кг м’яса ряд 5, табл. 4 х ряд 5, табл. 3 х ряд 6 табл.3 1,05   0,0083   0,0063  
7. Собівартість 1 кг м’яса без амортизації ряд 1, табл. 4 – ряд 4, табл.4 2,7   0,59   0,08  
8. Прибуток на оборотні фонди на 1 кг м’яса ряд 7, табл. 4 х ряд 5, табл. 3 х ряд 6, табл. 3 0,81   0,0098   0,0027  
9. Прибуток на авансовий капітал на 1 кг м’яса ряд 6, табл. 4 + ряд 8, табл. 4 1,86   0,018   0,009  
10. Оптова ціна табл. 4 (ряд 3 + ряд 9) 4,86   5,53   5,65  
11. ПДВ (20%) табл. 4 ряд 10 х 0,2 0,97   1,106   1,13  
12. Роздрібна ціна табл. 4 (ряд 10 + ряд 11) 5,83   6,64   6,78  
13. Питома вага прибутку в ціні галузі, % (табл. 4 ряд 9: ряд 10) х 100 38,27   0,33   0,16  
14. Рентабельність виробництва, % (табл. 4 ряд 9 : ряд 3) х 100 62,0   0,33   0,16  
15. Норма прибутку, % табл. 4 , ряд 9х100 / (ряд 5 + ряд 7) 30,0   1,65   3,33  

Короткі висновки:

 

Таблиця 2

Вихідні дані до таблиці 1, тис. грн.

Показники Варіанти
базовий
Зерно
Соняшник
Картопля
Овочі
Плоди, ягоди
Інша продукція рослинництва
Разом по рослинництву
Молоко
Жива маса м’яса ВРХ
Жива маса м’яса свиней
Жива маса м’яса овець  
Жива маса м’яса птиці  
Вовна  
Яйця
Інша продукція тваринництва    
Разом по тваринництву
Промислова продукція – всього  
Всього по господарству

 

 


Тема 14. Визначення економічної ефективності

виробництва продукції рослинництва

Мета завдання:

- визначити зміни показників економічної ефективності виробництва продукції рослинництва за дослідний період.

Таблиця 1

Показники економічної ефективності виробництва зерна

Показники Варіанти
Базовий
1. Площа посіву, га
2. Валовий збір, ц
3. Реалізовано зерна, ц
4. Виробничі витрати, тис. грн.
5. Затрати праці, тис. люд.-год.
6. Собівартість реалізованої продукції, тис. грн.
7. Чистий дохід (виручка) від реалізації, тис. грн.
8. Урожайність, ц/га (2:1)                      
9. Товарність зерна, % (3:2*100)                      
10. Реалізовано зерна у розрахунку на 1 га посіву, ц (3:1)                      
11. Продуктивність праці, ц/люд.-год. (2:(5*1000))                      
12. Трудомісткість, люд.-год./ц (5*1000:2)                      
13. Собівартість 1 ц реалізованої продукції, грн. (6*1000:3)                      
14. Ціна 1 ц зерна, грн. (7*1000:3)                      
15. Прибуток – всього, тис. грн. (7-6)                      
16. Прибуток в розрахунку на 1 га посіву, грн. (15*1000:1)                      
17. Прибуток у розрахунку на 1 люд.-год. витрат праці, грн. (15: 5)                      
18. Рівень рентабельності, % (15:6*100)                      

Короткі висновки:



Читайте також:

  1. I. ОСНОВНІ ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  2. II. Основні закономірності ходу і розгалуження судин великого і малого кіл кровообігу
  3. II. Основні засоби
  4. II. ОСНОВНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ТРУДОВИХ КОЛЕКТИВІВ
  5. II.3. Основні способи і прийоми досягнення адекватності
  6. III. Основні обов'язки робітників та службовців
  7. IV. Основні обов'язки адміністрації
  8. V. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  9. VII. ОСНОВНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ У ХХ ст.
  10. Адвокатура в Україні: основні завдання і функції
  11. Активи, що реалізуються повільно (А3) – це статті 2-го розділу активу балансу, які включають запаси та інші оборотні активи (рядки 100 до 140 включно, а також рядок 250).
  12. Амортизація основних засобів, основні методи амортизації




Переглядів: 320

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Методика виконання завдання | СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.014 сек.