Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методика виконання

Важливим аспектом організації ВЕМ агарного підприємства є здійснення об’єктивного оцінювання діяльності виробничих підрозділів на основі механізму визначення кінцевих фінансово-економічних результатів роботи кожного з них, який передбачає розрахунок госпрозрахункового чистого доходу та валового і чистого прибутків трудового колективу підрозділу в рільництві за результатами його діяльності.

Госпрозрахунковий чистий доход підрозділу – це виручка підрозділу за вироблену ним і реалізовану аграрному підприємству продукцію для продажу її за межами АП на зовнішньому ринку та продукцію і послуги, що реалізуються у середині АП іншим його підрозділам за внутрішньогосподарською кооперацією.

Госпрозрахунковий валовий прибуток підрозділу – це різниця між госпрозрахунковим чистим доходом підрозділу та його валовими витратами.

Госпрозрахунковий валовий прибуток підрозділу до нарахування орендної плати–це різниця між госпрозрахунковим валовимприбутком підрозділу та сумою відрахувань на утримання функціональних служб, адмінперсоналу і відрахувань на збут.

Госпрозрахунковий чистий прибутокпідрозділу – це різниця міжгоспрозрахунковим валовим прибутком підрозділу та орендною платою, що залишається у підрозділі і якою він самостійно розпоряджається.

Вироблена підрозділом продукція відповідно до внутрішніх договорів, які він заключив, реалізується агарному підприємству для продажу її за його межами на зовнішньому ринку та в середині АП іншим його підрозділам за внутрішньою кооперацією. Обсяги зовнішніх продаж к-ого виду продукції і-ої культури, Озкі, ц, встановлюють за формулою:

Озкі = Вкі Кткі, (4.1)

де Вкі – обсяги виробництва к-ого виду продукції і-ої культури в підрозділі, (основної продукції: для зернових і технічних культур – Вді, для інших культур – Воі, супутньої продукції, Всі,побічної продукції, Впі) ц;

Кткі – рівень товарностік-ого виду продукції і-ої сільськогосподарської культури.

Обсяги внутрішніх продажів к-ого виду продукції і-ої культури (іншим підрозділам), яка вироблена даним підрозділом, Овкі, ц, визначаються за формулою:

Овкі = Вкі - Озкі (4.2)

Розрахунки заносять у таблицю 4.1.

На основі обсягу продаж за ринками збуту та внутрішніх розрахункових цін на продукцію підрозділу розраховується госпрозрахунковий чистий дохід підрозділу за відповідними (j-ми) каналами збуту, ЧДпjкі, тис. грн., за формулою:

ЧДпjкі = Оjкі Цjкі :1000, (4.3)

де Цjкі – внутрішня ціна реалізації 1 ц к-ого виду продукції і-ої сільськогосподарської культури за j-ми ринками збуту (внутрішнім, зовнішнім), грн.;

Оjкі – обсяги продаж продукції, яка вироблена підрозділом, за j -ми ринками збуту (зовнішнім – Озкі, внутрішнім – Овкі), ц;

1000 переведення з грн. у тис. грн.

Потім визначають загальну суму госпрозрахункового чистого доходу по к-ому виду продукції і-ої культури – ЧДпкі, тис. грн.,та в цілому по підрозділу за реалізовану ним продукцію– ЧДп тис. грн.

За даними таблиць 2.2 і 2.3 проставляють суми виробничих витрат підрозділу, розподілені на к-ий вид продукції і-ої культури, у тому числі матеріальні витрати і витрати на авансування праці.

Госпрозрахунковий валовий прибуток підрозділу від продажу к-ого виду продукції і-ої культури, ВПпкі, тис. грн.,розраховують за формулою:

ВПпкі = ЧДпкі - Зкі, (4.4)

де Зкі – сума виробничих витрат підрозділу, розподілена на к-ий вид продукції і-ої культури (виробнича собівартість продукції), тис. грн.


Таблиця 4.1

Визначення госпрозрахункового чистого доходу, валового прибутку підрозділу у рільництві за результатами його діяльності

Види продукції Вироблено продукції підрозділом, ц, Вкі Реалізовано продукції підрозділом, ц Розрахункова ціна за 1 ц, грн., Цjкі Чистий дохід підрозділу, тис. грн., ЧДпкі Витрати підрозділу, тис. грн. Госпрозрахунковий валовий прибуток підрозділу, тис. грн., ВПпкі Рівень рентабельності, %, Рпкі
всього рівень товарності, % у тому числі: за каналами збуту внутрішня за каналами збуту у середині підприємства всього Всього, Зкі у тому числі:
за каналами збуту, Озкі іншим підрозділам, Овкі матеріальні витрати аванс
Зерно – разом           х х                
у .т. ч.: – озимої пшениці                              
з неї: – 3 класу х                            
– 4 класу х                            
–5 і 6 класів х                            
–озимого ячменю х                            
з нього: – цінного х                            
                               
–озимого жита                              
–ярого ячменю                              
з нього: – пивоварного                              
                               
– вівса                              
– гречки                              
– проса                              
– гороху                              
                               
– кукурудзи                              
з неї: – гібридної                              
                               
Насіння: – соняшнику                              
– озимого ріпаку                              

Продовження табл. 4.1

– сої                              
– гірчиці                              
Цукровий буряк                              
Зелена маса: – кукурудзи на силос                              
– багаторічних трав                              
– однорічних трав                              
– пожнивної кукурудзи                              
– проміжних озимих                              
Сіно однорічних трав                              
Сіно багаторічних трав                              
Зерновідходи: – озимої пшениці                              
– озимого ячменю                              
– озимого жита                              
– ярого ячменю                              
– вівса                              
– гречки                              
– проса                              
– гороху                              
– кукурудзи на зерно                              
Відходи: – соняшнику                              
– сої                              
– гірчиці                              
Солома                              
Стебла кукурудзи                              
Гичка цукрових буряків                              
Продукція – усього                              
Послуги–всього                              
у т.ч.: – оранка зябу                              
– культивація                              
– боронування                              
По підрозділу – усього                              

Рівень рентабельності виробництва к-ого виду продукції і-ої сільськогосподарської культури в підрозділі, Рпкі, %,визначається за формулою:

Рпкі = ВПпкі : Зкі 100% (4.5)

Встановивши госпрозрахунковий валовий прибуток підрозділу, здійснюють його розподіл та визначають суму госпрозрахункового чистого прибутку підрозділу, його суму, яка буде розподілена між членами трудового колективу для виплати за кінцевими результатами роботи підрозділу ( табл. 4.2).

На основі даних завдання 1 проставляється чисельність трудового колективу підрозділу.

Таблиця 4.2

Розподіл госпрозрахункового валового, чистого прибутків механізованої бригади – 1 та визначення середнього річного доходу одного її члена

Показники Механізована бригада– 1
Чисельність трудового колективу підрозділу, осіб  
Сума виплаченого авансу– усього, тис. грн.  
Госпрозрахунковий валовий прибуток підрозділу – усього, тис. грн.  
у т.ч. відрахування: – на утримання функціональних служб та адмінперсоналу (8%)  
– відрахування на збут (3%)  
Госпрозрахунковий валовий прибуток підрозділу до нарахування орендної плати, тис. грн.  
Орендна плата підрозділу (на виконання зовнішніх платежів та створення централізованих фондів аграрного підприємства) (60%), тис. грн.  
Чистий госпрозрахунковий прибуток підрозділу – усього, тис. грн.  
з нього: – фонд розвитку виробництва  
– фонд соціального розвитку колективу  
– резервний фонд  
– на виплату членам трудового колективу  
у т. ч. на 1гривню авансу, грн.  
Сума доходу одного члена трудового колективу за рік, грн.  
в т.ч. за місяць, грн.  

Авансування праці членів колективу підрозділу, як передбачено у договорі, буде здійснюватись за погодинною формою виходячи із годинної тарифної ставки

механізаторів і облікованого фактичного робочого часу працівника за місяць.

З розрахункового валового прибутку підрозділу за угодою між підрозділом і адміністрацією АП колектив механізованої бригади –1 здійснює відповідні відраховування на утримання адміністрації та відрахування на збут продукції.

В угоді також зазначаються розміри встановлення суборендної плати аграрному підприємству за користування землею, засобами виробництва, яку буде сплачувати колектив підрозділу. Суборендна плата може встановлюватись як в абсолютному, так і в відносному; у натуральному чи вартісному вимірах. У нашому прикладі орендна плата складає 60 % від залишкового (за виключенням відрахувань) госпрозрахункового валового прибутку підрозділу.

Вилучивши із залишкового госпрозрахункового валового прибутку підрозділу суборенду плату, встановлюємо його чистий госпрозрахунковий прибуток.

Чистий госпрозрахунковий прибуток підрозділу може бути використаний на формування його фондів і виплату членам трудового колективу за визначеними та обумовленими попередньо в умовах внутрішньої угоди (договору), відсотковими співвідношеннями (табл. 4.2).

Після створення внутрішніх фондів підрозділу все, що залишається, розподіляється між членами трудового колективу. Критерієм для розподілу в кінці року доплат є трудова участь кожного члена колективу у досягненні кінцевого результату роботи механізованої бригади. Таким критерієм може бути сума виплаченого протягом року авансу окремому працівникові.

Система ВЕМ аграрного підприємства також передбачає формування в підприємстві механізму оцінювання діяльності кожного підрозділу за відповідними критеріями та системою показників.

У таблиці 4.3 здійснюється аналіз економічної ефективності виробництва продукції та роботи підрозділу – механізованої бригади – 1 в цілому. Частина показників цієї таблиці заповнюється на основі раніше проведених розрахунків, а інші розраховуються. Наведена в таблиці система показників дозволяє об’єктивно оцінити результати роботи виробничого підрозділу та його роль у формуванні кінцевих фінансових результатів діяльності АП.


Таблиця 4.3


Читайте також:

  1. B. Тип, структура, зміст уроку і методика його проведення.
  2. I. ОСНОВНІ ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  3. III. Виконання бюджету
  4. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  5. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  6. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  7. III. ПИТАННЯ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  8. IІІ. Послідовність виконання курсової роботи
  9. Qзабезпечення виконання завдань кожним відділом.
  10. V. Виконання вправ на застосування узагальнювальних правил.
  11. V. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЇХ ВИКОНАННЯ
  12. А) Методика проведення заняття




Переглядів: 282

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Завдання 4. Формування госпрозрахункового чистого доходу, валового | Економічна ефективність діяльності підрозділу

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.017 сек.