Рекомендована література: [6, c.92-99], [15, c. 72-159], [33, c. 312-317].
Практичне заняття № 9-10 (4 год.)
Тема 6. Ризик – параметр економічної ефективності
Мета: застосувати методику імовірнісної, експертної та рейтингової оцінки при розрахунку параметрів ризику та побудові її кривої
Після опрацювання теми студент повинен:
1) знати:
а)зміст наступних економічних категорій:
Втрати, планові витрати, планові збитки, максимальні втрати, мінімальні втрати, очікувані втрати, дерево рішень, безризикова зона, зона доступного рішення, зона катострофічного ризику, зона критичного ризику.
б) відповіді на наступні питання:
6.1. Вихідні поняття, що використовуються для характеристики ризику
6.2. Структурування ризику по етапах операційного циклу
6.3. Трансформація концепції "прийнятного ризику"
2) вміти:
а) розраховувати проектно-практичні роботи
№1.Розрахунок параметрів та побудова кривої ризику відносно коштів підприємства на основі експертних оцінок
Умова роботи.
Для оцінки рівня економічного ризику на підприємстві створено групу з 4 експертів. Шляхом закритого анкетування було визначено коефіцієнти компетентності експертів, які представлені в табл.6.1.
Таблиця 6.1
Коефіцієнти компетенції експертів
Експерти
Значення коефіцієнтів компетентності
Експерт А
Експерт Б
Експерт В
Експерт Г
Експерт А
1,00
1,00
0,95
0,97
Експерт Б
0,94
1,00
0,96
0,98
Експерт В
0,97
0,95
1,00
0,96
Експерт Г
0,96
0,94
0,98
1,00
В процесі проведення експертної процедури були отримані результати:
Таблиця 6.2
Результати експертної процедури
Рівні можливих втрат
Ймовірність відповідного рівня втрат
Експерт А
Експерт Б
Експерт В
Експерт Г
Нульовий
0,800
0,780
0,740
0,810
Прибуток
0,150
0,140
0,160
0,150
Виручка від реалізації
0,010
0,009
0,009
0,010
Майно підприємства
0,003
0,002
0,003
0,002
Необхідно побудувати криву ризику на основі експертних даних у відповідності до концепції прийнятного ризику.