1) Продуктивність праці (ПП) - показник, що відображає ефективність (раціональність) роботи працівників підприємства.
ПП = ,
ПП = ,
Де Q - об'єм випуску продукції (грн, шт.)
Ч - чисельність працюючого персоналу.
Рд – кількість людино – днів (людино-годин), відпрацьованих за звітний період.
Підвищення продуктивності праці досягається за рахунок збільшення фізичного випуску продукції, зниження собівартості продукції та зменшення чисельності (економії) робочої сили.
Приріст ПП за рахунок збільшення випуску продукції або зниження собівартості продукції:
DППQ = ,
де DQ - приріст випуску продукції у грн. у поточному періоді порівняно з попереднім, за рахунок збільшення фізичного випуску (кількості) або зниження собівартості продукції.
Приріст ПП за рахунок зменшення кількості працівників підприємства:
DППР = ,
де DЧ - зменшення кількості працюючих у поточному періоді порівняно з попереднім.
2) Трудомісткість праці – показує величину витрат живої праці на виробництво одиниці продукції:
t пр =
Де Т – кількість робочого часу, витраченого на виробництво певного об’єму продукції Q
Q - кількість виробленої продукції у гривневому або натуральному виразі
3) Розрахунок чисельності працюючих з використанням трудомісткості робіт (для працівників основного виробництва):
Ч =
де j = 1,2,…k; k – кількість наіменувань виготовленої продукції у плановому періоді;
Nj – кількість виробів j – го виду;
tj – трудомісткість виготовлення виробу j, год/шт.
ФРЧ – дійсний фонд робочого часу одного працюючого, год.