Розрахунок дефіциту водоспоживання томатів за даними метеостанції Дніпропетровськ (2003 р.)
Показник
Травень
Червень
Липень
Серпень
Р,мм
2,5
1,2
0,8
3,4
29,2
19,1
50,0
35,3
16,0
6,5
19,4
5,8
N,шт.
d, мб
10,7
13,9
18,2
13,4
11,8
6,6
4,8
6,0
8,6
7,5
9,0
9,9
t,°C
16,9
21,0
22,8
19,3
19,4
17,5
19,8
20,2
21,9
20,9
19,8
20,7
Σd,мб
Σt,°C
b
1,24
1,27
1,31
1,33
1,35
1,35
1,34
1,32
1,31
1,25
1,21
1,16
bΣt,°C
ΣbΣt,°C
kб,мм/мб
0,32
0,46
0,56
0,50
0,43
0,39
0,38
0,36
0,36
0,36
0,36
0,36
ki
0,17
0,08
0,08
0,15
0,25
0,25
0,34
0,27
0,25
0,17
0,25
0,17
σ
0,70
0,70
0,70
0,40
0,40
0,40
0,40
0,40
0,40
ki2
0,25
0,22
0,22
0,22
0,25
0,25
0,27
0,27
0,25
0,25
0,25
0,25
ki
0,08
0,14
0,14
0,07
-0,07
0,08
0,08
kк
0,15
0,33
0,43
0,40
0,30
0,26
0,19
0,28
0,28
0,29
0,28
0,29
Е , м3/га
к
Р , м2/га
к
D,м3/га
-64
ΣD, м3/га
kк–коефіцієнт,що враховує особливості вибіркового зволоження,і йо-го розраховують за формулою (4.12). S – частка площі, що підлягає зволоженню (згідно завдання) S =0,25. Sп – площа зволоження поверхні ґрунту; для розглянутого випадку коли міжряддя розорані і поливні трубки розташовані на поверхні Sп=0,5.
Ек–сумарне випаровування при краплинному зрошенні(м3/га)визна-чають за формулою (4.11). j – коефіцієнт вологообміну приймають за табл. 4.2, і для цього прикладу при S =0,25 j =0,7; μ – мікрокліматична поправка (табл. 4.3), для цього випадку при площі зрошення 10 га μ=0,95.
Рк–атмосферні опади в осередку зволоження,м3/га,що визначають заформулою (4.13); ϕ – частка атмосферних опадів, що надійшли рослинам, для овочевих культур ϕ =1 (табл. 4.11).
Дефіцит водоспоживання визначають як різницю D = Eк − Рк .
Для знаходження сумарного дефіциту водоспоживання за вегетацію і побудови інтегральної кривої необхідно визначити дефіцит водоспоживання
зростаючим підсумком ∑D . Зрошувальна норма також дорівнює ∑D . Отже зрошувальна норма томатів становить за вегетацію 2003 м3/га (табл.4.12).