МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Теоретичні відомостіТехнічний контроль – це перевірка відповідності продукції чи процесу, від якого залежить якість продукції, встановленим технічним вимогам. Його основним завданням є вчасне отримання повної і достовірної інформації про стан технологічного процесу для попередження відхилень і порушень. Технічний контроль виконують різні служби підприємства - залежно від об'єкта контролю. Види контролю класифікують таким чином: - при суцільному контролі перевіряють якість кожного екземпляра виробу і його складових частин. Контроль проводять за показниками якості, які визначені стандартами, технічними умовами чи іншими документами. Суцільний контроль здійснюють тоді, коли у виробництві неможливо досягти стабільності якості продукції; - при вибірковому контролі перевіряють частину продукції. Його застосовують для деталей, які виготовляють у великій кількості - при забезпеченні стабільності технологічного процесу і однорідної якості заготовок. Чим вищі однорідність вихідних матеріалів і стабільність технологічного процесу, тим менший обсяг вибірки; - летючий контроль – це перевірка дотримання технології обробки деталей на виробничій дільниці періодичним визначенням якості випущених предметів - як в процесі їх обробки, так і остаточно виготовлених деталей. Летючий контроль здійснюють контролери на робочих місцях через певні проміжки часу; - при інспекційному контролі здійснюється нагляд за якістю роботи виробничого та контрольного персоналу (контролюють предмети, здані виробничим персоналом і прийняті працівниками ВТК). При виявленні браку деталей, заготовок або інших продуктів праці, всю партію повторно перевіряють. Мета контролю – дисциплінувати виробничий і контрольний персонал і підвищити його відповідальність за якість продукції . - візуальний контроль застосовують для виявлення відхилень від вимог технічних документів (тріщини, раковини, увігнутість тощо); - геометричний контроль застосовують для перевірки відповідності розмірів заготовок, деталей і інших елементів продуктів праці до розмірів, встановленим в технічних документах (кресленнях, стандартах, технічних умовах); - при лабораторному аналізі виявляють внутрішні властивості і показники предметів і продуктів праці, які не можуть бути виявлені візуально чи без їх руйнування; - вхідний контроль здійснюють до початку виробничого процесу для перевірки відповідності якості продукції вимогам стандартів, технічних умов і договорів. Перевіряють матеріали, напівфабрикати, інструмент, які використовують у виробничому процесі; - при проміжному (міжопераційному) контролі перевіряють якість виконання окремих операцій або їх груп. Його мета - виявити брак в ході технологічного процесу і тим самим уникнути витрат праці на обробку дефектних деталей на наступних операціях; - при приймальному (остаточному) контролі перевіряють готові вироби після заключної операції в цеху і перед передачею їх у наступний цех або споживачу. Контроль виконують декількомам способами: - стаціонарний контроль деталей проводять на контрольних пунктах перед здачею деталей на склад, а також при перевірці невеликих заготовок, деталей або вузлів, здійснення контрольних операцій, які потребують особливих умов (відсутності коливань, застосування спеціальних приладів і контрольних пристроїв тощо); - при ковзному контролі предмети перевіряють безпосередньо на робочих місцях чи між ними. Так контролюють складальні операції та обробку великогабаритних деталей, перевірка яких не вимагає стаціонарних вимірювальних і контрольних пристроїв; - при активному контролі якість перевіряють в ході технологічного процесу для поточного регулювання. Для цього широко використовують технічні засоби; - до пасивного контролю відносять всі види контролю, при якому якість продукції визначається лише після закінчення технологічного процесу, а оперативне втручання в його хід здійснюють після виявлення непридатності виробу; - при автоматизованому контролі параметри якості перевіряють за допомогою автоматичних пристроїв без участі людини. Це дає великий економічний ефект за рахунок зростання продуктивності праці контрольного апарату; - ручний контроль передбачає контроль із застосуванням звичайних вимірювальних інструментів або без них (візуальний контроль). Виріб вважається якісним , якщо він задовільняє вимогам технічних документів, що ставляться до його форми, розмірів, хімічного складу і механічних властивостей матеріалів тощо. Вибір вимірювальних інструментів здійснюють з врахуванням характеру технологічної операції, заданої точності вимірювання, вибраних організаційно-технічної форми контролю і методу вимірювання, частоти і часу на вимірювання, масштабів випуску деталей. При невеликій програмі випуску деталей вибирають універсальні вимірювальні інструменти - штангенциркулі, лінійки, мікрометри, глибиноміри тощо). При збільшенні масштабів випуску деталей застосовують спеціальні вимірювальні інструменти (скоби, пробки, шаблони тощо) та автоматичні контрольні пристрої. Практична робота №9 Читайте також:
|
||||||||
|