Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Методика виконання

Завдання виконується студентом індивідуально за даними конкретного суб’єкта господарювання АПК - аграрного підприємства.

Ключовим аспектом в організаційно-економічній характеристиціаграрного підприємства поряд з висвітленням економічних (місцезнаходження його адміністративного центру (населений пункт) щодо районного, обласного центрів, найближчої залізничної станції) і природно-кліматичних (інформація про агровиробничу зону, тривалість безморозного, вегетаційного періодів, суму активних температур, середньорічну кількість опадів, середньорічну температуру повітря, настання перших і останніх заморозків, гідротермічний коефіцієнт, рельєф місцевості та агровиробничі групи ґрунтів) умов, є аналіз наявності ресурсного потенціалу аграрного підприємства за показниками таблиці 1.1, економічної ефективності його використання у підприємстві за показниками таблиці 1.2.

Економічна інформація для заповнення показників у таблиці 1.1 міститься: у відповідних таблицях форми 50 – с.г. відображені площа сільськогосподарських угідь, у тому числі рілля (Довідка 2.Б. «Землекористування протягом звітного року»), середньорічна кількість штатних і позаштатних працівників, зайнятих у с.- г. виробництві (Довідка 2.А. «Середньооблікова кількість працівників»); у фінансових звітах аграрного підприємства: форма 1. «Баланс» – наявність основних засобів за первісною вартістю (код 1011) на початок і кінець року (розрахувати середньорічну вартість основних засобів за формулою арифметичної простої, поділивши суму зазначених показників на початок і кінець року на 2), а за кодами 1021 і 1195 аналогічно визначити середньорічну первісну вартість довгострокових біологічних активів й оборотних засобів.

Аналіз наведених у таблицях показників слід розпочинати з дослідження розмірів землекористування підприємства та змін, які відбувалися в останні два роки, акцентуючи увагу на площі ріллі, багаторічних насаджень. Далі студент самостійно обирає послідовність дослідження економічних показників. Головним при цьому є висвітлення середнього рівня показника та його оцінка, вивчення динаміки змін, які відбувалися у досліджуваний період (тобто у звітному році порівняно з базисним роком).

При розрахунку за роками та середньої за період досліджень капіталозабезпеченості аграрного виробництва, Кз, тис. грн., капіталоозброєності праці, Ко, тис. грн., слід користуватися формулами:

Кз=Вок :Псг 100, (1.1)

Ко=Вок :Чп, (1.2)

де Вок – середньорічна вартість основних засобів (основного капіталу), тис. грн.;

Псг – площа с.-г. угідь, га;

Чп – середньооблікова кількість штатних і позаштатних працівників, зайнятих у сільськогосподаському виробництві, осіб.

Таблиця 1.1

Наявність ресурсного потенціалу та забезпеченість ним аграрного підприємства

Показники 201_р. 201_р. 201_р. В середньому за 201_-201_р.р. 201_р. до 201_р.
+;- %
Площа с.-г. угідь, га            
з них: – рілля            
Середньооблікова кількість працівників зайнятих у с.-г. виробництві – всього, осіб            
у т. ч.: – в рослинництві            
– в тваринництві            
Середньорічна вартість активів, тис. грн.            
Середньорічна вартість основних засобів, тис. грн.            
у т. ч.: – на 100 га с.-г. угідь            
– на 1 середньооблікового працівника, зайнятого у с.-г. виробництві            
Середньорічна вартість біологічних активів, тис. грн.            
у т. ч.: – на 100 га с.-г. угідь            
Середньорічна вартість оборотних засобів, тис. грн.            
у т. ч.: – на 100 га с.-г. угідь            
Наявність поголів’я, гол.: великої рогатої худоби            
у т.ч.: – корів            
– свиней            
– овець і кіз            
– птиці, тис.            

 

Забезпеченість аграрного виробництва оборотними засобами (оборотним капіталом), Оз, (у розрахунку на 100 га с.-г. угідь), тис. грн., визначається за формулою:

Оз = Вдк: Псг 100,(1.3)

де: Вдк – середньорічна вартість оборотних засобів (оборотного капіталу), тис. грн.

За аналогічним розрахунком визначається забезпеченість аграрного підприємства довгостроковими біологічними активами.

Дані формули студент записує в зошиті та визначає середні рівні зазначених економічних показників й аналізує їх.

Для характеристики виробничо-фінансової діяльності агарного підприємства та визначення економічної ефективності використання ресурсного потенціалу у таблиці 1.2 наводять дані: про валове виробництво основних видів продукції в натуральному виразі на основі інформації, що представлена у таблиці 1 форми 50 – с.г. «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за 201_ рік» (колонка 2): зерна (код 0020), соняшнику (код 0040), ріпака (0042), молока (код 0180), м’яса (сума кодів 0140; 0150; 0160; 0161; 0170); чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у цілому – у формі 2 «Звіт про фінансові результати» за кодом 2000, у тому числі за галузями рослинництва і тваринництва таблиця 1 форми 50 – с.г. «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за 201_ рік» (колонка 7) за кодами 0010 і 0130; валовий прибуток у цілому – у формі 2 «Звіт про фінансові результати» за кодом 2090 чи за кодом 2095 – валовий збиток; за кодом 2350 – чистий прибуток (за кодом 2355 – чистий збиток) за звітний період.

Валовий прибуток (збиток) від реалізації продукції рослинництва, ВПр, тис. грн., і продукції тваринництва, ВПт, тис. грн., рахують за формулами:

ВПр = ЧДр - Сврр, (1.4)

ВПт = ЧДт - Сврт, (1.5)

де ЧДр, ЧДт – чистий дохід від реалізації продукції, відповідно рослинництва, тваринництва (які наведені вище у даній таблиці), тис. грн.;

Сврр; Сврт – виробнича собівартість реалізованої продукції, відповідно

рослинництва, тваринництва, тис. грн.

Виробнича собівартість реалізованої продукції рослинництва і тваринництва береться із таблиці 1 форми 50с.г.«Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за 201_ рік» за колонкою 5, кодами 0010 і 0130.

Коли у базовому і звітному роках аграрне підприємство мало різні показники (прибутки і збитки чи навпаки), то динаміка у відсотках не рахується, а проставляється знак « - ».

Економічна ефективність використання ресурсного потенціалу аграрного підприємства визначається показниками економічної ефективності використання його основних складових: земельного, трудового потенціалу та основного капіталу.

При визначенні економічної ефективності використання землі в аграрному підприємстві розраховують показники «отримано чистого доходу на 100 га с.-г. угідь», ЧДга, тис. грн., «отримано валового прибутку на 100 га с.-г. угідь», ВПга, тис. грн., використовуючи такі формули:

ЧДга = ЧД : Псг100, (1.6)

ВПга = ВП : Псг100, (1.7)

де ЧД – чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн.;

ВП – валовий прибуток, тис. грн.

Перший із розрахованих показників характеризує доходність використання земельного потенціалу, другий вказує на прибутковість його використання в аграрному підприємстві.


Таблиця 1.2

Економічна ефективність використання ресурсного потенціалу

аграрного підприємства

 

Показники 201_ р. 201_ р. 201_ р. У серед-ньому за 201_–201_ р.р 201_р. до 201_р , %
Вироблено, ц : – зерна          
– насіння соняшнику          
– насіння ріпаку          
– молока          
– м’яса          
Чистий дохід – усього, тис. грн.          
у т. ч. : – рослинництва          
– тваринництва          
Валовий прибуток (+), збиток (-) – всього, тис. грн.          
у т. ч. : – рослинництва          
– тваринництва          
Чистий прибуток (+), збиток (-), тис. грн.          
Отримано на 100 га ріллі, ц : – зерна          
– насіння соняшнику          
– насіння ріпаку          
Отримано на 100 га с.-г. угідь, тис. грн.: – чистого доходу          
– валового прибутку (+), збитку (-)          
Капіталовіддача, грн.          
Отримано чистого доходу на одного середньооблікого штатного та позаштатного працівника, зайнятого в с.-г. виробництві, тис. грн.          
Рівень рентабельності (+), збитковості (-) – всього, %         х
у т.ч.: – рослинництва         Х
– тваринництва         х

 

Ефективність використання трудового потенціалу в аграрному підприємстві характеризує показник «отримано чистого доходу на одного середньооблікового штатного та позаштатного працівника, зайнятого в сільськогосподарському виробництві», ЧДп, тис. грн., що визначається за формулою:

ЧДп = ЧД :Чп (1.8)

Економічну ефективність використання основних засобів (основного капіталу) в аграрному підприємстві характеризує показник «капіталовіддачі», Ко , грн., що розраховується за формулою:

Ко = ЧД : Воз (1.9)

За даними формулами розраховують середні рівні цих показників за останні три роки у відповідній колонці.

Узагальнюючим показником економічної ефективності використання ресурсного потенціалу аграрного підприємства, якою є виробництво сільськогосподарської продукції, продукції її переробки та надання с.-г. послуг, є рівень рентабельності (збитковості), що характеризує її прибутковість (збитковість), тобто скільки господарство отримало валового прибутку (збитку) в гривнях на одну гривню виробничої собівартості реалізованої продукції, (товарів, робіт і послуг).

Рівень рентабельності основної діяльності, Ро, %, розраховується за формулою:

Ро = ВП :Свр 100%, (1.10)

де Свр – виробнича собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт і послуг), тис. грн. Береться за кодом 2050 форми 2 «Звіт про фінансові результати» фінансового звіту.

Рівень рентабельності (збитковості) рослинництва і тваринництва визначають за формулами:

Рр = ВПр:Сврр 100%, (1.11)

Рт = ВПт :Сврт 100%, (1.12)

де Рр, Рт – рівень рентабельності (збитковості), відповідно рослинництва, тваринництва, %.

Для розрахунку середніх рівнів рентабельності (збитковості) основної діяльності, рослинництва, тваринництва за останні три роки необхідно попередньо прорахувати в середньому за три роки виробничу собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг), Свр, виробничу собівартість реалізованої продукції рослинництва, Сврр, виробничу собівартість реалізованої продукції тваринництва, Сврт, а також показників середніх валових прибутків рослинництва , ВПр, тваринництва, ВПт, і потім за формулою показника рівня рентабельності (збитковості) здійснити відповідні розрахунки. Оскільки у таблиці вже будуть визначені в середньому за досліджуваний період чистий дохід (виручка) від реалізації продукції рослинництва, тваринництва і валові прибутки по даних галузях, для визначення середньої виробничої собівартості реалізованої продукції рослинництва і тваринництва слід скористатися формулами:

Сврр = ЧДр - ВПр, (2.13)

Сврт = ЧДт - ВПт (2.14)

У процесі аналізу показників економічної ефективності використання ресурсного потенціалу спочатку слід оцінити досягнутий середній їх рівень, вказуючи також найкращий з них у досліджуваний період, а потім проаналізувати зміни у звітному році порівняно з базисним роком. Здійснивши відповідні висновки про виявлені тенденції, необхідно зробити узагальнюючий висновок щодо економічної ефективності сільськогосподарського виробництва та використання його ресурсного потенціалу в агарному підприємстві.

Методика виконання самостійної роботи

Для визначення спеціалізації і виробничого напрямку діяльності аграрного підприємства у таблиці і.3 проставляють суми чистого доходу від реалізації за видами продукції і галузями та розраховують структуру чистого доходу від реалізації продукції сільського господарства. Ці дані беруться з форми 50 с.г. «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств за 201_ рік» з таблиці 1 за колонкою 7 та відповідними кодами продукції по рокам і розраховується їх середній рівень за останні три роки. Загальна сума чистого доходу від реалізації продукції сільського господарства визначається як сума чистого доходу за рядками «рослинництво разом» і «тваринництво разом».

Таблиця 1.3

Структура чистого доходу від реалізації сільськогосподарської продукції

 

Види продукції, галузі 201_р. 201_р. 21_ р. В середньому за 201_-201_ р.р.
сума, тис. грн. структура, %
Рослинництво – разом          
у т.ч.: – зерно          
– насіння соняшнику          
– насіння ріпаку          
– картопля, овочі, бахча          
– плоди          
– виноград          
– інша продукція          
Тваринництво-разом          
У т.ч.: – скотарство – разом          
з нього: – молоко          
– м’ясо          
– свинарство – разом          
– вівчарство – -разом          
з нього: – вовна          
– м’ясо          
птахівництво – разом          
з нього: – яйце          
– м’ясо          
і – нша продукція          
Усього продукції сільського господарства         100,0

У даній таблиці у колонці «структура» розрахунки здійснюються як відсоткові співвідношення суми чистого доходу від реалізації окремого виду продукції (галузі) до загальної суми чистого доходу від реалізації продукції сільського господарства. Якщо в аграрному підприємстві чистий дохід від реалізації окремих видів продукції відсутній, проставляється знак «-».

На основі відсоткового співвідношення визначають головний чи основні (два три) види (галузі) виробництва (на основі найбільшої питомої ваги) та робиться висновок про спеціалізацію і виробничий напрямок діяльності аграрного підприємства.


Читайте також:

  1. B. Тип, структура, зміст уроку і методика його проведення.
  2. I. ОСНОВНІ ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  3. III. Виконання бюджету
  4. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  5. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  6. III. Вимоги безпеки під час виконання роботи
  7. III. ПИТАННЯ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  8. IІІ. Послідовність виконання курсової роботи
  9. Qзабезпечення виконання завдань кожним відділом.
  10. V. Виконання вправ на застосування узагальнювальних правил.
  11. V. ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ЇХ ВИКОНАННЯ
  12. А) Методика проведення заняття




Переглядів: 1511

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Підприємства як складові організації виробничого процесу | Тема 2: Організація виробничих процесів у скотарстві в аграрному підприємстві

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.063 сек.