Повна собівартість одиниці продукції становить 2 тис. грн., в тому числі змінні витрати становлять 75%. Планується виробити 40000 т (Q) продукції та реалізувати її по ціні 2,3 тис. грн. (Р)
Визначити:
1) Маржинальний прибуток (МП);
2) Точку беззбитковості в натуральному і вартісному виразі (ТБнат; ТБв);
3) Межу та коефіцієнт безпеки (МБ, КБ);
4)Прибуток запланованого обсягу виробництва (3-ма способами);
5) Як зміниться прибуток і положення ТБ, якщо знизити собівартість одиниці продукції до 1,9 тис. грн. за рахунок зниження постійних витрат;
Методика розв’язання
1) Визначаємо маржинальний прибуток:
МП(о) = Р – ВЗ(о); (9)
ВЗ(о) = Повна собівартість * частку змінних витрат
2) Точка беззбитковості в натуральному і вартісному виразі:
ТБнат = (10)
ВПС(V) = ВПС(о)*Q; (11)
ВПС(o) = Повна собівартість - ВЗ(о) (12)
ТБв = (13)
або ТБв =Р* ТБнат(14)
3) Межа та коефіцієнт безпеки:
МБ = Q - ТБнат; (15)
КБ = ; (16)
4) Прибуток фірми трьома способами:
Пф(І) = Р*Q – (Вз(о)*Q+ВПС(V)) (17)
Пф(IІ) = (Q - ТБнат)*МП(о) (18)
Пф(IІІ) = МП(о)*Q - ВПС(V) (19)
Ситуація 1. Чи може ціна бути предметом дискусії між бухгалтером і спеціалістом з маркетингу і чому?
Ситуація 2. Чи може монополіст вимагати за свій товар будь-яку ціну? [12;c.91]
Тема 8.Маркетингова цінова політика
Практичне заняття №2
Питання для підготовки до практичних та семінарських занять
1. Методи ціноутворення, орієнтовані на попит.
2. Методи ціноутворення, орієнтовані на конкурентів
3. Управління цінами.
4. Цінові стратегії та їх вибір:
- стратегії ціноутворення в рамках товарної номенклатури
- стратегії ціноутворення за географічним принципом