Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Збудники гострих сальмонельозних гастроентеритів

Понад 400 сероварів бактерій роду Salmonella здатні викликати гострі гастроентерити. Це представники видів S. typhimurium, S. enteritidis, S. cholerae-suis, S. derby, S. heidelberg, S. anatum, S. newport. Морфологічні, культуральні та фізіолого-біохімічні властивості відповідають загальній характеристиці сальмонел, наведеній у розділі 3.1.1.

Антигенна структура, фактори патогенності. За характеристикою О-антигена, як вже вказувалося, всі сальмонели розділяються на 4 підроди та 65 груп. Так, за схемою Кауфмана-Уайта S. enteritidis віднесена до групи D, S. typhimurium – до групи В, S. cholerae-suis – до групи С.

Резистентність. Сальмонели – збудники токсикоінфекцій ‑ досить стійкі до дії високої температури (60 – 75°С), великих концентрацій хлориду натрію і деяких кислот. Не гинуть у 8 – 10% розчині оцтової кислоти протягом 18 год. Ендотоксини їх можуть тривалий час зберігатися після варки м'яса в товщі великих шматків чи при недостатньому прожарюванні в котлетах та інших виробах. Органолептичні зміни у продуктах, забруднених сальмонелами, відсутні.

Епідеміологія. Сальмонели – збудники токсикоінфекцій, викликають паратиф у телят, тиф та паратиф у поросят, тиф у курей та білий пронос у курчат, мишачий та щурячий тиф, ентерити у великої рогатої худоби. Морські птахи (чайки, баклани) часто є носіями сальмонел. Із експериментальних тварин найбільш сприйнятливими до збудників сальмонельозних токсикоінфекцій є білі миші, у яких як при ентеральному, так і при парентеральному зараженні розвивається септицемія.

Основним джерелом зараження людей є хворі на сальмонельоз тварини, в тому числі домашні (собаки, кішки), та птахи.

У дорослих інтоксикація настає через декілька годин після зараження. У шлунково-кишковому тракті та в крові відбувається руйнування сальмонел, що потрапили разом із їжею (м'ясними стравами, холодцем, ковбасами, вареною шинкою, овочами), уторюється велика кількість ендотоксину. Встановлена також висока інвазивність сальмонел, у перші часи захворювання розвивається бактеріємія. Із числа тих, хто перехворів, близько 2 – 3% залишаються носіями сальмонел. Вони можуть стати джерелами зараження. Найчастіше інфікуються немовлята та недоношені діти. Сальмонельози у дітей перебігають у вигляді диспепсій, колітів (ентероколітів), тифозних станів, які нерідко супроводжуються явищами септицемії та бактеріємії, в ряді випадків вони приймають затяжний чи хронічно перебігаючий характер.

Таким чином, сальмонельозні токсикоінфекції є зоонозно-антропонозними захворюваннями.

Імунітет. При сальмонельозах імунітет слабконапружений, короткочасний. У крові реконвалесцентів на другому тижні з'являються аглютиніни в невеликих титрах (1:50 – 1:400 і рідше 1:800).

Лабораторна діагностика. Випорожнення, блювота, промивні води, кров, сечу, органи трупів, залишки їжі, змиви з предметів, старанно зібрані, вивчають у певній послідовності: спочатку роблять посіви на ті ж поживні середовища, які використовують для діагностики черевного тифу і паратифів А і В, потім визначають культуральні, серологічні та біологічні властивості виділених культур. Біологічну пробу ставлять не тільки з культурами, але й з залишками їжі, яка викликала отруєння. Для ретроспективної діагностики на 8 ‑ 10 добу використовують кров реконвалесцентів на наявність аглютинінів шляхом постановки реакції Відаля з діагностикумами основних видів збудників харчових токсикоінфекцій.

Лікування. Здійснюють промивання шлунку, вливання глюкози та ізотонічного розчину хлористого натрію, призначають антибактеріальні препарати (левоміцетин, тетрациклін, полівалентний бактеріофаг).

Профілактика. Профілактика сальмонельозних токсикоінфекцій забезпечується ветеринарно-санітарним наглядом за станом худоби, підприємств м'ясної та рибної промисловості, лабораторним контролем м'ясної продукції, яка надходить у продаж, стерилізацією умовно-придатного м'яса. Медико-санітарна служба виявляє носіїв серед працівників харчових підприємств, їдалень та інших харчових блоків, контролює бездоганне виконання санітарного нагляду на харчових підприємствах, складах, у магазинах, проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення, санує носіїв із числа реконвалесцентів сальмонельозним фагом.

При проведенні профілактичних заходів враховують дані про те, що окрім сальмонел, харчові отруєння можуть викликатися стафілококами, стрептококами та умовно-патогенними бактеріями (р.р. Escherichia, Proteus) тощо.

 


Читайте також:

  1. Збудники бактеріальних кишкових інфекцій
  2. Збудники дизентерії
  3. Збудники ешеріхіозів
  4. Збудники інфекцій – клітинні мікроорганізми).
  5. Збудники харчових токсикоінфекцій
  6. Збудники черевного тифу та паратифів
  7. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. Категорії особливо небезпечних інфекцій. Ознаки. Збудники. Історія вивчення, правила роботи
  8. КЛІНІЧНІ ПЕРІОДИ ГОСТРИХ ОТРУЄНЬ
  9. Ознаки гострих отруєнь деззасобами
  10. Характерні ознаки ран від дії гострих предметів.




Переглядів: 1962

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Збудники харчових токсикоінфекцій | Збудники ешеріхіозів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.