Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Збудники харчових токсикоінфекцій

Диференціація холерних вібріонів

Таблиця 7

 

Тест Vibrio cholerae biovar cholerae Vibrio cholerae biovar eltor Не О1 (вібріони, що не аглютинуються)
Аглютинація холерною сироваткою О1 + +
Аглютинація сироватками Огава чи Інаба + +
Лізис фагами фаг С (фаг IV) + ±
фаг Ель-Тор ІІ + ±
Ріст на середовищі з поліміксином + ±
Аглютинація курячих еритроцитів + ±
Реакція Фогеса-Проскауера +
Гемоліз еритроцитів барана ± ±

Харчові токсикоінфекції – гострі кишкові захворювання, які спостерігаються в результаті вживання продуктів, інфікованих великою кількістю живих бактерій. У шлунково-кишковому тракті, а також у крові відбувається руйнування мікроорганізмів, результом чого є утворення великої кількості ендотоксину. Захворювання характеризується симптомами гастроентериту та порушенням водно-сольового обміну.

Збудниками харчових токсикоінфекцій є представники родини Enterobacteriaceae – бактерії родів Salmonella, Escherichia, Proteus, Кlebsiella, Vibrio (V. parahaemolyticus), а також представники родів Bacillus (B. cereus), Clostridium (C. perfringens), деякі ентерококи тощо.

Незалежно від виду збудника, харчові токсикоінфекції мають ряд загальних ознак:

– захворювання спричиняється вживанням в їжу продукту, який містить велику кількість живих мікробних клітин;

– протягом декількох годин симптоми захворювання проявляються у значної кількості людей, які вживали інфіковані продукти;

– короткий інкубаційний період – декілька годин, рідко – понад добу;

– хвороба виникає раптово, супроводжується блювотою та гострою діареєю;

– летальність менше 1% (смерть наступає у осіб, які мають послаблене здоров'я, головним чином, у літніх людей та дітей);

– хворі безпечні для оточуючих, контактне зараження неможливе, оскільки збудник виділяється з блювотою та випорожненнями короткий час і є малопатогенним.

Поряд з цим можуть проявлятися також індивідуальні особливості захворювання, що викликаються різною природою збудника. Тривалість інкубаційного періоду може залежати від багатьох факторів: дози збудника, яка потрапила до організму, ступеню його патогенності, стійкості макроорганізму тощо.

Харчові токсикоінфекції спостерігаються в тих випадках, коли живі мікроорганізми внаслідок різних санітарних та технологічних порушень при приготуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів потрапляють до них, починають інтенсивно розмножуватися і при вживанні їжі надходять в організм людини у великій кількості.

Збудники харчових токсикоінфекцій продукують як ендо-, так і екзотоксини. Ендотоксини здійснюють ентеротропну та нейротропну дію, підвищують температуру тіла, викликають головний біль, нездужання та інші симптоми загальної інтоксикації. Екзотоксини здійснюють ентеротоксичну та цитотоксичну дію. У результаті дії ентеротоксину підсилюється секреція рідини та солей у просвіт кишечнику, розвивається діарея, з чим пов'язують порушення водно-сольового обміну. Цитотоксичний ефект полягає у пошкодженні клітин епітелію слизової оболонки травного тракту, в якій відбуваються запальні зміни. Патогенність збудників харчових токсикоінфекцій також пов'язана з наявністю капсули, пілей, синтезом ферментів агресії.

Резистентність. Збудники харчових токсикоінфекцій досить стійкі до дії різних факторів зовнішнього середовища і можуть тривалий час зберігатися в різних харчових продуктах. Для знищення мікроорганізмів потрібна тривала термічна обробка. Дуже високою резистентністю характеризуються спороутворюючі бактерії – представники родів Bacillus та Clostridium.

Епідеміологія. Гострі харчові токсикоінфекції – широко розповсюджені захворювання. Хворіють ними люди різного віку. Сприйнятливість різна і залежить від дози збудника, імунного статусу людини, до організму якої потрапили інфіковані продукти. Рівень захворюваності збільшується в теплий період року. Джерелом інфекції можуть бути тварини і люди, які виділяють більшість збудників харчових токсикоінфекцій з випорожненнями. Через поширення збудників у грунті, воді, на різних предметах джерело інфекції майже завжди встановити важко.

Механізм передачі – фекально-оральний, шлях передачі – харчовий. Вживання будь-яких продуктів може привести до розвитку харчової токсикоінфекції чи інтоксикації. У м'ясі, рибі можуть міститися, наприклад, протеї, в молочних продуктах – стафілококи та інші мікроорганізми. Продукти, інфіковані мікроорганізмами, зовні можуть здаватися незміненими.

Лабораторна діагностика. Матеріалом для дослідження є блювотні маси, промивні води шлунку, випорожнення, залишки їжі. Для діагностики використовують бактеріологічний метод.

Лікування. При гострих харчових токсикоінфекціях, перш за все, призначають неспецифічне лікування – промивання шлунку. Застосування хіміопрепаратів недоцільне.

Профілактика. Дотримання санітарно-гігієнічних норм при приготуванні та зберіганні їжі.

 


Читайте також:

  1. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  2. Асиміляція харчових інгредієнтів, мікрофлори товстої кишки.
  3. Вміст жирів у харчових продуктах
  4. Джерела, шляхи і механізми забруднення харчових продуктів металами і металоїдами.
  5. Договори щодо виробництва цукру, м’ясо-молочних та інших харчових продуктів.
  6. Забруднення харчових продуктів пестицидами
  7. Загальна характеристика харчових кислот
  8. Загальні характеристики харчових технологічних виробничих систем
  9. Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і воді
  10. Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і воді
  11. Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і воді
  12. Застосованих для імітації різних харчових продуктів




Переглядів: 2492

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Збудник холери | Збудники гострих сальмонельозних гастроентеритів

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.