Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і воді

Параллельное соединение индуктивности

Последовательное соединение индуктивности.

Lобщ = L1 + L2

 

1/L1 + 1/L2 + 1/Ln

 

Энергия, запасенная в индуктивности (L * I2)/ 2

 

Постоянный ток используется в промышленности для силовых транспортных электродвигателей (электропоезда, трамваи, троллейбусы) в связи с возможностью широкого регулирования скорости вращения и изменения момента на валу ротора-двигателя, а также в электролитических технологий.

 

Сила тока - I [A]

Мощность - Р [Вт]

Работа, энергия - W [Дж]

Напряжение - U [B]

Сопротивление [Ом]

Проводимость - G [См]

Электрический заряд - Q [Кл]

Напряженность электрического поля - ЭДС [В/м]

Емкость - С [Ф]

Магнитный поток - Ф [Вб]

Магнитная индукция - В [Тл]

Напряженность магнитного поля – Н [А/м]

Индуктивность [Гн]

Частота – f [Гц]

Угловая частота – w(омега)[Рад/сек]

 

Законодавство в різних країнах має неоднакову оцінку токсичності елементів у складі продуктів. Для прикладу розглянемо ГДК деяких країн (табл. 1,2).

Таблиця 1.Гранично допустимі концентрації деяких елементів у харчових продуктах, які дозволені в Англії, мг/кг

Елементи Pb Hg Cd As Cu Sn Zn
Продукти харчування * * 250**
Напої * * * * *

 

* - законодавчо не встановлені норми, але якщо вміст цих елементів у продуктах, які ввозяться, перевищує відповідні законодавчі норми в країнах-експортерах, то такі продукти забороняють ввозити до Англії; ** - тільки для консервованих продуктів.

В Англії вміст Стану му регламентується лише для консервованих продуктів, для інших випадків обмежень немає.

 

Таблиця 2. Гранично допустимі концентрації елементів , які дозволені в Англії, мг/кг або мг/л

 

Елементи As Pb Zn Sb Cu Se Sn
Напої 0,1 0,2 5,0 0,15 5,0 - -
Продукти харчування 1,5 2,0 40,0 1,5 30,0 2,0

 

Є багато країн, особливо малих, де законодавчих норм відносно вмісту токсичних елементів в продуктах харчування немає. В таких країнах користуються або ГДК країни-поставщика або іншої держави, де такі норми існують.

З історичної точки зору цікаво порівняти нині діючі в Україні ГДК у продуктах харчування з аналогічними, які існували в колишньому СРСР (табл. 3,4).

Таблиця 3.Гранично допустимі концентрації елементів у продуктах , які дозволені в Україні, мг/кг

 

Продукти Pb Cd As Hg Cu Zn Fe
Зерно 0,5 0,1 0,2 0,03 -
Хліб 0,3 0,05 0,1 0,01 5,0 25,0 -
М'ясо, птиця, ковбаси* 0,5 0,05 0,1 0,03 5,0* -
Овочі свіжі 0,5 0,03 0,2 0,02 5,0 10,0 -
Фрукти, ягоди** 0,4** 0,03 0,2 0,02 5,0 10,0 -
*Масло рослинне 0,1 0,05 0,1 0,03 0,5 5,0 5,0
Масло вершкове 0,1 0,03 0,1 0,03 0,5 5,0 5,0
Молоко, кисломолочні продукти 0,1 0,03 0,05 0,05 - 5,0 -
Пиво, вино, горілка 0,3 0,03 0,2 0,005 5,0 10,0 15,0
Мінеральні води 0,1 0,01 0,1 0,005 1,0 5,0 -
Пектини 1,0 0,1 0,5 0,1 10,0 30,0 -

 

* - вміст Купру му в ковбасах не регламентується.

** - вміст Плюмбуму у свіжих ягодах не регламентується так, мг/л: Арсен - 0,05; Барій - 1,0; Кадмій - 0,01; Купрум - 0,1; Меркурій - 0,012; Плюмбум - 0,05; Селен - 0,01; Аргентум - 0,05; Хром - 0,05.

Для питної води в Україні , були встановлені такі гранично допустимі концентрації забруднюючих елементів (ГОСТ 2874 - 82), мг/л:

Алюміній - 0,5; Арсен - 0,05; Берилій - 0,0002; Ферум - 0,3; Кадмій - 0,001; Манган - 0,1; Нікель - 0,1; Меркурій – 0,0005; Плюмбум – 0,03; Селен – 0,01; Аргентум – 0,05; Талій – 0,001; Хром – 0,05; Цинк – 5,0.

Внаслідок вибуху на Чорнобильській атомній станції в продукти харчування і воду з навколишнього середовища потрапили радіоактивні ізотопи Йоду, Цезію, Цирконію, Рутенію, Барію, Церію, Стронцію, Нептунію, Плутонію та інш. (табл.. 5), які являють реальну загрозу здоров’ю людини.

Таблиця 4. Контрольовані показники хімічних елементів у харчових продуктах, ГДКп, мг/кг продукту (згідно тимчасових гігієнічних нормативів вмісту деяких хімічних елементів в основних харчових продуктах №2450-81).

Елемент Рибні М’ясні Молочні Хліб, зерно Овочі Фрукти Соки
Al 30,0 10,0 1,0 20,0 30,0 20,0 10,0
Fe 30,0 50,0 3,0 50,0 50,0 50,0 15,0
I 2,0 1,0 0,3 1,0 1,0 1,0 1,0
Cd 0,1 0,05 0,01 0,022 0,03 0,03 0,002
Cu 10,0 5,0 0,50 5,0 10,0 10,0 5,0
As 1,0 0,5 0,05 0,2 0,2 0,2 0,2
Ni 0,5 0,5 0,1 0,5 0,5 0,5 0,3
Sn 200,0 200,0 100,0 - 200,0 100,0 100,0
Hg 0,5 0,03 0,005 0,01 0,02 0,01 0,005
Pb 1,0 0,5 0,05 0,2 0,5 0,04 0,4
Se 1,0 1,0 0,5 0,5 0,5 0,05 0,5
Sb 0,5 0,1 0,05 0,1 0,3 0,03 0,2
F 10,0 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5
Cr 0,3 0,2 0,1 0,2 0,2 0,1 0,1
Zn 40,0 40,0 5,0 25,0 10,0 10, 10,0

Тому на радіоактивні забруднення харчових продуктів і води були встановлені тимчасово-допустимі рівні (табл. 6 і 7).

Згідно тимчасово-допустимих рівнів (ТДР), затверджених МОЗ колишнього СРСР (ТДР-91), сумарні рівні активності 134Cs і 137Cs в продуктах коливаються в межах від 185 до 7400 Бк/кг. Найменші рівні активності визначені для молока і молочних продуктів, продуктів дитячого харчування , максимальні – для сухих грибів, лікарських рослин і сухофруктів. Допустимий рівень активності радіоактивного Цезію в молочних продуктах коливається в межах від 370 (ФРН) до 4000 Бк/кг (Великобританія, Франція, Іспанія). В Японії такий рівень найменший – 37 Бк/кг.

Комісія ВООЗ прийняла, що допустимі рівні активності радіоактивних речовин у забруднених продуктах, що реалізуються на міжнародному ринку і призначені для загального споживання, складають: для Цезію і Йоду – 1000 Бк/кг, для Стрронцію – 100 Бк/кг, для Плутонію і Америцію – 1 Бк/кг.

Для молока і продуктів дитячого харчування допустимі рівні активності складають: для цезію – 1000 Бк/кг, для Стронцію і Йоду – 100 Бк/кг, для плутонію і Америцію – 1 Бк/кг. На думку ВООЗ, запропоновані рівні основані на критеріях, які забезпечують охорону здоров’я і безпеку населення.

Таблиця 5.Оцінка радіонуклідного складу викиду аварійного блоку АЕС.

Радіонуклід Активність викиду, ГБк Доля активності викинутої з реактора, %
26.04.1986 повний викид з реактора
131I 166,5 166,5 166,5
132I 148
134Cs 5,55 5,55 5,55
137Cs 11,1 11,1 11,1
95 Zr 16,65 16,65 16,65
103Ru 22,2 22,2 22,2
106Ru 7,4 59,7 2,9
140Ba 18,5 159,1 5,6
141Ce 14,8 103,6 2,3
144Ce 16,65 88,8 2,8
89Sr 9,25 81,4 4,0
90Sr 0,555 8,14 4,0
239Np 99,9 44,4 3,2
238Pu 3,7 МБк 29,6 МБк 3
239Pu 3,7 МБк 25,9 МБк 3
240Pu 7,4 МБк 37 МБк 3
241Pu 0,74 5,18 3
248Pu 7,4 КБк 74 КБк

*1. Розраховано при допущенні, що місячна сумарна поглинена доза опромінення щитовидної залози складає 0,3 Грея без врахування інших радіоізотопів Йоду (табл. 6).

2. Для продуктів громадського харчування дітей рівні 131І прийняті в 10 разів меншими (табл.. 6)

Індикаторами екологічного стану навколишнього середовища служать гриби, які здатні акумулювати значні кількості радіоактивних ізотопів і важких металів. Наприклад, гриби зібрані в 1988 р. у Київській (табл..8) і Чернігівській областях , утримували в 10-50 разів більше 137Сs, ніж до аварії 1986 р. Через це гриби відносяться до найнебезпечніших продуктів.

Таблиця 6. Тимчасово допустимі рівні 131І в харчових продуктах і питній воді*

Продукт, питна вода Тимчасово допустимий рівень активності 131І, Бк/кг Прийнята при розрахунку маса (об’єм) середньо-максимального споживання продукту на день
Молоко 1 л
Творог 100 л
Сметана 200 л
Сир 50 л
Масло вершкове 50 л
Риба 100 л
Зелень столова 100 л
Вода питна 1 л

 

Відповідно до постійно діючих інструкцій норми на радіоактивні забруднення значно знижені. Наприклад, концентрація радіоактивних ізотопів у питній воді регламентується значеннями сумарних a- і b-активностей (Стандартні правила і норми (СанПіН) 4630-88):

- сумарна об’ємна b-активність (обумовлена ізотопами 40К, 137Cs, 134Cs, 90Sr) – 1 Бк/л;

- сумарна a-активність (обумовлена важкими ізотопами) – 0,1 Бк/л.

Продукти домашнього приготування у більшості випадків мають добру якість, але вміст радіоактивних ізотопів і токсичних елементів у них , як правило, не визначається. Тому деякі з них можуть бути небезпечні для здоров’я. Це відноситься в першу чергу до лісових грибів і ягід, зібраних у зонах радіоактивного забруднення, овочів і фруктів, які оброблялись отрутохімікатами, а також продуктів з вмістом органічних кислот , здатних вилучати токсичні елементи з посуду. Небезпеці радіоактивного враження і отруєння людей харчовими продуктами можна запобігти при належному державному радіометричному, хімічному і бактеріологічному контролі з боку санітарно-епідеміологічних служб.

Таблиця 7.Тимчасово допустимі рівні (ТДР) сумарної активності 134Cs, 137Cs і 90Sr в продуктах і питній воді

 

Продукти, питна вода Активність 137Cs і 134Cs, Бк/л (Бк/кг) Активність 90Sr , Бк/л (Бк/кг)
1991 р. 1988 р. 1991 р.
Хліб і хлібопродукти, крупа, мука, цукор
Молоко і кисломолочні продукти, сметана, творог, сир
Молоко згущене і концентроване
Молоку сухе
М'ясо говяже, свиняче, баранина, м'ясо птиці, риба, яйця (меланж) -
М'ясо говяже - -
Жири рослинні і тваринні, маргарин - -
Картопля, коренеплоди, овочі, столова зелень, фрукти, ягоди 592 (тільки в картоплі)
Консерви овочеві і фруктові, соки, варення , джеми, повидло, мед - -
Сухофрукти -
Гриби свіжі, дикоростучі ягоди, чай -
Гриби сушені -
Лікарські рослини - -
Вода питна 18,5 18,5 3,7
Дитяче харчування всіх видів

 

Таблиця 8. Активність 137Cs в грибах, зібраних у Київській області в 1988 р.

 

Райони Активність 137Cs, Бк/кг у різних видах грибів
Маслюки Польські Білі Лисички Опеньки Підберезники
Вишгородський
Києво-Святошинський
Переяслав-Хмельницький -
Броварський -
Бориспільський - - - - -
Макарівський - -
Миронівський -
У середньому

 


Читайте також:

  1. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  2. Азоновмістні органічні сполуки.
  3. Аналіз службового призначення деталей та конструктивних елементів обладнання харчових виробництві, визначення технічних вимог і норм точності при їх виготовленні
  4. Асиміляція харчових інгредієнтів, мікрофлори товстої кишки.
  5. Будова атомів хімічних елементів.
  6. Будова нагрівальних елементів
  7. Валентність — це здатність атомів одного елемента сполу­чатися з певним числом атомів інших елементів під час утворення хімічних сполук.
  8. Введення даних до клітинок і редагування їх вмісту.
  9. Взаємозв’язок елементів управління
  10. Виберіть 2 положення, які треба добавити у визначення елементів наукової проблеми.
  11. Вивчення структури та зв”язку структурних зрушень елементів.
  12. ВИДИ НАВІЮВАНЬ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЇХ ВМІСТУ




Переглядів: 1295

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Найбільш поширеними методами формування нових знань є: усний виклад , показ і демонстрація, самостійна робота. | Історія і сучасні проблеми української термінології. Теоретичні засади термінознавства та лексикографії

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.009 сек.