МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і водіПараллельное соединение индуктивности Последовательное соединение индуктивности. Lобщ = L1 + L2
1/L1 + 1/L2 + 1/Ln
Энергия, запасенная в индуктивности (L * I2)/ 2
Постоянный ток используется в промышленности для силовых транспортных электродвигателей (электропоезда, трамваи, троллейбусы) в связи с возможностью широкого регулирования скорости вращения и изменения момента на валу ротора-двигателя, а также в электролитических технологий.
Сила тока - I [A] Мощность - Р [Вт] Работа, энергия - W [Дж] Напряжение - U [B] Сопротивление [Ом] Проводимость - G [См] Электрический заряд - Q [Кл] Напряженность электрического поля - ЭДС [В/м] Емкость - С [Ф] Магнитный поток - Ф [Вб] Магнитная индукция - В [Тл] Напряженность магнитного поля – Н [А/м] Индуктивность [Гн] Частота – f [Гц] Угловая частота – w(омега)[Рад/сек]
Законодавство в різних країнах має неоднакову оцінку токсичності елементів у складі продуктів. Для прикладу розглянемо ГДК деяких країн (табл. 1,2). Таблиця 1.Гранично допустимі концентрації деяких елементів у харчових продуктах, які дозволені в Англії, мг/кг
* - законодавчо не встановлені норми, але якщо вміст цих елементів у продуктах, які ввозяться, перевищує відповідні законодавчі норми в країнах-експортерах, то такі продукти забороняють ввозити до Англії; ** - тільки для консервованих продуктів. В Англії вміст Стану му регламентується лише для консервованих продуктів, для інших випадків обмежень немає.
Таблиця 2. Гранично допустимі концентрації елементів , які дозволені в Англії, мг/кг або мг/л
Є багато країн, особливо малих, де законодавчих норм відносно вмісту токсичних елементів в продуктах харчування немає. В таких країнах користуються або ГДК країни-поставщика або іншої держави, де такі норми існують. З історичної точки зору цікаво порівняти нині діючі в Україні ГДК у продуктах харчування з аналогічними, які існували в колишньому СРСР (табл. 3,4). Таблиця 3.Гранично допустимі концентрації елементів у продуктах , які дозволені в Україні, мг/кг
* - вміст Купру му в ковбасах не регламентується. ** - вміст Плюмбуму у свіжих ягодах не регламентується так, мг/л: Арсен - 0,05; Барій - 1,0; Кадмій - 0,01; Купрум - 0,1; Меркурій - 0,012; Плюмбум - 0,05; Селен - 0,01; Аргентум - 0,05; Хром - 0,05. Для питної води в Україні , були встановлені такі гранично допустимі концентрації забруднюючих елементів (ГОСТ 2874 - 82), мг/л: Алюміній - 0,5; Арсен - 0,05; Берилій - 0,0002; Ферум - 0,3; Кадмій - 0,001; Манган - 0,1; Нікель - 0,1; Меркурій – 0,0005; Плюмбум – 0,03; Селен – 0,01; Аргентум – 0,05; Талій – 0,001; Хром – 0,05; Цинк – 5,0. Внаслідок вибуху на Чорнобильській атомній станції в продукти харчування і воду з навколишнього середовища потрапили радіоактивні ізотопи Йоду, Цезію, Цирконію, Рутенію, Барію, Церію, Стронцію, Нептунію, Плутонію та інш. (табл.. 5), які являють реальну загрозу здоров’ю людини. Таблиця 4. Контрольовані показники хімічних елементів у харчових продуктах, ГДКп, мг/кг продукту (згідно тимчасових гігієнічних нормативів вмісту деяких хімічних елементів в основних харчових продуктах №2450-81).
Тому на радіоактивні забруднення харчових продуктів і води були встановлені тимчасово-допустимі рівні (табл. 6 і 7). Згідно тимчасово-допустимих рівнів (ТДР), затверджених МОЗ колишнього СРСР (ТДР-91), сумарні рівні активності 134Cs і 137Cs в продуктах коливаються в межах від 185 до 7400 Бк/кг. Найменші рівні активності визначені для молока і молочних продуктів, продуктів дитячого харчування , максимальні – для сухих грибів, лікарських рослин і сухофруктів. Допустимий рівень активності радіоактивного Цезію в молочних продуктах коливається в межах від 370 (ФРН) до 4000 Бк/кг (Великобританія, Франція, Іспанія). В Японії такий рівень найменший – 37 Бк/кг. Комісія ВООЗ прийняла, що допустимі рівні активності радіоактивних речовин у забруднених продуктах, що реалізуються на міжнародному ринку і призначені для загального споживання, складають: для Цезію і Йоду – 1000 Бк/кг, для Стрронцію – 100 Бк/кг, для Плутонію і Америцію – 1 Бк/кг. Для молока і продуктів дитячого харчування допустимі рівні активності складають: для цезію – 1000 Бк/кг, для Стронцію і Йоду – 100 Бк/кг, для плутонію і Америцію – 1 Бк/кг. На думку ВООЗ, запропоновані рівні основані на критеріях, які забезпечують охорону здоров’я і безпеку населення. Таблиця 5.Оцінка радіонуклідного складу викиду аварійного блоку АЕС.
*1. Розраховано при допущенні, що місячна сумарна поглинена доза опромінення щитовидної залози складає 0,3 Грея без врахування інших радіоізотопів Йоду (табл. 6). 2. Для продуктів громадського харчування дітей рівні 131І прийняті в 10 разів меншими (табл.. 6) Індикаторами екологічного стану навколишнього середовища служать гриби, які здатні акумулювати значні кількості радіоактивних ізотопів і важких металів. Наприклад, гриби зібрані в 1988 р. у Київській (табл..8) і Чернігівській областях , утримували в 10-50 разів більше 137Сs, ніж до аварії 1986 р. Через це гриби відносяться до найнебезпечніших продуктів. Таблиця 6. Тимчасово допустимі рівні 131І в харчових продуктах і питній воді*
Відповідно до постійно діючих інструкцій норми на радіоактивні забруднення значно знижені. Наприклад, концентрація радіоактивних ізотопів у питній воді регламентується значеннями сумарних a- і b-активностей (Стандартні правила і норми (СанПіН) 4630-88): - сумарна об’ємна b-активність (обумовлена ізотопами 40К, 137Cs, 134Cs, 90Sr) – 1 Бк/л; - сумарна a-активність (обумовлена важкими ізотопами) – 0,1 Бк/л. Продукти домашнього приготування у більшості випадків мають добру якість, але вміст радіоактивних ізотопів і токсичних елементів у них , як правило, не визначається. Тому деякі з них можуть бути небезпечні для здоров’я. Це відноситься в першу чергу до лісових грибів і ягід, зібраних у зонах радіоактивного забруднення, овочів і фруктів, які оброблялись отрутохімікатами, а також продуктів з вмістом органічних кислот , здатних вилучати токсичні елементи з посуду. Небезпеці радіоактивного враження і отруєння людей харчовими продуктами можна запобігти при належному державному радіометричному, хімічному і бактеріологічному контролі з боку санітарно-епідеміологічних служб. Таблиця 7.Тимчасово допустимі рівні (ТДР) сумарної активності 134Cs, 137Cs і 90Sr в продуктах і питній воді
Таблиця 8. Активність 137Cs в грибах, зібраних у Київській області в 1988 р.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|