МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Законодавчі нормативи га вміст токсичних елементів у харчових продуктах і водіБлок контролю 1. Дати визначення інформації. 2. В яких одиницях вимірюється інформація? 3. Що таке 1 біт? 4. Скільки байтів міститься у 2 Кбайтах? 5. Скільки бітів міститься у 1 кілобайті? 6. На дискеті залишилось вільним 3 Кбайти. Чи можна на дискету записати текст, який містить 1800 символів? 7. Яка система числення називається двійковою? 8. Як інформація кодується у комп’ютері? 9. Що являє собою код ASCIL? 10. Що так ЕОМ? 11. Охарактеризувати різні покоління ОЕМ. 12. Навести класифікацію ЕОМ. 13. Охарактеризувати призначення клавіатури. 14. Описати структуру клавіатури, групи клавіш. Охарактеризувати кожну групу. 15. Дати визначення програмного забезпечення. 16. Чим відрізняється системне і прикладне програмне забезпечення? 17. Щ необхідно для оголошення авторських прав на програму? 18. Що таке b - версія програми? 19. Що являє собою умовно-безкоштовне програмне забезпечення? Законодавство в різних країнах має неоднакову оцінку токсичності елементів у складі продуктів. Для прикладу розглянемо ГДК деяких країн (табл. 1,2). Таблиця 1.Гранично допустимі концентрації деяких елементів у харчових продуктах, які дозволені в Англії, мг/кг
* - законодавчо не встановлені норми, але якщо вміст цих елементів у продуктах, які ввозяться, перевищує відповідні законодавчі норми в країнах-експортерах, то такі продукти забороняють ввозити до Англії; ** - тільки для консервованих продуктів. В Англії вміст Стану му регламентується лише для консервованих продуктів, для інших випадків обмежень немає.
Таблиця 2. Гранично допустимі концентрації елементів , які дозволені в Англії, мг/кг або мг/л
Є багато країн, особливо малих, де законодавчих норм відносно вмісту токсичних елементів в продуктах харчування немає. В таких країнах користуються або ГДК країни-поставщика або іншої держави, де такі норми існують. З історичної точки зору цікаво порівняти нині діючі в Україні ГДК у продуктах харчування з аналогічними, які існували в колишньому СРСР (табл. 3,4). Таблиця 3.Гранично допустимі концентрації елементів у продуктах , які дозволені в Україні, мг/кг
* - вміст Купру му в ковбасах не регламентується. ** - вміст Плюмбуму у свіжих ягодах не регламентується так, мг/л: Арсен - 0,05; Барій - 1,0; Кадмій - 0,01; Купрум - 0,1; Меркурій - 0,012; Плюмбум - 0,05; Селен - 0,01; Аргентум - 0,05; Хром - 0,05. Для питної води в Україні , були встановлені такі гранично допустимі концентрації забруднюючих елементів (ГОСТ 2874 - 82), мг/л: Алюміній - 0,5; Арсен - 0,05; Берилій - 0,0002; Ферум - 0,3; Кадмій - 0,001; Манган - 0,1; Нікель - 0,1; Меркурій – 0,0005; Плюмбум – 0,03; Селен – 0,01; Аргентум – 0,05; Талій – 0,001; Хром – 0,05; Цинк – 5,0. Внаслідок вибуху на Чорнобильській атомній станції в продукти харчування і воду з навколишнього середовища потрапили радіоактивні ізотопи Йоду, Цезію, Цирконію, Рутенію, Барію, Церію, Стронцію, Нептунію, Плутонію та інш. (табл.. 5), які являють реальну загрозу здоров’ю людини. Таблиця 4. Контрольовані показники хімічних елементів у харчових продуктах, ГДКп, мг/кг продукту (згідно тимчасових гігієнічних нормативів вмісту деяких хімічних елементів в основних харчових продуктах №2450-81).
Тому на радіоактивні забруднення харчових продуктів і води були встановлені тимчасово-допустимі рівні (табл. 6 і 7). Згідно тимчасово-допустимих рівнів (ТДР), затверджених МОЗ колишнього СРСР (ТДР-91), сумарні рівні активності 134Cs і 137Cs в продуктах коливаються в межах від 185 до 7400 Бк/кг. Найменші рівні активності визначені для молока і молочних продуктів, продуктів дитячого харчування , максимальні – для сухих грибів, лікарських рослин і сухофруктів. Допустимий рівень активності радіоактивного Цезію в молочних продуктах коливається в межах від 370 (ФРН) до 4000 Бк/кг (Великобританія, Франція, Іспанія). В Японії такий рівень найменший – 37 Бк/кг. Комісія ВООЗ прийняла, що допустимі рівні активності радіоактивних речовин у забруднених продуктах, що реалізуються на міжнародному ринку і призначені для загального споживання, складають: для Цезію і Йоду – 1000 Бк/кг, для Стрронцію – 100 Бк/кг, для Плутонію і Америцію – 1 Бк/кг. Для молока і продуктів дитячого харчування допустимі рівні активності складають: для цезію – 1000 Бк/кг, для Стронцію і Йоду – 100 Бк/кг, для плутонію і Америцію – 1 Бк/кг. На думку ВООЗ, запропоновані рівні основані на критеріях, які забезпечують охорону здоров’я і безпеку населення. Таблиця 5.Оцінка радіонуклідного складу викиду аварійного блоку АЕС.
*1. Розраховано при допущенні, що місячна сумарна поглинена доза опромінення щитовидної залози складає 0,3 Грея без врахування інших радіоізотопів Йоду (табл. 6). 2. Для продуктів громадського харчування дітей рівні 131І прийняті в 10 разів меншими (табл.. 6) Індикаторами екологічного стану навколишнього середовища служать гриби, які здатні акумулювати значні кількості радіоактивних ізотопів і важких металів. Наприклад, гриби зібрані в 1988 р. у Київській (табл..8) і Чернігівській областях , утримували в 10-50 разів більше 137Сs, ніж до аварії 1986 р. Через це гриби відносяться до найнебезпечніших продуктів. Таблиця 6. Тимчасово допустимі рівні 131І в харчових продуктах і питній воді*
Відповідно до постійно діючих інструкцій норми на радіоактивні забруднення значно знижені. Наприклад, концентрація радіоактивних ізотопів у питній воді регламентується значеннями сумарних a- і b-активностей (Стандартні правила і норми (СанПіН) 4630-88): - сумарна об’ємна b-активність (обумовлена ізотопами 40К, 137Cs, 134Cs, 90Sr) – 1 Бк/л; - сумарна a-активність (обумовлена важкими ізотопами) – 0,1 Бк/л. Продукти домашнього приготування у більшості випадків мають добру якість, але вміст радіоактивних ізотопів і токсичних елементів у них , як правило, не визначається. Тому деякі з них можуть бути небезпечні для здоров’я. Це відноситься в першу чергу до лісових грибів і ягід, зібраних у зонах радіоактивного забруднення, овочів і фруктів, які оброблялись отрутохімікатами, а також продуктів з вмістом органічних кислот , здатних вилучати токсичні елементи з посуду. Небезпеці радіоактивного враження і отруєння людей харчовими продуктами можна запобігти при належному державному радіометричному, хімічному і бактеріологічному контролі з боку санітарно-епідеміологічних служб. Таблиця 7.Тимчасово допустимі рівні (ТДР) сумарної активності 134Cs, 137Cs і 90Sr в продуктах і питній воді
Таблиця 8. Активність 137Cs в грибах, зібраних у Київській області в 1988 р.
Читайте також:
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|