МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Забруднення харчових продуктів пестицидамиХарчові добавки, як можливі забруднювачі Харчові добавки - це речовини, або група речовин, що не є основними харчовими продуктами і які спеціально вводяться до складу продуктів. Значна частина синтетичних харчових добавок, як правило, є токсичними, а тому забороненими для використання. Крім того, особливу увагу звертають на забруднення харчових добавок супутніми токсичними речовинами. До харчових добавок відносять речовини, які: · покращують зовнішній вигляд продуктів (барвники, освітлювачі, загусники, в'яжучі речовини та ін.) · речовини, що продовжують термін зберігання продуктів (консерванти, інгібітори, антиоксиданти, синергічні речовини) · змінюють фізичні властивості продуктів (поверхнево-активні речовини); · поліпшують смак і аромат (ароматичні, підкислюючі речовини, кислоти, цукри та ін.); · підвищують харчову цінність продуктів (мікро- і макроелементи, вітаміни, біологічно активні речовини). Використання харчових добавок(особливо синтетичних) виправдане лише тоді, коли досягається технологічний, економічний та соціальний ефект і коли їх не можна замінити При збагаченні харчових продуктів і напоїв добавками слід керуватися рекомендаціями: · продукт, чи напій повинен бути розрахований на значну частку населення (або населення окремих регіонів); · продукти чи напої повинні бути стійкими при споживанні та зберіганні; · добавка поживних речовин до продукту не повинна викликати дисбаланс незамінних речовин; · при споживанні надмірної кількості продукту повинна забезпечуватись токсикологічна безпека; · вартість продукту, збагаченого добавками, має бути в розумних межах для передбачуваного споживача. Пестициди (лат. pestis - зараза, чума; cidus – вбиваючий) - загальна назва різних хімічних засобів, призначених для боротьби з шкідливими організмами рослинного та тваринного походження, або зміни фізіологічного стану сільськогосподарських культур. Пестициди за призначенням поділяються на : · гербіциди - речовини призначені для знищення бур 'янів; · альгіциди - для знищення водоростей, та іншої водяної рослинності; · інсектициди - для знищення комах; · фунгіциди - для боротьби з хворобами рослин; · акарициди - для знищення кліщів; · зооциди, родентициди - для знищення мишей, пацюків та інших гризунів; · овіциди - для знищення яєць комах; · ларвіциди - для знищення личинок комах і кліщів; · нематоциди - для знищення нематод; · репеленти - для відлякування комах; · атрактанти - для принаджування комах; · дефоліанти та десиканти - викликають опадання листя у рослин та мають висушуючий ефект; · регулятори росту - засоби для стимуляції або пригнічення росту. Значна частина пестицидів здатна до кумуляції. Існує два типи кумуляції: матеріальна (характеризується нагромадженням в організмі токсичних речовини та їх метаболітів) і функційна (супроводжується нагромадженням патологічних ефектів). Для визначення і уніфікації критеріїв оцінок фактичної забрудненості пестицидами застосовується ряд показників: Ø частота виявлення пестицидів; Ø рівень вмісту залишків; Ø максимально допустимий рівень залишків пестицидів у харчових продуктах (МДР); Ø фонові допустимі залишки; Ø допустима добова доза для людини - добова кількість, щоденне надходження якої протягом усього життя не повинно негативно впливати на організм. гранично допустима концентрація (ГДК); Ø термін очікування у рослинництві - період від обробки до збирання врожаю в днях (встановлюється для кожної культури та препарату окремо); Ø термін очікування у тваринництві – допустимий термін забою худоби, птиці і споживання молока та яєць від часу їх контакту з пестицидами, або часу застосування ветеринарних препаратів.
Читайте також:
|
||||||||
|