v Створення ресурсо- та енергозберігаючої техніки;
v Впровадження безвідходних технологій;
v Попередження аварій та катастроф;
v Раціональне використання природних ресурсів;
v Встановлення новітніх систем, очисних фільтрів;
v Правильне розміщення промислових підприємств;
v Озеленення;
v Проведення спеціальних природоохоронних та відновлювальних заходів.
Економічно-правові:
v Екологічне законодавство;
v Нормування забруднень;
v Екологічний аудит та експертиза;
v Дійова система стимулів та штрафних санкцій;
v Інформаційне та правове обслуговування з питань природокористування.
Соціальні:
v Екологічна освіта та виховання;
v Створення екологічних громадських організацій.
2. ЕКОЛОГІЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
Екологічна чистота продуктів харчування та питної води — один і основних факторів, які визначають стан здоров'я людини.
До 80 % шкідливих речовин надходить до організму людини з їжею та напоями.
Оцінка токсичності хімічної речовини ґрунтується на абсолютно смертельній дозі, а також на середній смертельній дозі, при якій гине 50% особин. Дози вимірюються у мг речовини /кг маси тіла.