Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



ТЕМА 8 : АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ І РЕНТАБЕЛЬНОСТІ

Таблиця 1 – Динаміка змін постійних та змінних витрат залежно від обсягу випуску продукції

ТЕМА 7 : АНАЛІЗ ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ

1. Показники, задачі та джерела інформації. Аналіз загальної суми витрат на виробництво.

2. Оцінка виконання плану собівартості. Аналіз витрат за елементами і статтями. Визначення резервів зниження собівартості продукції .

3. Аналіз собівартості окремих виробів.

4. Аналіз матеріальних витрат.

5. Аналіз витрат на оплату праці.

1. Важливим показником, який характеризує роботу промислового підприємства, є собівартість продукції. Від її рівня залежить фінансовий стан підприємства, тому аналіз собівартості має виключно важливе значення. Об’єктами аналізу собівартості є :

- повна собівартість товарної продукції в цілому та за елементами витрат;

- собівартість окремих виробів;

- окремі елементи і статті витрат.

Основні задачі аналізу :

- оцінка виконання плану з собівартості продукції в цілому та з окремих видів продукції;

- вивчення причин відхилення фактичних витрат від планових за статтями, а також за окремими видами продукції;

- пошук резервів зниження собівартості продукції та розробка заходів по їх використанню.

Джерела інформації :

- форма “ Звіт про витрати на виробництво і реалізацію продукції ”;

- планові та звітні калькуляції собівартості продукції;

- дані бухгалтерського обліку витрат з основного та допоміжного виробництва підприємства тощо.

Залежно від обсягу виробництва усі витрати підприємства поділяють на постійні і змінні.

Постійні витрати ( амортизація, оренда приміщень, погодинна оплата праці робочих, зарплата управлінського персоналу, кредити банку тощо ) залишаються стабільними при зміні обсягу виробництва, а змінні витрати ( відрядна зарплата робочих, вартість сировини та матеріалів, технологічного палива, енергії тощо ) змінюються пропорційно обсягу виробництва продукції. При розрахунку собівартості одиниці продукції треба мати на увазі, змінні витрати можна обчислити на одиницю продукції, а постійні дуже важко. Для цього існує формула

С од = П / К + З ,

де П і З – відповідно постійні та змінні витрати, грн;

К – кількість виробів, шт.

Розглянемо характер зміни собівартості продукції під впливом обсягу виробництва на конкретному прикладі.

Обсяг виробництва продукції, шт Собівартість всього випуску, тис.грн Собівартість одиницівиробу, грн
Постійні витрати Змінні витрати   Разом постійні витрати змінні витрати   разом
1 000
1 500
2 000

У даному прикладі загальна сума постійних витрат в розмірі 50 тис.грн є фіксованою для усіх обсягів виробництва, змінні витрати зростають пропорційно обсягам. Але собівартість одиниці продукції зменшується, при цьому змінні витрати на одиницю виробу є постійною величиною ( 80 грн ).Отже, загальна сума витрат підприємства може змінюватися залежно від обсягу випуску продукції, її структури, рівня змінних витрат на одиницю продукції та суми постійних витрат.

2. План за собівартістю продукції вважається виконаним, якщо фактичний показник дорівнює плановому або нижчий за нього. При цьому слід розрізняти аналіз за елементами витрат та за статтями калькуляції.

Аналіз структури витрат за елементами цікавий тим, що на його основі можна вивчити зміни у структурі собівартості, а також охарактеризувати галузеві особливості підприємства ( матеріало-, фондо-, трудомісткість виробництва ).

За статтями витрат аналіз починають з оцінки загального виконання плану собівартості, а потім переходять до вивчення відхилень у розрізі окремих видів витрат. При цьому слід урахувати, що відхилення за деякими статтями можуть залежати від одного й того ж фактору. Наприклад, закупівля новітнього устаткування, підвищення механізації та автоматизації праці призведе до зниження витрат на оплату праці. Але водночас цей фактор спричинить збільшення суми витрат на утримання та експлуатацію устаткування.

Після вивчення загальної картини відхилень за статтями собівартості треба перейти до більш ретельного аналізу витрат по окремих статтях.

Таблиця 2 - Собівартість продукції за статтями витрат у тисячах гривень

  Показник Собівартість товарної продукції Відхилення
За планом Фактично Абсолютне Відносне
1.Сировина і матеріали 3 301 3 246 - 55 - 1.7
2.Зворотні відходи ( віднімаються ) + 54 + 108
3.Куповані комплектуючі 15 507 15 866 + 359 + 2.3
4.Основна зарплата виробничих робочих 2 502 2 292 - 210 - 8.4
5.Додаткова зарплата виробничих робочих - 37 - 8.2
6.Єдиний соціальний внесок 1 086 - 91 - 8.3
7.Загальновиробничі витрати 4 027 3 927 - 100 - 2.5
8. Адміністративні витрати 1 636 1 600 - 36 - 2.2
Виробнича собівартість 28 459 28 235 - 224 - 0.8
9. Витрати на збут 2 846 2 824 - 22 - 0.8
Повна собівартість 31 305 31 059 - 246 - 0.8

Аналіз собівартості продукції слід завершувати пошуком резервів її зниження. Поточні резерви собівартості включають усі види непродуктивних витрат ( як явні, так і приховані ), а також виявлені під час аналізу перевитрати ресурсів і надмірні витрати грошових коштів.

Важливим чинником здешевлення виробництва основної продукції може стати виготовлення побічної з відходів основного виробництва ( комбінування виробництва ). Цей шлях особливо ефективний у харчовій галузі, на підприємствах будівельних матеріалів тощо.

Попередні фактори будуть діяти ще результативніше, коли вони спираються на чинник упровадження досягнень науково-технічногопрогресу. Цей фактор завжди потребує значних інвестицій і часу, однак він один із найвпливовіших і довготермінових.

3. Для більш глибокого вивчення причин змін собівартості аналізують звітні калькуляції по окремих виробах, порівнюють фактичний рівень витрат на одиницю продукції з плановим і даними минулих років в цілому і по постійних та змінних витратах. Розглянемо приклад.

Таблиця 3– Аналіз собівартості окремих виробів

Показник За планом Фактично Відхилення
Обсяг виробництва, шт. 57 600 50 400 - 7 200
Сума постійних витрат,тис.грн 6 912 7 056 + 144
Змінні витрати на одиницю, грн + 30
Собівартість одиниці виробу, грн + 50

Об’єкт аналізу - збільшення собівартості на 50 грн ( 450 – 400 ).

Розрахуємо собівартість одиниці продукції способом ланцюгових підстановок за формулою

С = Сума постійних витрат / Обсяг виробництва + сума змінних витрат

С од. пл = 6 912 000 / 57 600 + 280 = 400.00 грн

С од. ум 1 = 6 912 000 / 50 400 + 280 = 417.14 грн

С од. ум 2 = 7 056 000 / 50 400 + 280 = 420.00 грн

С од. ф = 7 056 000 / 50 400 + 310 = 450.00 грн

Загальна зміна : D С од.заг = 450 – 400 = +50 грн - у тому числі за рахунок змін :

а) обсягу виробництва продукції D С од.тп = 417.14 – 400.00 = + 17.14 грн

б) суми постійних витрат D С од.пв = 420.00 – 417.14 = + 2.86 грн

в) суми змінних витрат D С од.зв = 450.00 – 420.00 = + 30.00 грн

Очевидно, що зменшення обсягу випуску продукції при одночасному збільшенні суми постійних витрат на весь обсяг продукції, а також збільшенні питомих змінних витрат, призвело до збільшення собівартості одиниці продукції.

4. При аналізі матеріальних витрат треба враховувати, до якої галузі належить підприємство. Наприклад, в обробних галузях частка цих витрат дуже велика (легка та харчова промисловість). Специфіка аналізу матеріальних витрат залежить від технічного рівня основних засобів, кваліфікації робочих, особливостей технології, а також видів сировини і матеріалів, які використовуються. Проте завжди слід виявляти вплив двох головних факторів :

1. Зміна питомих витрат сировини і матеріалів на одиницю продукції – фактор “ норм ”.

2. Зміна собівартості заготівлі одиниці сировини і матеріалів – фактор “ цін ”.

Останній фактор у свою чергу залежить від :

¨ Зміни купівельних цін на сировину та матеріали з урахуванням усіх доплат та знижок ;

¨ Транспортно-заготівельних витрат з урахуванням вантажно-розвантажувальних робіт.

Розглянемо приклад розрахунку впливу основних двох факторів на суму матеріальних витрат.

Таблиця 4 - Матеріальні витрати на виріб “ А ” ( 20 000 шт. )

  Назва матеріалу За планом Фактично   Абсолютне відхилення
Норма витрат, кг Ціна 1 кг, грн Сума, грн. Норма витрат, кг Ціна 1 кг, грн Сума, грн
1.5 3.0 1.8 2.0 3.6 + 0.6
2.5 25.0 2.0 22.0 - 3.0
0.5 3.0 1.5 0.6 4.0 2.4 + 0.9
Разом Х х 29.5 Х х 28.0 - 1.5

Очевидно, що при загальній економії матеріалів склали 1.5 грн на один виріб, перевитрати з двох видів матеріалів склали теж 1.5 грн ( 0.6 + 0.9 ). Це й є резервом зниження матеріальних витрат на одиницю виробу. Маємо двофакторну модель:

Сума витрат = Ціна 1 кг * Норма витрат

Далі способом абсолютних різниць розрахуємо вплив цих факторів.

Матеріал 1

Фактор “ цін ” : ( 2.0 – 1.5 ) * 2 = + 1.0 грн

Фактор “ норм ” : 2.0 * ( 1.8 – 2 ) = - 0.4 грн

---------------------------------------------

Разом + 0.6 грн

Матеріал 2

Фактор “ цін ” : ( 2.0 – 2.5 ) * 10 = - 5.0 грн

Фактор “ норм ” : 2.0 * ( 11 – 10 ) = + 2.0 грн

. --------------------------------------------

Разом - 3.0 грн

Матеріал 3

Фактор “ цін ” : ( 4.0 – 3.0) * 0.5 = + 0.5 грн

Фактор “ норм ” : 4.0 * ( 0.6 – 0.5 ) = + 0.4 грн

______________________

Разом + 0.9 грн

Очевидно, резерв економії становить 3.9 ( 1.0 + 2.0 +0.5 + 0.4 ), тоді як спочатку був визначений резерв у 1.5 грн. Для визначення загальних сум впливу факторів і резервів слід помножити одержані результати на обсяг випуску виробу “ А ” ( 20 000 шт ).

Аналіз матеріальних витрат завжди завершується підрахунком резервів зниження витрат і розробкою відповідних заходів щодо їх використання.

5. У більшості галузей промисловості витрати на оплату праці мають значно меншу частку в собівартості продукції, ніж матеріальні витрати. Проте загальновідомо, що одним з найважливіших джерел зниження собівартості є більш швидке зростання продуктивності праці порівняно з середньою оплатою праці. Тому слід приділяти першочергову увагу аналізу витрат на оплату праці. Загальна сума зарплати залежить від :

1. Обсягу ТП ;

2. Структури ТП ;

3. Рівня витрат на окремі вироби :

- трудомісткість одиниці виробу ;

- рівень середньогодинної оплати праці.

Для розрахунку впливу цих факторів існує 3 –факторна модель :

Сума витрат на оплату праці = ТП * Т од * ЗП г

де ТП – обсяг випуску товарної продукції, шт ;

Т од – питома трудомісткість одиниці виробу, н/г ;

ЗП г - рівень середньогодинної оплати праці, грн.

Для розрахунку використаємо спосіб ланцюгової підстановки. Наприклад, відомо, що загальний плановий фонд зарплати на весь випуск продукції складає 1 609.5 тис.грн, а фактичний – 1 709.5 тис.грн. Тоді об’єкт аналізу становить 100 тис.грн ( 1 709.5 – 1 609.5 ).

Таблиця 5 - Факторний аналіз зарплати з видів продукції

  Виріб   Обсяг ТП, шт.   Трудомісткість одиниці виробу, н/г Рівень середньогодинної оплати праці, грн
План Факт План Факт План Факт
А 57 600 50 400 5.5 5.0 10.50 11.70
Б 56 000 55 400 2.0 1.7 10.00 11.00
В 27 400 30 600 4.0 3.9 10.50 11.50

Використаємо ці дані для розрахунку у таблиці 6.

Таблиця 6– Розрахунок витрат на оплату праці

  Виріб Сума витрат на оплату праці, тис.грн Зміна суми зарплати, тис.грн
  Разом У т.ч. за рахунок
  ТП пл * Тод.пл* * ЗП г.пл   ТП ф * Тод.пл * * ЗП г.пл   ТП ф * Тод.ф * * ЗП г.пл   ТП ф * Тод.ф * * ЗП г.ф     ТП     Т од         ЗП г
А 3 326.4 2 910.6 2 646.0 2 948.4 - 378.0 - 415.8 - 264.6 + 302.4
Б 1 120.0 1 108.0 941.8 1 035.98 - 84.02 - 12.0 - 166.2 + 94.18
В 1 150.8 1 285.2 1 253.07 1 372.41 + 221.61 + 134.4 - 32.13 +119.34
S 5 597.2 5 303.8 4 840.87 5 356.79 - 240.41 - 293.4 -462.93 +515.92

Отримані результати показують, що по виробам А та Б сталася економія суми витрат на оплату праці, а по виробу В є перевитрата зарплати. Але у остаточних висновках треба мати на увазі, що по виробу В ця перевитрата супроводжується збільшенням обсягу продукції. це не приведе до збільшення собівартості.

 

 

1. Задачі аналізу фінансових результатів. Аналіз балансового прибутку.

2. Аналіз прибутку від реалізації товарної продукції, інших видів прибутку.

3. Аналіз рентабельності, її види. Резерви зростання прибутку і рентабельності.

4. Аналіз порогу рентабельності.

1. Прибуток– один з основних показників ефективності роботи підприємства. За його допомогою визначається рівень рентабельності , тобто прибутковість діяльності.

Прибуток формується як різниця між виручкою від реалізації продукції і витратами на виробництво та її продаж. Якщо власні витрати перевищують грошові надходження від реалізації, то мають місце збитки від реалізації.

Загальний фінансовий результат, який відображається в фінансовій звітності підприємства ( ф. № 1 “ Баланс підприємства “ та ф. № 2 “ Звіт про фінансові результати “ ), називається балансовим прибутком, або збитком. Цей показник складається з прибутку від реалізації ТП, прибутку ( збитків ) від іншої реалізації та позареалізаційних прибутків ( або збитків ).

Розглянемо блок-схему факторного аналізу балансового прибутку :

                       
   
     
 
     
   
 
Зміна залишків ГП
 
 
   
Зміна цін на ринках збуту продукції
 
 

 


Під час аналізу слід :

1. Оцінити виконання плану з прибутку у цілому і по окремих видах прибутків і збитків.

2. Вивчити динаміку фінансових результатів за кілька років.

3. Визначити і вирахувати вплив основних факторів на зміну суми прибутку від реалізації товарної продукції.

4. Оцінити рівень рентабельності продукції і підприємства.

5. Зробити підрахунок резервів зростання прибутку і рентабельності.

Аналіз балансового прибуткупроводять на основі даних, наприклад, таблиці 1.

Таблиця 1 – Аналіз складу, динаміки і виконання плану балансового прибутку у

тисячах гривень

  Вид прибутку Минулий рік Звітний рік Відхилення фактичних даних
  План   Факт від минулого року від плану
Сума % Сума %
Прибуток від реалізації ТП   4 500   4 600   5 338   + 838   + 18.6   + 738   + 16.0
П.(збиток) від іншої реалізації   - 50     -20   + 30   + 40.0   - 120   Х
Позареалізаційні фін. результати : - доходи - витрати         Х Х         + 130 + 135     + 108.3 + 90.0     Х Х     Х Х
Балансовий прибуток   4 420   4 700   5 283   + 863   + 19.5   + 583   + 12.4

За даними таблиці 1 можна зробити такі висновки :

· план з прибутку перевиконано на 12 .4 %, понадплановий прибуток становив 583 тис.грн;

· таке перевиконання стало можливим, бо значно зріс прибуток від реалізації ТП - на 738 тис.грн;

· підприємство має позитивну динаміку зростання прибутків ( + 19.5 % у порівнянні з минулим роком );

· негативним є невиконання плану з прибутку від іншої реалізації ( на 120 тис.грн ) та збільшення позареалізаційних витрат ( на 285 тис.грн ). Отже, резерви зростання прибутків складають 120 + 285 = 405 тис.грн

Звісно, керівники підприємства можуть відносно легко змінювати за власним бажанням такі види витрат, як витрати на рекламу, ремонтні роботи, науково-дослідницькі розробки і витрати на підготовку кадрів. Форсоване скорочення таких витрат приводить до одночасного зростання прибутків, проте цей процес призводить до зниження якості роботи підприємства.

2. Основну частину прибутку підприємство отримує від реалізації продукції та послуг. В процесі аналізу вивчаються динаміка та виконання плану з прибутку від реалізації ТП і визначаються фактори зміни її суми.

Прибуток від реалізації ТП залежить від впливу таких факторів :

· Обсяг реалізації продукціїзбільшення обсягу продажу рентабельної продукції веде до зростання прибутку.

· Структура ТП збільшення питомої ваги більш рентабельних видів продукції у загальному обсязі реалізації підвищує суму прибутку, а збільшення частки низькорентабельної або збиткової продукції зменшує прибуток.

· Собівартість продукції і прибуток знаходяться у обернено пропорційній залежності;

· Рівень реалізаційних цін і величина прибутку перебувають у прямо пропорційній залежності.


Читайте також:

  1. ABC-XYZ аналіз
  2. II. Багатофакторний дискримінантний аналіз.
  3. SWOT-аналіз у туризмі
  4. SWOT-аналіз.
  5. Tема 4. Фації та формації в історико-геологічному аналізі
  6. V. Нюховий аналізатор
  7. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  8. АВС (XYZ)-аналіз
  9. Автомати­зовані інформаційні систе­ми для техніч­ного аналізу товар­них, фондових та валют­них ринків.
  10. Алгоритм однофакторного дисперсійного аналізу за Фішером. Приклад
  11. Альтернативна вартість та її використання у проектному аналізі
  12. Амортизація як джерело фінансових ресурсів підприємств




Переглядів: 1258

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Середньооблікова чисельність робочих у найбільшу зміну | При цьому потрібно дати оцінку частки кожної групи в загальному обсязі РП.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.025 сек.