Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник






Десертні овочі

До десертних овочів відносять ревінь, спаржу і артишок (рис. 30). Ці овочі мають різну будову і об'єднані в групу за призначенням.

 

 

Рис. 30. Десертні овочі: 1 —ревінь; 2 - спаржа; 3 — артишок.

Ревінь - багаторічна трав'яниста рослина, яку вирощують у відкритому і закритому ґрунтах.

Продуктивною частиною ревеню є великі, м'ясисті черешки 20-70 см завдовжки і 1,5-3 см завтовшки, масою 100-200 г.

У черешках ревеню міститься (%): цукрів - 2,5, кислот - 1,6, пектинових речовин - 0,8, азотистих речовин - 1,1, клітковини - 0,9, мінеральних речовин (зола) - 0,6 (у тому числі: калію - 325 мг/100 г, фосфору -25, кальцію - 44, магнію - 17, заліза - 0,6 мг/100 г), Вітаміну С-10 мг/100 г, В, -0,01, В2 - 0,06, РР - 0,10, каротину - 06 мг/100 г.

Ревінь використовують для приготування компотів, киселів, соусів, пасти, повидла, мармеладу, варення, цукатів, солодких супів, соків. У медицині ревінь використовують при недокрів'ї, для лікування туберкульозу, поліпшення діяльності нирок, харчового каналу.

Ревінь для реалізації в торговій мережі зв'язують шпагатом у пучки масою 0,5-1кг і пакують у ящики масою нетто до 20кг. Довжина черешків повинна бути не менш як 20см, товщина (в середній частині) - не менш як 1,5см. Вони можуть мати листкові пластинки не більше, ніж 3см завдовжки. В ревені допускається наявність черешків з легкими механічними пошкодженнями - не більш як 8% маси, трохи прив'ялених - до 5%, з плямистістю і украпленням - до 8%, з відхиленнями за розміром - до 8%. Усі відхилення не повинні перевищувати 15% маси ревеню.

Ревінь при температурі 0°С і відносній вологості повітря 95% можна зберігати 1 добу (з часу приймання).

Спаржа - багаторічна трав'яна рослина, яку вирощують у відкритому і закритому ґрунтах. В їжу використовують квітконосні молоді пагони, в яких ще не розпустилась голівка, діаметром 2-2,5см, 18-20см завдовжки. Спаржа відбілена, яка знаходиться під землею (для цього її підгортають), має світле забарвлення, а вирощена їіа сонці - зелене. Більшу цінність мають пагони етильовані (відбілені). Зелені пагони грубішають і стають непридатними для викорис­тання в їжу.

В Україні районовано сорт Архангельська.

Пагони спаржі містять (%): цукрів - 2,3, крохмалю - 0,9, клітковини - 1,2, білків - 1,9, кислот - 0,1, мінеральних речовин (зола) - 0,6 (у тому числі: калію - 196 мг/100 г, фосфору - 62, кальцію - 21, магнію - 20, заліза - 0,9); вітаміну С - 20 мг/100 г, РР - 1,0, В, і В2 – по 0,1, каротину - 0,03 мг/100 г.

Спаржу використовують для приготування супів, салатів, гарнірів як окрему страву відвареною; її сушать і заморожують.

У народній медицині спаржу використовують при лікуванні нирок, серцевих захворювань, подагри, вона сприяє виведенню з організму хлоратів, сечовини, зниженню кров'яного тиску.

Для реалізації в торговій мережі спаржу зв'язують у пучки масою нетто не більш як 10кг. Допускається укладати спаржу в ящики і розсипом.

Спаржа повинна мати пагони, не дерев’янисті, не пустотілі, молоді від 10 до 20см завдовжки, не менш як 1,5 см завтовшки. Допускається не більш як 12% маси пагонів в'ялих, що мають слабке рожево-фіолетове забарвлення, а також сліди іржі, дерев'янистих, з незначними механічними пошкодженнями.

Спаржу рекомендують зберігати при температурі не вище від 12°С і відносній вологості повітря не менш як 85%, Строк зберігання спаржі - 10 год. (з часу приймання).

Артишок - багаторічна овочева культура, поширена в країнах Західної Європи. У незначних кількостях артишок вирощують на Чорноморському узбережжі Кавказу.

В їжу використовують розвинене м'ясисте квітколоже і основу м'ясистих лусок, які складають зовнішню обгортку суцвіття - корзинки діаметром близько 15см.

У корзинках артишоків міститься (%): вуглеводів - 14,7, азотистих - 2,1 і мінеральних речовин - 1,5, вітаміну С - 5 мг/100 г, ароматичні речовини, глікозиди, інулін тощо.

Артишоки споживають сирими в салатах, вареними (з маслом або соусом), смаженими, їх консервують. :

Артишоки зберігають при температурі 0°С і відносній вологості повітря 90-95% до 5 діб.



Читайте також:

  1. Будова і класифікація овочів
  2. Будова тканин овочів та плодів
  3. Бульбоплідні овочі
  4. Виробництво напівфабрикатів з овочів
  5. Гарбузові овочі
  6. Дезактивація овочів, фруктів, грибів та ягід
  7. З овочів та грибів
  8. Зелені овочі
  9. Капустяні овочі
  10. Капустяні овочі
  11. Капустяні овочі




Переглядів: 2871

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Зелені овочі | Гарбузові овочі

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.035 сек.