Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Характеристика сфери зберігання свіжих плодів та овочів

План лекції

4.1.Характеристика сфери зберігання свіжих плодів та овочів.

4.2. Характеристика способів збереження

Ключові слова: сфера зберігання, сховища, способи збереження, холодильне зберігання, регульоване газове середовище, модифіковане газове середовище.

 

До здійснювання переходу до ринкової економіки вважалося, що для рівномірного цілорічного постачання населення міст необхідний запас продукції. При цьому потреба в овоче-, картопле- та фрукто- с­ховищах розраховувалася виходячи з нормативу 90 тонн на 10 000 осіб населення.

До 1988 р. рівень забезпеченості торговельних організацій, рад­госпів і колгоспів України усіма видами сховищ складав приблизно 64 %. З усіх регіонів найбільше були забезпечені: Крим — 93 %, Запорізька, Херсонська області, м. Київ – 91 %, області Донецька — 86 %, Харківська — 77 %, Дніпропетровська — 82 % Миколаївська — 86 %. У той же час ряд областей мали досить низький рівень заможності сховищами. Це області Тернопільська — 18 %, Хмельницька — 29 %, Рівненська — 36 %, Чернігівська — 39 % і т. ін. Тобто області, які не є основними виробниками плодів і овочів

Відсутність гарантованих держзамовлень на закупівлю свіжої пло­доовочевої продукції та фінансових коштів на утримання і віднов­лення матеріально-технічної бази зберігання призвели до того, що основна маса сховищ не використовується. Наприклад, у Донецьку є 20 плодово-овочевих баз із місткістю одночасного зберігання 100 тис. Ці місткості в період 1993 - 1996 років використовувалися всього на 20 %, а ступінь їхнього зносу складала близько 60 % .

Досвід закордонних країн і наукові дослідження свідчать, що еко­номічно доцільно розвивати будівництво сховищ із максимальним їхнім наближенням до місць виробництва. У цьому випадку на 10 - 18 % (у розрахунку; на одну тонну реалізованої продукції) знижують­ся транспортні витрати, на 10 – 12 % скорочуються загальні витрати коштів на зберігання, а втрати продукції при цьому скорочуються на 10 - 15 %. Останнє зумовлено меншим ступенем механічного ушкод­ження продукції при її багатократному навантаженні і розвантаженні і зі скороченням періоду між збиранням і закладанням на зберіган­ня. Так, наприклад, затримка в закладанні й охолодженні плодів призводить, за кожний прострочений день, до скорочення терміну зберігання яблук і, особливо, груш на 10 - 15 днів. Це особливо вияв­ляється для літніх сортів фруктів, а також кісточкових і ягідних культур. Виведення з користування наявної матеріально-технічної бази зберігання не компенсувалося будівництвом сховищ у місцях виробництва плодів, овочів і картоплі. У результаті зберігання свіжої плодоовочевої продукції здійснюється в умовах, що не сприяють ви­сокому виходові стандартних плодів і овочів. Існують наступні мето­ди зберігання: у буртах і траншеях (найменш ефективне), у капіталь­них спеціалізованих і неспеціалізованих сховищах із застосуванням контейнерів або без них, в умовах — модифікованого газового сере­довища (МГС) — у герметичній тарі, з охолодженням або без нього, в умовах регульованого газового середовища (РГС) — найбільш ефек­тивне, але дороге.

 


Читайте також:

  1. I. Загальна характеристика політичної та правової думки античної Греції.
  2. II. ВИРОБНИЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
  3. II. Морфофункціональна характеристика відділів головного мозку
  4. Аварії на хімічно-небезпечних об’єктах та характеристика зон хімічного зараження.
  5. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  6. Автокореляційна характеристика системи
  7. Альтернативні шляхи охорони атмосфери
  8. Альтернативні шляхи охорони атмосфери
  9. Альтернативні шляхи охорони атмосфери
  10. Амплітудно-частотна характеристика, смуга пропускання і загасання
  11. Аналіз предметної сфери соціальної роботи
  12. Антропогенні забруднення біосфери




Переглядів: 946

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Контрольні запитання | Характеристика способів збереження

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.