Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Основні характеристики і показники виробничої структури.

Концентричний тип виробничої структури.

Змішаний (предметно-технологічний) тип виробничої структури.

 

Характерний для великих машинобудівних підприємств з масовим і серійних типом виробництва. Заготівельні цехи (штампувальний, пресовий, ковальський) таких підприємств спеціалізуються за технологічним принципом, а оброблюючі (механічний, збиральний, термічний)- за предметним.

 

Застосовується при створенні продукції, яку в ході виробничого процесу неможливо транспортувати, переміщувати (літаки, судна, будинки, мости тощо).

Об'єкт праці у цьому випадку знаходиться на одному місці (наприклад, на будівельному майданчику), куди концентруються виробниче обладнання, необхідні матеріальні ресурси, робітники. Характерний для спеціальних, одиничних замовлень.

За повнотою виробничого процесу виділяється комплексна і спеціалізована виробнича структура.

Комплексна виробнича структура поєднує всю сукупність основних, допоміжних, обслуговуючих цехів.

Спеціалізована виробнича структура складається лише із певних типів цехів. Спеціалізовану виробничу структуру мають підприємства заготівельного типу, складального типу і такі, що виробляють окремі деталі.

 

При створенні раціональної виробничої структури підприємства аналізують наступні її характеристики і показники:

• співвідношення між основними, допоміжними та обслуговуючими виробництвами (відносна частка основних, допоміжних, обслуговуючих підрозділів по кількості працюючих, обладнання, розміру виробничих площ, вартості основних фондів);

• розміри виробничих ланок (обсяг випуску продукції, кількість, вартість основних виробничих фондів, потужність технологічного обладнання );

• ступінь централізації окремих виробництв (відношення обсягів робіт, виконаних у спеціалізованих підрозділах, до загальних обсягів робіт даного виду);

· пропорційність виробничих ланок підприємства (визначається співвідношенням робочих місць, виробничих дільниць, цехів, зв'язаних між собою процесом виробництва, по виробничій потужності, працеємності). Аналіз пропорційності дозволяє виявити виробничі ланки з недостатніми і надмірними потужностями;

· рівень спеціалізації окремих виробничих ланок (характеризується відносною часткою предметно, подетально і технологічно спеціалізованих підрозділів, рівнем спеціалізації робочих місць);

· характер взаємозв'язків між підрозділами (визначається за допомогою наступних показників: кількість переділів, через які проходить предмет праці до перетворення його в готовий продукт, довжина транспортних маршрутів руху напівфабрикатів, вантажообіг між переділами);

· ефективність просторового розміщення підприємства (характеризується коефіцієнтами забудови, використанням площі виробничих приміщень чи територій, наприклад, відношення площі, зайнятої будовами, спорудами і всім обладнанням, до загальної площі підприємства.


Читайте також:

  1. II. Основні закономірності ходу і розгалуження судин великого і малого кіл кровообігу
  2. IV група- показники надійності підприємства
  3. V. Поняття та ознаки (характеристики) злочинності
  4. Абсолютні показники фінансової стійкості
  5. Абсолютні показники фінансової стійкості та її типи
  6. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.
  7. Адвокатура в Україні: основні завдання і функції
  8. Акустичні характеристики порід
  9. Амортизація основних засобів, основні методи амортизації
  10. Аналіз якості виробничої інформації
  11. Аналітичні показники динаміки та прийоми їх обчислення
  12. Аналітичні показники ряду динаміки.




Переглядів: 530

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Предметний (продуктовий) тип виробничої структури. | Елементи організаційної діяльності

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.