Предметний (продуктовий) тип виробничої структури.
Застосовується у крупносерійному і масовому виробництві при відносно постійній і вузькій номенклатурі виробів. Передбачає спеціалізацію виробничих дільниць і цехів на виготовленні певних виробів чи їх складових частин. Наприклад, на автомобільному заводі створюються цехи двигунів, шасі, рам, тощо. Обладнання в цехах розміщується у відповідності з послідовністю виконання технологічних операцій, для того, щоб забезпечити прямолінійність руху виробів.(Рис. 4.6) Як правило, предметні цехи (дільниці ) оснащені всім обладнанням, необхідним для виготовлення продукції. Це створює умови для організації поточних виробничих ліній.
СКЛАД
Рис. 6. Варіанти організації предметної (продуктової) виробничої структури.
Переваги предметного типу виробничої структури:
• скорочується шлях руху виробів і витрати часу на їх транспортування у ході виробничого процесу;
• створюються передумови для організації поточних і автоматичних ліній;
• більш повно використовується обладнання;
• підвищується кваліфікація працівників ,покращується організація праці;
• зростає відповідальність за якість виробленої продукції.
В цілому застосування предметного типу виробничої структури сприяє зростанню продуктивності праці, зменшенню собівартості продукції.
Недоліки предметного типу виробничої структури :
• ускладнення структури і керівництва цехами, виробничими дільницями, в яких виконуються різноманітні технологічні операції;
• неповне завантаження обладнання на окремих операціях через незначні обсяги роботи.