наука, що передбачає всебічне вивчення біології, сучасних технологій виро-щування кормових культур з метою одержання найбільшої кількості кормів при мінімальних затратах праці і засобів виробництва.
Кормовиробництво
галузь с.г., що займається вирощуванням кормових культур у польових сівозмінах і прородних сіножатях і пасовищах
Кормовиробництво поєднує:
Забезпечують одержання:
Завдання дисципліни.
Вивчити і знати:
• класифікація кормових культур;
• основне використання машинно-тракторних агрегатів при вирощуванні кормових культур;
• інтенсивні технології вирощування кормових культур;
• способи поліпшення природних кормових угідь;
• раціональне використання сіножатей і пасовищ;
• зелений конвеєр;
• технологію заготівлі і зберігання кормів;
• класифікацію кормів і показники їх якості.
Внаслідок уміти:
• складати схеми кормових сівозмін;
• розрізнювати окремі кормові культури за морфологічними ознаками;
• складати агротехнічну частину технологічних карт інтенсивної технології вирощування основних кормових культур зони, схеми зеленого конвеєра, схеми промислової технології виробництва кормів;
• складати травосуміш для залуження луків;
• розраховувати норму висіву трав, визначати ступінь перезимівлі багаторічних трав;
• визначати якість сіна, силосу, сінажу, зневоднення кормів.
Зв’язок з іншими дисциплінами такий:
Етапи розвитку кормовиробництва.
1-
2-
3-
4-
3. Класифікація кормових культур (по НАУ):
1 – фуражні тонконогові (злакові культури);
2 – кормові бобові культури;
3 – кормові коренеплоди;
4 – кормові бульбоплоди;
5 – силосні культури;
6 – кормові баштанні;
7 – кормові капустяні;
8 – багаторічні тонконогові (злакові) і бобові трави польових сівозмін;