Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Зберігання зернових мас без доступу повітря

Охолодження, як і зниження вологості, різко гальмує ін­тенсивність усіх біологічних процесів у зерновій масі, при­гнічує життєдіяльність мікроорганізмів, може призвести до загибелі великої частини комах.

Зберігання зернових мас в охолодженому стані

Режим зберігання насіння в сухому стані — основний за­хід підтримання його високої життєздатності у партіях посівного матеріалу всіх культур та якості зерна продоволь­чого призначення протягом усього строку його зберігання.

Сухими вважаються зерно і насіння, в яких немає вільної вологи, а є тільки зв'язана волога, малодоступна для акти­вної життєдіяльності як насіння, так і мікроорганізмів.

Зберігання зерна і насіння в сухому стані

Цей режим зберігання ґрунтується на принципі ксероанабіозу, тобто усуненні дії на сухе зерно основного фактора його псування під час зберігання — мікроорганізмів.

Зерно пшениці, жита, ячменю, вівса вважається сухим, якщо мі­стить не більше 14 % вологи. Оскільки вміст вологи в зерні при три­валому зберіганні може дещо підвищуватися внаслідок сорбції з по­вітря, найкраща його стійкість забезпечується при вологості 12…13 %. Отже, оптимальна норма вологості для тривалого зберігання виробничих партій насіння має бути на 1…2 % нижчою за критичну вологість. Остання неоднакова у різних культур і залежить від хі­мічного складу зерна. Чим більше в насінні жиру, тим швидше у ньому з'являється вільна волога, а отже, тим менша вологість (6…8 %) може забезпечити його надійну збереженість.

Сухе насіння зазвичай зберігають насипом заввишки 10…12 м. Тому в сучасних насіннєсховищах насіння завантажують на макси­мальну їх висоту, яка допустима згідно з технічними умовами екс­плуатації. При складуванні насіння високим насипом сховище ви­користовується краще, створюються сприятливіші умови для збере­женості його якості, оскільки його температура та вологість зазна­ють менших коливань, ніж у зерновому насипі невеликої висоти.

Досвід показав, що зернові маси, добре підготовлені до зберігання (очищені від до­мішок, знезаражені і охолоджені), можна зберігати без переміщен­ня у складах протягом 4…5 років, а в силосах елеваторів 2…3 роки.

Проте повну тривалу збереженість сухого насіння не завжди мо­жна гарантувати. Причиною псування його може бути сильний роз­виток комах — шкідників хлібних запасів, здатних існувати і роз­множуватись у зерні вологістю, нижчою за критичну. Отже, най­кращі умови для зберігання насіння забезпечуються тоді, коли воно не тільки добре і своєчасно просушене, а й охолоджене до низьких плюсових температур.

 

Для охолодження зерна (насіння) використовують природне ат­мосферне повітря, досягаючи при цьому повного консервування ма­си на весь період зберігання. Зниження температури на кожні 5 °С приблизно вдвічі збільшує тривалість стійкого зберігання зерна. Най­сприятливіша для зберігання насіння температура 0…5 °С. Не ре­комендується охолоджувати насіння до низької мінусової темпера­тури, оскільки в його партіях з підвищеною вологістю спостерігаєть­ся зниження схожості. Температура мінус 10 —20°С згубно діє на зерно злакових при його вологості понад 18…20 %. Крім того, знач­не охолодження зернових мас (до мінус 20 °С і нижче) зумовлює ве­ликий перепад температур у весняний період, що призводить до самозігрівання у верхньому шарі насипу.

Для охолодження зерна використовують не тільки атмосферне, а й штучно охолоджене повітря за допомогою холодильних установок.

Основне значення режиму зберігання зерна в охолодженому стані полягає в тимчасовому консервуванні вологого і сирого зерна на току на певний період (до початку сушіння). Це найважливіший захід для запобігання псуванню зерна і насіння в перший період їх зберігання на току.

Охолоджувати доцільно і сухе зерно, оскільки при цьому знижу­ється інтенсивність його дихання, а отже, і втрати маси при зберіганні, а також підвищується стійкість його до факторів псування, різко знижується небезпека пошкодження комахами-шкідниками. Сухе і охолоджене зерно та насіння зберігаються найдовше.

Режим зберігання зернової маси в охолодженому стані порівняно із тривалим зберіганням сухого зерна є допоміжним. Його менша надійність зумовлена тим, що в охолодженій зерновій масі значно швидше прогріваються до безпечного рівня периферійні шари на­сипу під впливом підвищеної температури зовнішнього повітря, підлоги і стін сховища.

Способи охолодження зернових мас атмосферним повітрям поді­ляють на дві групи:

1) пасивні і

2) активні.

При пасивному охолодженнізернову масу не перемішують і не нагнітають у неї повітря, а провітрюють зерносховища та облад­нують у них припливно-витяжну вентиляцію. Відкриваючи вночі вікна і двері складу влітньо-осінній період, знижують температуру повітря в складі, а отже, в зерновій масі.

Підвищити ефективність пасивного охолодження можна, облад­навши припливно-витяжні канали безпосередньо в місткостях для зберігання зерна (засіках, бункерах та ін.). Однак цей захід не зав­жди ефективний, бо за такої системи вентиляції крізь зернову масу проходить недостатня кількість повітря для того, щоб охолодити її.

Доактивних способів охолодженняналежать перелопачу­вання зернових мас, пропускання їх через зерноочисні машини, конвеєри і норії, обробка на стаціонарних або пересувних установ­ках для активного вентилювання, що пов'язано з травмуванням зе­рна. Активним способом охолоджують насамперед нестійке до збері­гання зерно.

 


Читайте також:

  1. Активне вентилювання зернових мас
  2. Атмосферне і шахтне повітря
  3. Атмосферний тиск повітря, та його зміни з висотою та горизонтально
  4. Бази даних як засіб зберігання й обробки інформації
  5. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  6. В атмосферне повітря
  7. Вентиляція і ежекція повітря в гірничих виробках
  8. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  9. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів
  10. Види умовних рефлексів, механізм утворення та зберігання. Гальмування.
  11. Визначення місць витоку з труб дюкера стисненим повітрям
  12. ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ВІДПРАЦЬОВАНИМИ ГАЗАМИ АВТОМОБІЛІВ




Переглядів: 1700

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тема: Режими зберігання зернових мас | Хімічне консервування зернових мас

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.005 сек.