Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Зберігання зернових мас без доступу повітря

Охолодження, як і зниження вологості, різко гальмує ін­тенсивність усіх біологічних процесів у зерновій масі, при­гнічує життєдіяльність мікроорганізмів, може призвести до загибелі великої частини комах.

Зберігання зернових мас в охолодженому стані

Режим зберігання насіння в сухому стані — основний за­хід підтримання його високої життєздатності у партіях посівного матеріалу всіх культур та якості зерна продоволь­чого призначення протягом усього строку його зберігання.

Сухими вважаються зерно і насіння, в яких немає вільної вологи, а є тільки зв'язана волога, малодоступна для акти­вної життєдіяльності як насіння, так і мікроорганізмів.

Зберігання зерна і насіння в сухому стані

Цей режим зберігання ґрунтується на принципі ксероанабіозу, тобто усуненні дії на сухе зерно основного фактора його псування під час зберігання — мікроорганізмів.

Зерно пшениці, жита, ячменю, вівса вважається сухим, якщо мі­стить не більше 14 % вологи. Оскільки вміст вологи в зерні при три­валому зберіганні може дещо підвищуватися внаслідок сорбції з по­вітря, найкраща його стійкість забезпечується при вологості 12…13 %. Отже, оптимальна норма вологості для тривалого зберігання виробничих партій насіння має бути на 1…2 % нижчою за критичну вологість. Остання неоднакова у різних культур і залежить від хі­мічного складу зерна. Чим більше в насінні жиру, тим швидше у ньому з'являється вільна волога, а отже, тим менша вологість (6…8 %) може забезпечити його надійну збереженість.

Сухе насіння зазвичай зберігають насипом заввишки 10…12 м. Тому в сучасних насіннєсховищах насіння завантажують на макси­мальну їх висоту, яка допустима згідно з технічними умовами екс­плуатації. При складуванні насіння високим насипом сховище ви­користовується краще, створюються сприятливіші умови для збере­женості його якості, оскільки його температура та вологість зазна­ють менших коливань, ніж у зерновому насипі невеликої висоти.

Досвід показав, що зернові маси, добре підготовлені до зберігання (очищені від до­мішок, знезаражені і охолоджені), можна зберігати без переміщен­ня у складах протягом 4…5 років, а в силосах елеваторів 2…3 роки.

Проте повну тривалу збереженість сухого насіння не завжди мо­жна гарантувати. Причиною псування його може бути сильний роз­виток комах — шкідників хлібних запасів, здатних існувати і роз­множуватись у зерні вологістю, нижчою за критичну. Отже, най­кращі умови для зберігання насіння забезпечуються тоді, коли воно не тільки добре і своєчасно просушене, а й охолоджене до низьких плюсових температур.

 

Для охолодження зерна (насіння) використовують природне ат­мосферне повітря, досягаючи при цьому повного консервування ма­си на весь період зберігання. Зниження температури на кожні 5 °С приблизно вдвічі збільшує тривалість стійкого зберігання зерна. Най­сприятливіша для зберігання насіння температура 0…5 °С. Не ре­комендується охолоджувати насіння до низької мінусової темпера­тури, оскільки в його партіях з підвищеною вологістю спостерігаєть­ся зниження схожості. Температура мінус 10 —20°С згубно діє на зерно злакових при його вологості понад 18…20 %. Крім того, знач­не охолодження зернових мас (до мінус 20 °С і нижче) зумовлює ве­ликий перепад температур у весняний період, що призводить до самозігрівання у верхньому шарі насипу.

Для охолодження зерна використовують не тільки атмосферне, а й штучно охолоджене повітря за допомогою холодильних установок.

Основне значення режиму зберігання зерна в охолодженому стані полягає в тимчасовому консервуванні вологого і сирого зерна на току на певний період (до початку сушіння). Це найважливіший захід для запобігання псуванню зерна і насіння в перший період їх зберігання на току.

Охолоджувати доцільно і сухе зерно, оскільки при цьому знижу­ється інтенсивність його дихання, а отже, і втрати маси при зберіганні, а також підвищується стійкість його до факторів псування, різко знижується небезпека пошкодження комахами-шкідниками. Сухе і охолоджене зерно та насіння зберігаються найдовше.

Режим зберігання зернової маси в охолодженому стані порівняно із тривалим зберіганням сухого зерна є допоміжним. Його менша надійність зумовлена тим, що в охолодженій зерновій масі значно швидше прогріваються до безпечного рівня периферійні шари на­сипу під впливом підвищеної температури зовнішнього повітря, підлоги і стін сховища.

Способи охолодження зернових мас атмосферним повітрям поді­ляють на дві групи:

1) пасивні і

2) активні.

При пасивному охолодженнізернову масу не перемішують і не нагнітають у неї повітря, а провітрюють зерносховища та облад­нують у них припливно-витяжну вентиляцію. Відкриваючи вночі вікна і двері складу влітньо-осінній період, знижують температуру повітря в складі, а отже, в зерновій масі.

Підвищити ефективність пасивного охолодження можна, облад­навши припливно-витяжні канали безпосередньо в місткостях для зберігання зерна (засіках, бункерах та ін.). Однак цей захід не зав­жди ефективний, бо за такої системи вентиляції крізь зернову масу проходить недостатня кількість повітря для того, щоб охолодити її.

Доактивних способів охолодженняналежать перелопачу­вання зернових мас, пропускання їх через зерноочисні машини, конвеєри і норії, обробка на стаціонарних або пересувних установ­ках для активного вентилювання, що пов'язано з травмуванням зе­рна. Активним способом охолоджують насамперед нестійке до збері­гання зерно.

 


Читайте також:

  1. Активне вентилювання зернових мас
  2. Атмосферне і шахтне повітря
  3. Атмосферний тиск повітря, та його зміни з висотою та горизонтально
  4. Бази даних як засіб зберігання й обробки інформації
  5. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  6. В атмосферне повітря
  7. Вентиляція і ежекція повітря в гірничих виробках
  8. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  9. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів
  10. Види умовних рефлексів, механізм утворення та зберігання. Гальмування.
  11. Визначення місць витоку з труб дюкера стисненим повітрям
  12. ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ВІДПРАЦЬОВАНИМИ ГАЗАМИ АВТОМОБІЛІВ




Переглядів: 1781

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Тема: Режими зберігання зернових мас | Хімічне консервування зернових мас

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.003 сек.