Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Тема: Способи зберігання зернових мас

Контрольні запитання

5) Яке зерно називається сухим?

6) Яке зерно вважають охолодженим?

7) Які способи охолодження зернових мас?

8) На чому ґрунтується режим зберігання зерна без доступу кисню?

9) Для зерна якого цільового призначення можна застосувати режим зберіган­ня без доступу кисню?

10) Що називається хімічним консервуванням зерна?

 

Спосіб зберігання зернових мас залежить переважно від їх фі­зичних та фізіологічних властивостей. Всі партії зерна, особливо насіння, треба зберігати у спеціальних сховищах. Зерносховища класифікують за багатьма ознаками, найважливішими з яких є:

1) пе­ріод зберігання (тимчасового або тривалого);

2) конструкційні особли­вості (навіси, склади, елеватори тощо);

3) види операцій, які в них проводяться (тільки зберігання чи зберігання і обробка);

4) ступінь механізації (механізовані, напівмеханізовані, немеханізовані);

5) на­явність і тип установок для активного вентилювання насіння (ка­нальна, підлогова, переносна та ін.).

Зберігання зерна може бути тимчасовим— від кількох діб до одного-трьох місяців або довгостроковим— від кількох місяців до кількох років. Як тимчасове, так і довгострокове зберігання зерно­вих мас треба організувати так, щоб запобігти втратам маси (крім біологічних) та зниженню її якості.

Зернові маси зберігають насипомабо втарі.Зберігання зерна в мішках називається зберіганням у тарі; у сховищах, бункерах і силосах — зберіганням насипом.

Зберігання зерна насипом є ос­новним і найпоширенішим. Переваги його такі:

1) повніше використо­вуються площа та об'єм зерносховища;

2) більше можливостей для ме­ханізованого переміщення зернових мас;

3) полегшується боротьба із шкідниками зерна (хлібних продуктів);

4) зручніше організовувати контроль за всіма показниками;

5) зменшуються витрати на тару і пе­реміщення зерна.

У період збирання зернових культур виникає потреба в органі­зації тимчасового зберігання зерна на токах або відкритих майдан­чиках хлібоприймальних підприємств — у бунтах.

Бунт— це пар­тії зерна, які складені з урахуванням певних правил за межами сховищ, тобто під відкритим небом, в насипі або тарі. При зберіганні зернових мас у бунтах насипом останнім надають форми конуса, піраміди, призми або іншої геометричної фігури, що дає змогу лег­ше накривати бунти та забезпечувати стікання атмосферних опадів. Однак при зберіганні зерна в бунті важко вести спостереження за його станом у внутрішніх частинах насипу, тому не завжди можна своєчасно виявити самозігрівання й розвиток шкідників.

За допомогою штучного дощування відкритих бунтів виявлено, що коли насип пшениці в бунті укласти під кутом природного нахи­лу, то проникнення в нього вологи після зливи сягає 11 …13 см.

Враховуючи властивості зернових мас і вплив на них навколиш­нього середовища, навіть тимчасово зберігати їх треба у спеціаль­них сховищах. У типових зерносховищах зерно розміщують у засі­ках або насипом у купах. Висота насипу зерна основних культур вологістю до 14 % в холодний період року — не вище 2…2,5 м. Сухе зерно вологістю 12…13 % (пшениці, жита) розмішують у силосних сховищах елеваторного типу заввишки до 30 м.

Зерносховищадля тривалого зберігання зерна за конструкцій­ними особливостями поділяють на склади, елеватори та змішаного типу. До першого типу належать звичайні склади, які використову­ють для підлогового зберігання зерна насипом, а також дообладнані спеціальними перегородками для утворення секцій з метою розді­льного зберігання окремих партій насіння.

У сховищах без поперечних перегородок і секцій зерно розміщу­ють на підлозі. При цьому партії насіння ізолюють одну від одної щитами або залишають незайнятою частину підлоги між ними. При такому розміщенні насіння коефіцієнт використання складських місткостей різко знижується. Останнім часом побудовано багато секційних насіннєсховищ міс­ткістю 3,2 тис. т. Коефіцієнт використання їх місткості сягає 75…80 %.

Секція — це частина про­стору, відгородженого стінами заввишки 2,5…5,0 м. Їх обладнують установками для активного вентилювання (канальна, підлогова, переносна) або аерожолобами, а також засобами механі­зації завантаження і часткового розвантаження насіння (верхні і нижні стрічкові конвеєри).

Бункерні насіннєсховища, на відміну від секційних, мають повністю механізоване випускання насіння без застосування ручної праці і пересувної механізації. Цього досягають тим, що днище бункера роблять у вигляді перевернутої піраміди або конуса. Місткість бункерів становить 35…50 т при висоті стін від 4 до 9,5 м.

Силосні насіннєсховища— це залізобетонні або цегляні еле­ватори заввишки 30…50 м. Вони мають спеціальну башту, в якій розмішують необхідне обладнання для потокової обробки на­сіння.

Якщо зерно зберігають у тарі, довжина штабеля залежить від розмірів сховища і партії насіння, ширини і довжини трьох-п'яти мішків, висоти — кількості складених вгору мішків (залежно від культури і пори року). Кожну партію зерна вкладають окремо у штабель на дерев'яному настилі, який знаходиться на відстані від підлоги не менш як 10 см. Відстань між штабелями і стінами схо­вища — не менше 0,75, а між окремими штабелями — 1 м.

У тарі зберігають переважно протруєний насінний матеріал, елі­тне насіння і насіння першої репродукції та насіння, яке має крих­ку структуру оболонок (арахіс) або легко розколюється при переси­панні (мак, тютюн), каліброване і протруєне насіння кукурудзи або оброблене на спеціальних заводах і в цехах, а також насіння трав, овочебаштанних, ефіроносних, дрібне і сипке насіння технічних та олійних культур.

Основним видом тари для насіння і зерна є мішки з цупких і грубих тканин (джутові, полотняні та ін.), паперові мішки з проклад­кою з тканини, крафт-мішки (для протруєного зерна) тощо.

 


Читайте також:

  1. Активне вентилювання зернових мас
  2. Бази даних як засіб зберігання й обробки інформації
  3. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  4. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. Особливості побудови банківської системи в Україні.
  5. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. Особливості побудови банківської системи в Україні.
  6. Безстатеве розмноження, його визначення та загальна характеристика. Спори — клітини безстатевого розмноження, способи утворення і типи спор.
  7. Біологічні способи лікування ран.
  8. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  9. Валютний курс і способи його визначення
  10. Варіанти і способи вимірювань характеристик телефонних каналів
  11. Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів
  12. Види і способи вибіркового спостереження.




Переглядів: 2472

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Хімічне консервування зернових мас | Основні вимоги до конструкцій зерносховищ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.01 сек.