МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Облік єдиного податкуАрсен Бор Бор належить до групи важливих для організму мікроелементів. Особливо багата ним рослинна їжа, з якою щоденно надходить більше 20 мг бору. Елемент добре всмоктується в кишково-шлунковому тракті, надходить у кров, а тоді виділяється через нирки. В тканинах Бору залишається мало. Надмірна кількість Бору, яка випадково може потрапити в організм, може викликати отруєння, що проявляється в порушеннях функцій шлунково-кишкової і дихальної систем. Встановлено, що Бор впливає на вуглеводневий та білковий обміни, тому він як мікроелемент входить до складу мінеральних добрив.
Джерелом забруднення навколишнього середовища Арсеном служать різноманітні сільськогосподарські хімікати: гербіциди, фунгіциди, а також деякі консерванти. В цю групу входять арсенати Натрію, Купруму і Плюмбуму. ДО недавнього часу Арсен використовували у складі препаратів для лікування дерматозів, анемії і сифілісу. . Проте тривале використання цих препаратів викликало важкі наслідки і навіть рак шкіри. В минулому під час міжусобиць деякі представники вищих кіл суспільства для зведення особистих рахунків застосовували препарати Арсену як доступні отрути, серед яких особливо відомим був арсен (ІІІ) оксид As2O3. Такими препаратами, як встановлено за допомогою методу активаційного аналізу волосся, було отруєно Наполеона і американського дослідника Північного полюса Холла. За свідченням п'яти англійських лікарів, які були присутні на розтині трупа Наполеона, помер він від раку шлунка. За законами всіх часів і народів всі види навмисних отруєнь розцінюються як найтяжчі злочини. Сучасна криміналістика однозначно розпізнає отруєння Арсеном за допомогою реакції Марша (реакція “мишакового” дзеркала): As2+3O3 + 6Zn0 + 12HCl = 2As-3H3 + 6Zn+2Cl2 + 3H2O 2AsH3 = 3H2 + 2As* (*дзеркало на внутрішній частині нагрітої скляної трубки). З отрутохімікатів Арсен проникає в харчові продукти, де його вміст менше 0,5 мг/кг і рідко перевищує 1 мг/кг, за винятком деяких морських організмів, які акумулюють його. Ґрунт без сторонніх забруднень вміщує від 1 до 40 мг/кг Арсену. Використання фосфатних добрив збільшує його природний вміст у ґрунті. У незабруднених продуктах вміст Арсену різний, мг/кг: молочні продукти — до 0,23, морські продукти — 1,5-15,3, м'ясо — 1,4, напої — 1,3, фрукти — 0,17, хлібні вироби — 2,4. Арсен є в усіх природних водах, де його рівень може досягати 0,2 мг/л. Середній вміст Арсену в річковій воді — 0,5 мкг/л. В США гранично допустимий вміст Арсену в питній воді встановлено на рівні 0,01 мг/л. Трапляються окремі джерела мінеральних і термальних вод, де вміст Арсену становить від 0,5 до 1,3 мг/л. Використання талих вод упродовж тривалого часу може викликати ознаки хронічного отруєння цим неметалом. Вода окремих районів світу може бути джерелом отруєння Арсеном. В Аргентині і Чилі такий випадок трапився від води, де було від 1 до 4 мг/л As2O3. Морські продукти мають підвищений вміст Арсену (0,5-15,3 мг/кг), а в креветках — від 40 до 170 мг/кг. Риба таких великих концентрацій Арсену, як креветки не має. Джерелом забруднення Арсеном є вугілля. Різні сорти вугілля можуть мати від 5 до 1000 г Арсену на 1 т палива. Відомий випадок, коли в Чехословаччині завод випускав зі своїх димарів до 1 т Арсену в день. В Англії велика рогата худоба отруїлась Арсеном під час випасання поблизу печей цегельного заводу. Плавильний завод Швеції в 1940 р. Щоденно викидав понад 10 т Арсену. Існує велика небезпека отруєння Арсеном від застосування розчинних фосфатних солей. У 1955 році в Японії більше 12 тис. дітей отруїлись сухим молоком, яке було забруднене Арсеном з натрій фосфату, виділеного з відходів переробки бокситів на алюміній. Більше 120 дітей загинуло через 33 дні від щоденної дози 3,5 мг As2O3. Траплялись випадки отруєння людей винами, де був Арсен, з пестицидів, якими обробляли виноград. Через токсичність Арсену в багатьох країнах встановлено його гранично допустимі норми. В США, наприклад, для овочів допустимий вміст As2O3 3,5 мг на 1 кг. З кишкового тракту продукти Арсену (ІІІ) і (V) надходять у кров і у вигляді протеїнового комплексу з α-глобуліном розносяться по всьому організму. Через 24 години після надходження Арсен починає розносяться по всьому організму. Через 24 години після надходження Арсен починає виводитись з організму, але не весь. Виявлено, що він акумулюється в шкірі, нігтях і волоссі, трохи менше — в кістках і м'язах. В організмі дорослої людини міститься 14-20 мг Арсену, який розподіляється так, мг/кг : волосся — 0,46, зуби — 0,049, кістки — 0,053, кров — 0,036, мозок — 0,012, м'язи — 0,062, нігті — 0,283, серце — 0,021, шкіра — 0,080.Біологічний напівперіод виділення Арсену в дослідах на тваринах становить 36-60 годин. Напівперіод виведення Арсену з організму людини — від 10 до 30 годин, якщо вживали вино забруднене Арсеном. Виводиться Арсен з сечею і частково з фекаліями. Арсен — високоактивний елемент, тому він може викликати як гострі, так і хронічні отруєння. Гострі отруєння Арсеном добре відомі судовим експертам. Смертельна доза арсен (ІІІ) оксиду дорівнює 70-180 мг. Сполуки Арсену (V) менше токсичні. Сполучаючись із сульфгідрильними групами в тканинах, Арсен служить ігнібітором ферментів, які впливають на біологічні процеси в клітинах. У людей з хронічними отруєнням Арсеном спостерігали втрату апетиту, зниження ваги, розлади травлення, кон'юнктивіт, гіперкаратоз і меланому шкіри, яка часто переходила в рак шкіри. Виявлено, що Арсен пригнічує токсичну дію Селену, тому його вводили в корм домашньої птиці і великої рогатої худоби для зниження токсичності Селену. Прямого доказу про необхідність Арсену немає, але й стверджувати протилежне безпідставно. Арсен у різних кількостях завжди присутній у продуктах і організмі людини. Оптимальні кількості сполук Арсену викликають поліпшення якості шкіри і шерсті тварин.
2.12 Стибій. Про роль Стибію в раціоні відомостей мало. За деякими даними споживання Стибію становить для дітей 0,25-1,25 мг/день. Концентрація Стибію як у річкових, так і в морських водах — приблизно 0,1-0,2 мкг/л. Офіційних обмежень на вміст Стибію в питній воді немає. Американське природоохоронне агентство рекомендує вміст Стибію в питній воді не більше 0,1 мг/л, але за умови, щоб у майбутньому рівень його не перевищував 0,01 мг/л. Особливо небезпечним джерелом Стибію є емальований посуд, з якого Стибій легко вилучається кислотами, особливо лимонною. Відомий випадок, коли 56 чоловік отруїлись через те, що випили лимонад, який приготували в білому емальованому посуді. В Австралії і Новій Зеландії встановлено гранично допустимі норми Стибію, мг/кг: в напоях — 0,15, в решті продуктів — 1,0 — 1,5. В організмі людини Стибій переважно всмоктується в шлунку і кишках (15%). Концентрується Стибій у печінці і надниркових залозах. Загальний вміст Стибію в організмі становить 1мг. Необхідність Стибію як мікроелемента не доведена. Отруєння ним відомі, а його ознакою є кольки, сильна нудота, слабкість. 2.13. Селен і Телур Селен вважають необхідним елементом продуктів. За Даними досліджень, проведених в Англії в 1978р., було встановлено такі концентрації Селену в продуктах, мг/кг: злаки — 0,03-0,23, риба і м'ясо — 0,09-0,16, молоко — до 0,01, овочі — до 0,01-0,02, фрукти — до 0,01. У Середньому протягом доби людина споживає від 60 до 220 мкг Селену. Є окремі рослини, здатні акумулювати від 4 до 15 г Селену на 1 кг маси. Багаті на Селен морська риба, м'ясо, бразильські горіхи кеш´ю, грецькі та земляні горіхи. Тому зловживання цими продуктами може створити небезпеку отруєння. Рекомендована щоденна потреба в Селені становить 60-120 мкг. Токсичність Селену проявляється лише після тривалого його вживання в кількостях, що перебільшують 3000 мкг на день. Гранично допустима норма Селену в харчових продуктах ВООЗ не встановлена. З їжі організм поглинає Селен, який знаходиться у вигляді розчинних сполук. Селен схожий на Сульфур, тому він замінює його в сірковмісних білках — цистеїні і метионіні. Поглинений організмом Селен, швидко з нього виводиться. На обмін Селену в організмі впливають сульфати. При їх недостачі поглинання Селену зростає і зменшується при збільшенні сульфатів у їжі. Як не дивно, але найефективнішою протиотрутою Селену є Арсен. У невеликих кількостях Селен необхідний тваринам, але підвищений його вміст в окремих місцевостях викликає отруєння. В деяких країнах встановлено гранично допустимі концентрації Селену в харчових продуктах. В Австралії ці норми такі, мг/кг: напої і рідкі продукти — 0,2, їстівні нутрощі — 2, решта продуктів — 1. Точний механізм дії Селену незрозумілий. За деякими даними цей елемент порушує процеси клітинного окиснення при відновленні сульфгідрильних груп дегідрогеназ. Якщо вміст Селену в їжі менше 0,1 мг/кг, то виникає дистрофія м'язів у великої рогатої худоби, ексудативний діатез у домашньої птиці. Вважають, що Селен необхідний для цілого ряду ферментів типу глутатіонпероксидази, який запобігає нагромадженню пероксидних сполук у тканинах. Допускають, що Селен перешкоджає отруєнню організму Меркурієм. Існує взаємозв'язок між Селеном і вітаміном Е, який впливає на статеву зрілість і активність. Є дані, що Селен попереджає виникнення раку в людей. Вміст Телуру в продуктах складає від 10 до 50 мкг/кг. Щоденно в організм людини надходить біля 100 мкг Телуру, 10% цієї кількості всмоктується. Нагромаджується Телур переважно у скелеті. Загальний вміст Телуру в організмі близько 8 мг. Цей елемент швидко виводиться з екскрементами і частково через легені у вигляді диметилтелуриду, який має неприємний часниковий запах. Відомі факти, коли хіміки, які працювали зі сполуками Телуру, не могли користуватись громадським транспортом через неприємний запах, який їх супроводжував. Внаслідок отруєння Телуром у піддослідних тварин ушкоджувались печінка, нирки, порушувалась функція нервової системи. У людей подібні симптоми отруєння були менше виражені. Смерть від Телуру наступає тоді, коли в організм людини потрапляє біля 1 г цього елемента.
Рис. 6.22 Відображення інформації про витрати у Книзі доходів і витрат
Рис. 6.23 Книга доходів і витрат Читайте також:
|
||||||||
|