Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Поняття, склад та показники продукції підприємства

Продукція – це матеріальний результат виробничої діяльності підприємства, що виступає у вигляді вироблених продуктів, виконаних робіт і наданих послуг.

Види промислової продукції на підприємстві:

1. Готові вироби – продукти основного й побічного виробництва, які є кінцевим результатом виробничої діяльності даного підприємства й подальшій обробці тут не підлягають.

2. Напівфабрикати – вироби, які закінчені виробництвом в одній виробничій одиниці (цеху) і підлягають подальшій переробці в інших виробничих одиницях. Частина напівфабрикатів може продаватися.

3. Продукція підсобних і допоміжних цехів – готові вироби й напівфабрикати неосновного виробництва, призначені для нормальної роботи основних цехів.

4. Роботи промислового характеру – виробничі послуги з ремонту, водопостачання, очищення промислових стоків, а також виконання окремих операцій по частковій обробці матеріалів і деталей, що виготовляються на інших підприємствах.

5. Незавершене виробництво – продукція, не закінчена виготовленням або складанням в окремих виробничих одиницях, а також технологічно готова продукція, але не прийнята відділом контролю якості й не здана на склад готової продукції.

Не відноситься до промислової продукції – продукція підсобних сільськогосподарських виробництв, їдалень, відходи виробництва, брак всіх видів.

Планування й облік виготовленої продукції здійснюється в натуральних (фізичних) і вартісних (грошових) вимірниках.

Вимір продукції в натуральних показниках (фізичний обсяг продукції) необхідний для характеристики пропорцій у виробництві й оцінки ступеня використання виробничих потужностей. Без обліку в натуральному вираженні неможливий облік продукції в інших вимірниках.

Вимірниками обсягу продукції в натуральному вираженні є:

- фізичні одиниці (тонни, штуки, метри, літри, кВт-години);

- подвійні натуральні показники (виробництво труб у тоннах і метрах, тканин - метрах і кв.м);

- умовно-натуральні (тисячі умовних банок, умовні аркуші шиферу, умовні штуки цегли, тонни умовного палива). Така оцінка необхідна, якщо випускається кілька видів або марок однорідної продукції. При цьому використовуються коефіцієнти перерахунку фізичних одиниць в умовні. Коефіцієнти можуть встановлюватися за вагою, обсягом, витратами робочого часу або часу роботи агрегату.

При вимірюванні в натуральних показниках важливо враховувати номенклатуру й асортимент продукції.

Номенклатура – перелік найменувань продукції, що підлягає обліку. Оскільки бувають сотні тисяч найменувань продукції, облік ведеться укрупнено, у згрупованому виді.

Асортимент – сукупність різних видів продукції усередині даного найменування, які відрізняються за типорозмірами, сортами, потужністю, дизайном й іншими ознаками.

Перевагами натурального методу вимірювання є простота, наочність і точність виміру. Недолік – використання обмежене рамками окремих видів продукції.

Вартісні показники промислової продукції:

1) валовий оборот(ВО) – сукупна вартість готових виробів, заводських напівфабрикатів і робіт промислового характеру незалежно від їх подальшого використання;

2) внутрішньозаводський оборот(ВЗО) – сукупність виготовлених і спожитих на промислово-виробничі потреби заводських напівфабрикатів:

 

ВЗО = ГПвлас + Пвлас + НФвлас, (1.1)
   

 

де ГПвлас готова продукція, що використана на власні потреби підприємства у звітному періоді;
Пвлас послуги промислового характеру, що використані на власні потреби підприємства у звітному періоді;
НФвлас напівфабрикати власного виробництва, що використані на власні потреби підприємства у звітному періоді;

3) валова продукція(ВП) – це сукупна вартість всіх видів продукції, виготовленої підприємством і призначеної до відпуску на сторону, незалежно від ступеня її готовності

 

ВП = ВО - ВЗО (1.2)
   

 

4) товарна продукція(ТП) – продукція виготовлена у звітному періоді і призначена для реалізації на сторону

 

, (1.3)
   

 

де зміна залишків продукції допоміжних цехів на кінець звітного періоду;
зміна залишків напівфабрикатів на кінець звітного періоду;
зміна залишків незавершеного виробництва на кінець звітного періоду;
Вмз вартість матеріалів замовника у звітному періоді;

 

5) реалізована продукція (РП) - це вартість продукції, відвантаженої покупцям і оплаченої, так що гроші надійшли на розрахунковий рахунок

 

, (1.5)  

 

де зміна залишків нереалізованої продукції на складі підприємства;

6) чиста продукція (ЧП) - знову створена вартість у результаті промислово-виробничої діяльності підприємства.

 

ЧП = ВП – МВ = оплата праці з нарахуваннями + прибуток, (1.6)
   

 

де МВ матеріальні витрати підприємства за період.

Перевагами вартісного методу вимірювання є можливість порівняння результатів діяльності підприємств і галузей, що виробляють різні види продукції, а недоліком – можливе перекручування динаміки виробництва при використанні цін у якості порівняння. Для усунення цього недоліку використовують порівняльні ціни.


Читайте також:

  1. D-петля, що складається з 8–12 залишків, декілька з яких – дигідроуридинові.
  2. I. При підготовці до переговорів визначите склад делегації і її керівника.
  3. II. Анатомічний склад лімфатичної системи
  4. II. Вимоги до складання паспорта бюджетної програми
  5. II. За зміною ступенів окиснення елементів, які входять до складу реагуючих речовин
  6. III. Вимоги до учасників, складу груп і керівників туристських подорожей
  7. IV група- показники надійності підприємства
  8. L2.T4/1.Переміщення твердих речовин по території хімічного підприємства.
  9. WEB - сайт підприємства в Інтернет
  10. Абсолютні показники фінансової стійкості
  11. Абсолютні показники фінансової стійкості та її типи
  12. Абсолютні та відності показники результатів діяльності підприємства.




Переглядів: 3499

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
ЛЕКЦІЯ 1. ПРОДУКЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА. ОБҐРУНТУВАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ ПІДПРИЄМСТВА | Поняття виробничої програми і етапи її обґрунтування

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.