МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
||||||||||||||||||
Організація зберігання і переробки цукрових буряків.Вирощування цукрових буряків повинне бути ефективним як для с/г підприємств, так і для підприємств, які їх переробляють. У зв’язку зі збільшенням виробництва цукрових буряків виникає потреба в організації їх зберігання протягом певного часу в польових умовах і на бурякоприймальних пунктах. Перед цукровою промисловістю поставлено завдання щодо подальшого вдосконалення виробництва з метою підвищення виходу цукру при переробці коренів. Цукрові буряки, зібрані бурякокомбайнами, у той же день повинні бути доведені до встановлених кондицій і вивезені на бурякоприймальні пункти. Цукрові буряки, що надходять на цукрозавод повинні відповідати вимогам ДСТУ. За фізичним станом корені повинні мати нормальний тургор. Допускається наявність дефектних коренів не більше 6% їхньої маси, цвітушних – 1%, механічно пошкоджених – 12%, підв’ялених – 5%. Вміст зеленої маси не повинен перевищувати 3%. Базисну цукристість встановлює Міністерство АПК України, як середню за 5 років. Цукрові буряки приймають партіями (партія – будь-яка кількість коренів, яка знаходиться в одній транспортній одиниці й оформляється одним документом). Якщо партію цукрових буряків при погодженні з підприємством відносять до некондиційної, то в документі ставлять штамп «некондиційний» і зазначають відповідні показники. Під штампом розписуються представники сторін. Якщо підприємство не погоджується, то партію перевіряють повторно за участю здавальника і державного інспектора по закупівлі та якості с/г продукції. Одержані результати поширюються на всю партію. Цукровий завод за добу в середньому переробляє 2 – 3 тис. т. коренів і одержує 240 – 360 т готового цукру піску. Сахарозу добувають із клітин коренів дифузією, після чого завдяки хімічним і теплофізичним процесам цукор відокремлюють від нецукрів і перетворюють на чистий кристалічний продукт. Переробляють цукрові буряки за такою схемою:
І
І
І
І
І
І
І
І
І
І
Після зважування коренів, їх миття і подрібнення на смужку за допомогою бурякорізки СБ-8, подрібнена бурякова стружка надходить на грабельний або стрічковий транспортер, який подає її на дифузійну установку. Цукор там добувають за допомогою гарячої води на дифузійних апаратах безперервної дії. В дифузійну установку стружка надходить безперервно, а назустріч їй рухається вода, завдяки чому стружка знесолоджується, попередньо ошпарюючись гарячим соком для плазмолізу клітин. Очищення соку полягає у видаленні з нього нецукрів. Нецукри, які залишилися в очищеному соку, нагромаджуються в патоці – мелясі. Для очищення соку застосовують вапно, під дією якого білки та інші речовини, які містяться в дифузійному соку, коагулюються. Сік фільтрують за допомогою фільтрпреса і вакуумфільтрів. Доброякісність соку після другої фільтрації становить 91 – 93%, у тому числі сахарози – 12 – 14%.Наступний етап – добування з соку цукру методом кристалізації. Для цього сік випаровують на випарних апаратах до сиропу з вмістом сухої речовини 65 – 70%. Далі продукт додатково очищають і випаровують у вакуум-апаратах до вмісту сухої речовини 92 – 93%. Коли сухої речовини буде 92 – 93%, у вакуум-апаратах припиняють розрідження, відкриваючи доступ повітря. Продукт спускають у центрифуги, де кристали відокремлюються від патоки. Вивантажений із центрифуг білий цукор має вологість 0,5 – 0,6% і температуру 70 – 75о С. Його підсушують до стандартної вологості 0,1% у барабанній сушарці за рахунок залишкового тепла самого цукру. Потім цукор пропускають через сито, магнітний сепаратор і направляють у засіки для пакування в мішки. Щоб цукор не зволожувався, відносна вологість повинна бути не вищою 70%. Мішки з цукром укладають у штабелі на настили з брусків або дошок, залишаючи вздовж стін і між штабелями проходи завширшки 0,7 м. Вихід чистого цукру на сучасних заводах залежить від цукристості буряків і становить 14 – 15% маси перероблених буряків. У свіжому жомі міститься 0,2% сахарози. Кормова патока становить 3 – 5% маси перероблених буряків і містить близько 50% цукру. ЇЇ використовують у великій кількості для виробництва етилового спирту.
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||
|