Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Організація зберігання і переробки цукрових буряків.

Вирощування цукрових буряків повинне бути ефективним як для с/г підприємств, так і для підприємств, які їх переробляють. У зв’язку зі збільшенням виробництва цукрових буряків виникає потреба в організації їх зберігання протягом певного часу в польових умовах і на бурякоприймальних пунктах. Перед цукровою промисловістю поставлено завдання щодо подальшого вдосконалення виробництва з метою підвищення виходу цукру при переробці коренів.

Цукрові буряки, зібрані бурякокомбайнами, у той же день повинні бути доведені до встановлених кондицій і вивезені на бурякоприймальні пункти. Цукрові буряки, що надходять на цукрозавод повинні відповідати вимогам ДСТУ. За фізичним станом корені повинні мати нормальний тургор. Допускається наявність дефектних коренів не більше 6% їхньої маси, цвітушних – 1%, механічно пошкоджених – 12%, підв’ялених – 5%. Вміст зеленої маси не повинен перевищувати 3%. Базисну цукристість встановлює Міністерство АПК України, як середню за 5 років.

Цукрові буряки приймають партіями (партія – будь-яка кількість коренів, яка знаходиться в одній транспортній одиниці й оформляється одним документом).

Якщо партію цукрових буряків при погодженні з підприємством відносять до некондиційної, то в документі ставлять штамп «некондиційний» і зазначають відповідні показники. Під штампом розписуються представники сторін. Якщо підприємство не погоджується, то партію перевіряють повторно за участю здавальника і державного інспектора по закупівлі та якості с/г продукції.

Одержані результати поширюються на всю партію. Цукровий завод за добу в середньому переробляє 2 – 3 тис. т. коренів і одержує 240 – 360 т готового цукру піску.

Сахарозу добувають із клітин коренів дифузією, після чого завдяки хімічним і теплофізичним процесам цукор відокремлюють від нецукрів і перетворюють на чистий кристалічний продукт.

Переробляють цукрові буряки за такою схемою:

 

Подача коренів на цукрозавод

І

Зважування коренів на автовагах

І

Миття коренів

І

Подрібнення коренів на смужку

І

Вироблення соку на дифузійних установках

І

Очищення соку

І

Випарювання (згущення)

І

Уварювання сиропу до кристалів цукру

І

Відокремлен. кристал. цукру від патоки і відбілювання

І

Сушіння

І

Пакування у мішки

 

Після зважування коренів, їх миття і подрібнення на смужку за допомогою бурякорізки СБ-8, подрібнена бурякова стружка надходить на грабельний або стрічковий транспортер, який подає її на дифузійну установку. Цукор там добувають за допомогою гарячої води на дифузійних апаратах безперервної дії. В дифузійну установку стружка надходить безперервно, а назустріч їй рухається вода, завдяки чому стружка знесолоджується, попередньо ошпарюючись гарячим соком для плазмолізу клітин. Очищення соку полягає у видаленні з нього нецукрів. Нецукри, які залишилися в очищеному соку, нагромаджуються в патоці – мелясі.

Для очищення соку застосовують вапно, під дією якого білки та інші речовини, які містяться в дифузійному соку, коагулюються.

Сік фільтрують за допомогою фільтрпреса і вакуумфільтрів. Доброякісність соку після другої фільтрації становить 91 – 93%, у тому числі сахарози – 12 – 14%.Наступний етап – добування з соку цукру методом кристалізації. Для цього сік випаровують на випарних апаратах до сиропу з вмістом сухої речовини 65 – 70%. Далі продукт додатково очищають і випаровують у вакуум-апаратах до вмісту сухої речовини 92 – 93%. Коли сухої речовини буде 92 – 93%, у вакуум-апаратах припиняють розрідження, відкриваючи доступ повітря. Продукт спускають у центрифуги, де кристали відокремлюються від патоки. Вивантажений із центрифуг білий цукор має вологість 0,5 – 0,6% і температуру 70 – 75о С. Його підсушують до стандартної вологості 0,1% у барабанній сушарці за рахунок залишкового тепла самого цукру. Потім цукор пропускають через сито, магнітний сепаратор і направляють у засіки для пакування в мішки.

Щоб цукор не зволожувався, відносна вологість повинна бути не вищою 70%. Мішки з цукром укладають у штабелі на настили з брусків або дошок, залишаючи вздовж стін і між штабелями проходи завширшки 0,7 м.

Вихід чистого цукру на сучасних заводах залежить від цукристості буряків і становить 14 – 15% маси перероблених буряків.

У свіжому жомі міститься 0,2% сахарози. Кормова патока становить 3 – 5% маси перероблених буряків і містить близько 50% цукру. ЇЇ використовують у великій кількості для виробництва етилового спирту.

 


Читайте також:

  1. II. Організація і проведення спортивних походів
  2. II. Організація перевезень
  3. II. Організація перевезень
  4. А. Організація Острозького колегіуму – Академії
  5. Адміністративно-територіальна організація
  6. Бази даних як засіб зберігання й обробки інформації
  7. Біокомпозити та композиційні матеріали на основі відходів переробки деревини
  8. Буфер обміну — це тимчасове місце зберігання інформації, яку було скопійовано або переміщено з одного місця з метою використання в іншому.
  9. Бюджетний устрій в зарубіжних країнах. Організація бюджетного процесу
  10. Вентиляція. Види вентиляції. Організація повітрообміну в приміщеннях, повітряний баланс, кратність повітрообміну
  11. Взаємодія органів публічної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами, організаціями
  12. Вибір оптимального розкладу (режиму) роботи в наукових організаціях.




Переглядів: 969

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | 

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.024 сек.