Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Особливості кухонь країн Європи.

Національна кухня Угорщини:

● Рибний суп Халозле

● Готують страви на салі свинини

● Сири, фрукти

● Страви з борошна, яєць, жиру свинини, сметани і перцю червоного – паприки

● Різноманітний асортимент продуктів: м’ясні продукти( свинина, яловичина, телятина, домашня птиця, дичина) ; овочі( перець солодкий, кабачки, баклажани, капуста); молочні продукти; фрукти; борошно

● Поширені закуски: шинка під хріном, ковбаса салямі, смажена в салі гусяча печінка

Національна кухня Румунії:

● М’ясо, смажене на решітці

● Перші страви: бульйони з гарнірами, борщі, овочеві та грибні супи, чорби( супи на кислих настоях із пшеничних висівок)

● страви із кукурудзи

● Холодні страви і закуски: масло вершкове з сиром, салати зі свіжих овочів, із кукурудзи з овочами, ковбаса, шинка, смажена курка

Національна кухня Польщі:

● Закуски і холодні страви: салати із овочів, м’ясні, рибні продукти, птиця; яйця фаршировані; закуски із сиру

● Борошняні вироби( кулеб’яки, млинчики, оладки)

● На сніданок часто подають кефір, простоквашу з відвареною картоплею

● Перші страви – борщі, щі, солянки, розсольники, супи – пюре. До борщів замість хліба подають варену картоплю. Прозорі бульйони з грінками

● Страви із фляків: фляки по–варшавськи, фляки в соусі, суп з рубцем

● Фруктові та ягідні солодкі страви ( салати, морозиво, млинчики), кондитерські й булочні вироби

Національна болгарська кухня:

● Баранина, телятина і свинина: котлети відбивні, люля-кебаб, біфштекси, філе, шашлики, рагу із баранини

● Кебаби – шматочки м’яса, засмажені на вертелі

● Кебапчети – короткі ковбаски із січеного м’яса, засмажені на решітці

● В їжу додають спеції та приправи, окремо подають оцет, гострі томатні соуси, перець червоний і чорний

● Яхнії – тушковане м’ясо з овочами і цибулею

● Плаксії – страви з овочів, цибулі, часнику, приправ, тушковані з олією

● Кисле молоко, просто кваша, бринза; сир кашка вала (овочевий сир)

● Молоко, йогурт, фрукти, овочі

● Полюбляють білий хліб

Національна кухня Греції:

● Поширені страви з риби. Сала мис – смажене рибне філе, тушковане з огірками та помідорами у вині

● Гоферия піака – риба, тушкована цілою з цибулею і часником

● Національна страва – голубці з виноградним листям

● Овочі фаршировані: перець, кабачки, помідори, картопля, баклажани, огірки

Національна кухня Скандинавських країн ( Данії, Норвегії, Фінляндії, Швеції):

● Риба та морські продукти – основні продукти харчування

М’ясо – яловичина, телятина, свинина

● Основні способи теплової обробки – варіння і тушкування

● Відомі скандинавські сири із коров’ячого і козячого молока їдять з маслом вершковим, селерою, редискою, зеленою цибулею і хрумкими хлібцями

● Розповсюджені битки із яловичини, смажена телятина, рагу із баранини з крабами і спаржею, печеня із яловичини та свинини

● Соуси до других страв включають борошно

● У Данії та Норвегії поширені печеня, шніцелі

● У Швеції холодне варене м’ясо (телятину) подають як закуску

● Сніданок (Данія): вівсяна каша, яєчня - глазунья, риба холодна або рибна гаряча страва, тістечка, булочки або житні коржі із борошна грубного помелу

● Основу раціону складають бутерброди – «багатоповерхові» сандвічі із різних морських продуктів, листя салату, спаржі, яєць, соусів

Національна французька кухня:

● Використовують вино, коньяк і лікери приготуванні страв

● Полюбляють рибу ( камбалу), рибні делікатеси, копченості, борщ, млинці з ікрою та сметаною

● Гострі закуски, маслини, капарці, огірки, гострі салати із огірків і помідорів

● Страви із м’яса диких тварин, бобрової дичини, які часто фарширують: косуля, заєць, кабан, куріпка, рябчик, фазан, дика качка

● Перші страви: бульйони і пюреподібні супи

● Холодні страви та закуски: омари, лангусти, чорна зерниста ікра, копчена лососина, холодна смажена свинина, ковбаса салямі, устриці. Готують більше ніж 3000 соусів

● Страви із морського гребінця, форелі, коропа, вугра. Рибу смажать або варять у підкисленій оцтом воді

● Страви і гарніри із круп, кефір, м’який сир зі сметаною, сметана, вершки

● Сир – більше 300 видів і найулюбленіший – рокфор, грюер, камабер

● Прянощі: чебер, цибуля-порей, кервель, естрагон

Національні кухні Німеччини, Австрії, Швейцарії, Люксембургу:

● Страви із свинини, телятини, яловичини, птиці, дичини

● Натуральне м’ясо, котлети, шніцелі, відбивні, філе по-гамбурзькому

● Великий асортимент страв із яєць

● Солодкі страви: фруктові салати з соусами або сиропами, компоти, киселі, желе, муси, морозиво, фрукти

● Надають перевагу пюреподібним, рибним супам, бульйонам

● У Швейцарії відомі всьому світу сири, шоколад. Поширені омари, лангусти, чорна зерниста ікра, лососина, холодна смажена свинина, ковбаса

● У національній німецькій кухні широко використовують ковбасу, сосиски, сардельки. Відомі всьому світу сосиски з тушкованою квашеною капустою

● Риба подається у відвареному та тушкованому вигляді

● Перші страви: бульйони з гарніром, хлібний і пивний супи

● Асортимент закусок: салати із овочів, шинка, ковбасні вироби, шпроти, сардини, страви з оселедця з різними соусами, м’ясні та рибні салати з майонезом

Національна Італійська кухня:

● Популярні страви: равіолі( вид пельменів) з томатним соусом і тертим сиром; капелоні; лазан(відварена широка локшина); різотто ( плов з креветками, грибами)

● Основні компоненти більшості соусів – томати, анчоуси, сушені гриби

● Для приготування смаженого м’яса і соусів застосовують кукурудзяне борошно

● Рис подають до м’яса, устриць, артишоків, грибів

● Овочі тушкують

● Страви відрізняються гострим смаком; використовують для їх приготування часник, цибулю, перець червоний гіркий, селеру, томатне пюре, сири

● Вироби із тіста: пиріжки, піца, міланські булочки, торти, тістечка

● Національна страва – спагеті( довга вермішель), дояких подають масло вершкове, тертий сир, соуси

● Страви, готують з макаронів, називають пастою

● Поширені короткі макарони – капелони. Їх фарширують яловичиною, грибами, зеленню, яйцями

● Використовують в основному олію оливкову

● Різноманітні ковбасні вироби зі свинини

● Майже не вживають страви із січеного м’яса

Національні кухні Голландії, Бельгії:

● У Бельгії поширені такі страви, як бруньки з ягодами ялівцю і фламанські карбонади, приготовлені з пивом; салат із квасолі із скибочками шпику в оцтовому соусі; рисова каша

● Бельгійці полюбляють курятину

● Сир «Гауда», едемські сири – винахід голландців

● Голландці полюбляють ситну їжу, приправлену гострими спеціями: перцем, гвоздикою, корицею, мускатним горіхом

● У голландців сир – і в супі, і в салаті, а також подається на десерт

● Популярні сир з ананасом, шинкою, рибою; сир запечений, сир скибочками, сир твердий

Національні чеська і словацька кухні:

● Варена риба, баранина, страви із січеного м’яса, кетова ікра

● Страви з овочів, спеції, приправи

● Супи з овочами, прозорі

● Смажена свинина з кнедликами і тушкованою капустою, ражничі, шніцелі; смажений гусак, короп

● Сир, запечений у сухарях

● Гарячі закуски готують зі спаржі, цвітної капусти, печериць

● Широкий асортимент холодних страв, ззакусок і бутербродів. Помазанки – це хрін, плавлений сир, редиска, сир твердий, баклажани

● Поширені свинина та кури

Національні англійська, шотландська кухні:

● Поширені страви з яловичини, баранини, птиці, дичини. М’ясо і птицю смажать основним способом, на решітці та жаровій шафі

● Основа англійської кухні – м’ясо, риба, овочі, крупи

● Із морепродуктів готують холодні страви та закуски

● Англійці не їдять кетову ікру та заливну рибу

● Святкові страви – різдвяний плумпудинг, фарширована індичка з овочевим гарніром

● Десерт – фруктово-ягідне пюре з вершками, морозивом

● П’ють чай з молоком

● Поширені сандвічі

● Англійці вживають печеню з м’ясним знежиреним соусом, баранину – з м’ятним, птицю – з білим соусом, біфштекс – зі смаженою цибулею

● Соуси готують без борошна. Перевагу надають м’ятному і томатному соусам

● Перші страви – прозорі бульйони, супи – пюре

● Характерною стравою англійської кухні є пудинги( м’ясні, круп’яні, овочеві)

Національна кухня Ізраїлю:

● Улюблені страви: фаршировані гусячі шийки, форшмак

● Поширена тушкована яловичина з кисло-солодким соусом

● Методи теплової обробки – припускання, тушкування

● Поширені страви з овочів: тушкована морква; тушкована картопля із сушеними фруктами, картопляні оладки, бурякова запіканка, горохове пюре. Обмежується використання прянощів

● Улюблене тісто – прісне, пісочне або крихке

● Борошняні страви – мандали, фарфельки, запіканка із маци. Маца – національний вид хліба, який готується із води і борошна без солі

● Перші страви – бульйони, які готують із яловичини або птиці

● Використовується лише яловичий або гусячий жир

● Вживається яловичина, баранина, кури, гуси

Національна кухня Єгипту:

● Надають перевагу баранині

● Солодкі каші

● Печені пиріжки

● Запечена баранина

● Різні сорти квасолі

● Тушковані огірки

● Різні салати

● Свіжий хліб

Національна китайська кухня:

● Найчастіше вживають свинину, куряче й качине м’ясо

● Популярною є ледь підкопчена качка, обсмажена цілою в олії, попередньо вимочена в гострому соєвому соусі й підфарбована яскраво-червоною харчовою фарбою

● Вживаються курячі та качині яйця

● Використовують китайського окуня , камбалу, рибу-шаблю, креветок, морських безхребетних, крабів, різних молюсків

● У супи додають зелень, часник, цибулю і перець. Лист лавровий не вживають

● Не вживають ікру, лососину, сьомгу, оселедці

● Холодне та гаряче споживають уперемішку, як і солодке, гостре, кисле

● Поширені вироби з борошна та овочів (капуста салатна китайська, сичуанська, білокачанна, морська), варені та консервовані молоді пагони бамбука

● Використовують зернобобові та продукти з них: соєві олію, молоко, сир, гострий темно-коричневий рідкий соус і негусту солону пасту із соєвих бобів

● Кашу варять з гаоляна, кукурудзи, рису, пшона. Рисову кашу готують різними способами

Особливості національних кухонь країн Південної і Східної Азії:

Індонезія:

● Рибу смажать разом з бананами та помідорами

● До рису додають нарізане кубіками м’ясо свинини, капусту, смажену рибу і яблука

● До рису додають різні делікатеси, салати, соуси, спеції

● Різноманітні страви з рису

Індія:

● Індуси не їдять яловичину, але вживають свинину та інші види м’яса

● На заході Індії часто подають рибний соус із гоа

● Кокосові горіхи, фініки, манго, лимони

● Основа їжі – зернові та бобові культури

● Національною стравою є відварений розсипчастий рис із овочами і невеликою кількістю олії

● Усі національні страви готуються з цибулею, часником і великою кількістю перцю

● Вегетаріанці вживають тільки рослинну їжу, іншим вегетаріанцям, крім рослинної, можна пропонувати молочні страви і страви з яєць

● Смажать на кокосовій олії або топленому маслі, що отримують із молока буйволиці

● Основні продукти харчування: рис, зернові каші, йогурт, овочі, фрукти

● Багато індусів – вегетаріанці, деякі зовсім не їдять яйця і рибу, а лише фрукти та овочі

● Мусульмани не вживають свинину, але споживають баранину і яловичину

Особливості національних кухонь країн Америки:

Національна кухня Сполучених Штатів Америки:

● Національній кухні притаманні контрастні , дуже сміливі смакові комбінації

● На формування асортименту страв, їх смакових якостей мали вплив французька, іспанська, німецька, китайська, мексиканська, креольська національні кухні

● У Північній Америці поширені сандвічі

● Сосиски – улюблена страва американців, широко вживається риба

● Поширені коктейлі, десерти, молоко, фруктові соки

● Полюбляють сардини, шпроти, зернисту ікру, шашлик, млинчики з солодкою начинкою, фруктові салати, морозиво

● Перший сніданок: пропонується фруктовий або томатний сік, масло вершкове, яйця, джем, булочки і кава. Кава подається на початку сніданку

● На ланч пропонується салат, гаряча м’ясна закуска з овочевим гарніром

Мексиканська національна кухня:

● Характерні два види супів: рідки та сухі. При приготуванні сухих супів википає вся рідина і залишаються м’ясо, макарони або рис

● Маїсові крожі – тортільяс – споживають із дуже гострим соусом

● Тортільяс готують із м’ясом, ковбасою, сиром, квітками гарбуза; сильно запікають у розігрітому жирі. Це вже буде квесадільяс, обов’ясково з чилійським перцем

● Страви з баранини, яловичини смажать на відкритому вогні, на рожнах, решітках

● Святкова страва: індичка в шоколадному соусі. Соус сальса-люле з великою кількістю спецій, до його складу входять 15 сортів перцю

Національна кухня Південної Америки (Аргентина, Бразілія, Болівія, Венесуела, Парагвай, Уругвай, Перу, Чілі, Еквадор):

● Страва в горщику стала національною, майже основною в усіх американських кухнях

● Деякі називають її пучеро, інші – косида, або фарада, або кальдо, касерола, фейоада, поте. Обов’язковий компонент цієї страви – спеції, насамперед, маринади пікантес і ентикучос

● Мате – парагвайський чай

● Аргентинці полюбляють довгу ковбасу чорісо, чураско – кубики нарізаного м’яса, обсмаженого на жаринках, чінхуліне (смажена яловича кишка)

● М’ясо бика, смажене на рожнах

● Суп із морського вугра – гордість чілійців

● У Перу із картоплі готують національну страву карапулча – дуже гострий картопляний суп

● Ласощі тортес і навас користуються великим попитом

Національна кухня Австралії:

Національна кухня Австралії базується на :

Англо-ірландських традиціях

Кулінарних прийомах азіатської кухні

● японської

● китайської

● малайської

Основним продуктом кулінарії є м’ясо:

● яловичини

● страуса ему

● баранини

● крокодила

● свинини

● кролика

● Опосума або «місцеві делікатеси» із жуків та личинок уітчетті

● кенгуру

Поширені страви національної кухні Австралії:

● М’ясний пиріг із листкового тіста

● Мариноване яловиче філе з каррі-шпинатом і густим соусом «бітрут»

● Великий біфштекс «канніт»

● Кенгуру в соусі із «квандонг»

● Страви із серії «Буш танкер» (на вугіллі)

● Курчата «Мельбурн» під соусом

● Біфштекс із м’яса кенгуру з грибами

Поширені продукти, вироби, страви:

● Копчені ребра

● Бекон

● Піца

● Гострий суп «Том’ям»

● Пельмені

● Китайський смажений рис з куркою

● «Вегеміт» (густа темна маса з овочів і тіста)

● «Рол-сандвіч» з різними начинками

● Середземноморська «долма»

 

Рибу, мідії, гребінці, восьминоги, краби, креветки: за азіатськими рецептами краще вживати майже сирим, або, навпаки, оброблений продукт неможливо впізнати і його обов’ясково слід відпустити споживачу із соусом або рисом

 

Австралійські національні страви:

● Баракуда (риба з жорстким м’ясом

● Форель, запечена на деревному вугіллі та травах

● До риби чи м’яса подають «чатні» - пряну приправу із яблук із додаванням імбиру, гвоздики та винного оцту

● Риба бараманді

● Лососеві з Тасманії

 

Національні десерти:

● ківі з безе та свіжими вершками, покриті шоколадом та кокосовими крихтами;

● бісквіт «ламінгтон» , бісквіти Арнотта, печиво із вівсяних пластівців із кокосовим горіхом;

● фрукти, ягоди – ожина, ківі, манго, лічі, папая, авокадо, цитрусові та інші тропічні фрукти.

 

Близько 20% австралійських рослин – їстівні

 

Барбекю – смаження на грилі на повітрі – в Австралії є різновидом «національного спорту»

 

Для приготування страв використовують такі тропічні фрукти, як іньям, таро, папая, банани, ананаси. Банани смажать і подають до м’ясних страв. Сік ананаса використовують для маринування птиці.

 

Цікаві страви австралійської національної кухні:

● Мариноване філе з яловичини з карі-шпинатом, бітрутом (густим соусом із буряком)

● Фарширований ростбіф

● Тушковані м’ясні рулети

● Тушкований баранячий окіст по-австралійськи

● Кенгуру в соусі

● Рисовий пудинг

● Смажена груша з шафрановою палентою

 


Читайте також:

  1. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  2. I. Соціалістична течія в українському визвольному русі
  3. I. Україна з найдавніших часів до початку XX ст.
  4. III. Українські ліберальні партії.
  5. VI . Екзаменаційні питання з історії української культури
  6. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  7. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  8. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  9. А. Правобережну Україну.
  10. А/. Верховна Рада України.
  11. Автоматизація банківської діяльності в Україні
  12. Агітація за і проти та деякі особливості її техніки.




Переглядів: 1832

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Викладач Алієва Л.І. | Лекція 2.4. основи кримінального права україни

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.018 сек.