Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Особливості кухонь країн Європи.

Національна кухня Угорщини:

● Рибний суп Халозле

● Готують страви на салі свинини

● Сири, фрукти

● Страви з борошна, яєць, жиру свинини, сметани і перцю червоного – паприки

● Різноманітний асортимент продуктів: м’ясні продукти( свинина, яловичина, телятина, домашня птиця, дичина) ; овочі( перець солодкий, кабачки, баклажани, капуста); молочні продукти; фрукти; борошно

● Поширені закуски: шинка під хріном, ковбаса салямі, смажена в салі гусяча печінка

Національна кухня Румунії:

● М’ясо, смажене на решітці

● Перші страви: бульйони з гарнірами, борщі, овочеві та грибні супи, чорби( супи на кислих настоях із пшеничних висівок)

● страви із кукурудзи

● Холодні страви і закуски: масло вершкове з сиром, салати зі свіжих овочів, із кукурудзи з овочами, ковбаса, шинка, смажена курка

Національна кухня Польщі:

● Закуски і холодні страви: салати із овочів, м’ясні, рибні продукти, птиця; яйця фаршировані; закуски із сиру

● Борошняні вироби( кулеб’яки, млинчики, оладки)

● На сніданок часто подають кефір, простоквашу з відвареною картоплею

● Перші страви – борщі, щі, солянки, розсольники, супи – пюре. До борщів замість хліба подають варену картоплю. Прозорі бульйони з грінками

● Страви із фляків: фляки по–варшавськи, фляки в соусі, суп з рубцем

● Фруктові та ягідні солодкі страви ( салати, морозиво, млинчики), кондитерські й булочні вироби

Національна болгарська кухня:

● Баранина, телятина і свинина: котлети відбивні, люля-кебаб, біфштекси, філе, шашлики, рагу із баранини

● Кебаби – шматочки м’яса, засмажені на вертелі

● Кебапчети – короткі ковбаски із січеного м’яса, засмажені на решітці

● В їжу додають спеції та приправи, окремо подають оцет, гострі томатні соуси, перець червоний і чорний

● Яхнії – тушковане м’ясо з овочами і цибулею

● Плаксії – страви з овочів, цибулі, часнику, приправ, тушковані з олією

● Кисле молоко, просто кваша, бринза; сир кашка вала (овочевий сир)

● Молоко, йогурт, фрукти, овочі

● Полюбляють білий хліб

Національна кухня Греції:

● Поширені страви з риби. Сала мис – смажене рибне філе, тушковане з огірками та помідорами у вині

● Гоферия піака – риба, тушкована цілою з цибулею і часником

● Національна страва – голубці з виноградним листям

● Овочі фаршировані: перець, кабачки, помідори, картопля, баклажани, огірки

Національна кухня Скандинавських країн ( Данії, Норвегії, Фінляндії, Швеції):

● Риба та морські продукти – основні продукти харчування

М’ясо – яловичина, телятина, свинина

● Основні способи теплової обробки – варіння і тушкування

● Відомі скандинавські сири із коров’ячого і козячого молока їдять з маслом вершковим, селерою, редискою, зеленою цибулею і хрумкими хлібцями

● Розповсюджені битки із яловичини, смажена телятина, рагу із баранини з крабами і спаржею, печеня із яловичини та свинини

● Соуси до других страв включають борошно

● У Данії та Норвегії поширені печеня, шніцелі

● У Швеції холодне варене м’ясо (телятину) подають як закуску

● Сніданок (Данія): вівсяна каша, яєчня - глазунья, риба холодна або рибна гаряча страва, тістечка, булочки або житні коржі із борошна грубного помелу

● Основу раціону складають бутерброди – «багатоповерхові» сандвічі із різних морських продуктів, листя салату, спаржі, яєць, соусів

Національна французька кухня:

● Використовують вино, коньяк і лікери приготуванні страв

● Полюбляють рибу ( камбалу), рибні делікатеси, копченості, борщ, млинці з ікрою та сметаною

● Гострі закуски, маслини, капарці, огірки, гострі салати із огірків і помідорів

● Страви із м’яса диких тварин, бобрової дичини, які часто фарширують: косуля, заєць, кабан, куріпка, рябчик, фазан, дика качка

● Перші страви: бульйони і пюреподібні супи

● Холодні страви та закуски: омари, лангусти, чорна зерниста ікра, копчена лососина, холодна смажена свинина, ковбаса салямі, устриці. Готують більше ніж 3000 соусів

● Страви із морського гребінця, форелі, коропа, вугра. Рибу смажать або варять у підкисленій оцтом воді

● Страви і гарніри із круп, кефір, м’який сир зі сметаною, сметана, вершки

● Сир – більше 300 видів і найулюбленіший – рокфор, грюер, камабер

● Прянощі: чебер, цибуля-порей, кервель, естрагон

Національні кухні Німеччини, Австрії, Швейцарії, Люксембургу:

● Страви із свинини, телятини, яловичини, птиці, дичини

● Натуральне м’ясо, котлети, шніцелі, відбивні, філе по-гамбурзькому

● Великий асортимент страв із яєць

● Солодкі страви: фруктові салати з соусами або сиропами, компоти, киселі, желе, муси, морозиво, фрукти

● Надають перевагу пюреподібним, рибним супам, бульйонам

● У Швейцарії відомі всьому світу сири, шоколад. Поширені омари, лангусти, чорна зерниста ікра, лососина, холодна смажена свинина, ковбаса

● У національній німецькій кухні широко використовують ковбасу, сосиски, сардельки. Відомі всьому світу сосиски з тушкованою квашеною капустою

● Риба подається у відвареному та тушкованому вигляді

● Перші страви: бульйони з гарніром, хлібний і пивний супи

● Асортимент закусок: салати із овочів, шинка, ковбасні вироби, шпроти, сардини, страви з оселедця з різними соусами, м’ясні та рибні салати з майонезом

Національна Італійська кухня:

● Популярні страви: равіолі( вид пельменів) з томатним соусом і тертим сиром; капелоні; лазан(відварена широка локшина); різотто ( плов з креветками, грибами)

● Основні компоненти більшості соусів – томати, анчоуси, сушені гриби

● Для приготування смаженого м’яса і соусів застосовують кукурудзяне борошно

● Рис подають до м’яса, устриць, артишоків, грибів

● Овочі тушкують

● Страви відрізняються гострим смаком; використовують для їх приготування часник, цибулю, перець червоний гіркий, селеру, томатне пюре, сири

● Вироби із тіста: пиріжки, піца, міланські булочки, торти, тістечка

● Національна страва – спагеті( довга вермішель), дояких подають масло вершкове, тертий сир, соуси

● Страви, готують з макаронів, називають пастою

● Поширені короткі макарони – капелони. Їх фарширують яловичиною, грибами, зеленню, яйцями

● Використовують в основному олію оливкову

● Різноманітні ковбасні вироби зі свинини

● Майже не вживають страви із січеного м’яса

Національні кухні Голландії, Бельгії:

● У Бельгії поширені такі страви, як бруньки з ягодами ялівцю і фламанські карбонади, приготовлені з пивом; салат із квасолі із скибочками шпику в оцтовому соусі; рисова каша

● Бельгійці полюбляють курятину

● Сир «Гауда», едемські сири – винахід голландців

● Голландці полюбляють ситну їжу, приправлену гострими спеціями: перцем, гвоздикою, корицею, мускатним горіхом

● У голландців сир – і в супі, і в салаті, а також подається на десерт

● Популярні сир з ананасом, шинкою, рибою; сир запечений, сир скибочками, сир твердий

Національні чеська і словацька кухні:

● Варена риба, баранина, страви із січеного м’яса, кетова ікра

● Страви з овочів, спеції, приправи

● Супи з овочами, прозорі

● Смажена свинина з кнедликами і тушкованою капустою, ражничі, шніцелі; смажений гусак, короп

● Сир, запечений у сухарях

● Гарячі закуски готують зі спаржі, цвітної капусти, печериць

● Широкий асортимент холодних страв, ззакусок і бутербродів. Помазанки – це хрін, плавлений сир, редиска, сир твердий, баклажани

● Поширені свинина та кури

Національні англійська, шотландська кухні:

● Поширені страви з яловичини, баранини, птиці, дичини. М’ясо і птицю смажать основним способом, на решітці та жаровій шафі

● Основа англійської кухні – м’ясо, риба, овочі, крупи

● Із морепродуктів готують холодні страви та закуски

● Англійці не їдять кетову ікру та заливну рибу

● Святкові страви – різдвяний плумпудинг, фарширована індичка з овочевим гарніром

● Десерт – фруктово-ягідне пюре з вершками, морозивом

● П’ють чай з молоком

● Поширені сандвічі

● Англійці вживають печеню з м’ясним знежиреним соусом, баранину – з м’ятним, птицю – з білим соусом, біфштекс – зі смаженою цибулею

● Соуси готують без борошна. Перевагу надають м’ятному і томатному соусам

● Перші страви – прозорі бульйони, супи – пюре

● Характерною стравою англійської кухні є пудинги( м’ясні, круп’яні, овочеві)

Національна кухня Ізраїлю:

● Улюблені страви: фаршировані гусячі шийки, форшмак

● Поширена тушкована яловичина з кисло-солодким соусом

● Методи теплової обробки – припускання, тушкування

● Поширені страви з овочів: тушкована морква; тушкована картопля із сушеними фруктами, картопляні оладки, бурякова запіканка, горохове пюре. Обмежується використання прянощів

● Улюблене тісто – прісне, пісочне або крихке

● Борошняні страви – мандали, фарфельки, запіканка із маци. Маца – національний вид хліба, який готується із води і борошна без солі

● Перші страви – бульйони, які готують із яловичини або птиці

● Використовується лише яловичий або гусячий жир

● Вживається яловичина, баранина, кури, гуси

Національна кухня Єгипту:

● Надають перевагу баранині

● Солодкі каші

● Печені пиріжки

● Запечена баранина

● Різні сорти квасолі

● Тушковані огірки

● Різні салати

● Свіжий хліб

Національна китайська кухня:

● Найчастіше вживають свинину, куряче й качине м’ясо

● Популярною є ледь підкопчена качка, обсмажена цілою в олії, попередньо вимочена в гострому соєвому соусі й підфарбована яскраво-червоною харчовою фарбою

● Вживаються курячі та качині яйця

● Використовують китайського окуня , камбалу, рибу-шаблю, креветок, морських безхребетних, крабів, різних молюсків

● У супи додають зелень, часник, цибулю і перець. Лист лавровий не вживають

● Не вживають ікру, лососину, сьомгу, оселедці

● Холодне та гаряче споживають уперемішку, як і солодке, гостре, кисле

● Поширені вироби з борошна та овочів (капуста салатна китайська, сичуанська, білокачанна, морська), варені та консервовані молоді пагони бамбука

● Використовують зернобобові та продукти з них: соєві олію, молоко, сир, гострий темно-коричневий рідкий соус і негусту солону пасту із соєвих бобів

● Кашу варять з гаоляна, кукурудзи, рису, пшона. Рисову кашу готують різними способами

Особливості національних кухонь країн Південної і Східної Азії:

Індонезія:

● Рибу смажать разом з бананами та помідорами

● До рису додають нарізане кубіками м’ясо свинини, капусту, смажену рибу і яблука

● До рису додають різні делікатеси, салати, соуси, спеції

● Різноманітні страви з рису

Індія:

● Індуси не їдять яловичину, але вживають свинину та інші види м’яса

● На заході Індії часто подають рибний соус із гоа

● Кокосові горіхи, фініки, манго, лимони

● Основа їжі – зернові та бобові культури

● Національною стравою є відварений розсипчастий рис із овочами і невеликою кількістю олії

● Усі національні страви готуються з цибулею, часником і великою кількістю перцю

● Вегетаріанці вживають тільки рослинну їжу, іншим вегетаріанцям, крім рослинної, можна пропонувати молочні страви і страви з яєць

● Смажать на кокосовій олії або топленому маслі, що отримують із молока буйволиці

● Основні продукти харчування: рис, зернові каші, йогурт, овочі, фрукти

● Багато індусів – вегетаріанці, деякі зовсім не їдять яйця і рибу, а лише фрукти та овочі

● Мусульмани не вживають свинину, але споживають баранину і яловичину

Особливості національних кухонь країн Америки:

Національна кухня Сполучених Штатів Америки:

● Національній кухні притаманні контрастні , дуже сміливі смакові комбінації

● На формування асортименту страв, їх смакових якостей мали вплив французька, іспанська, німецька, китайська, мексиканська, креольська національні кухні

● У Північній Америці поширені сандвічі

● Сосиски – улюблена страва американців, широко вживається риба

● Поширені коктейлі, десерти, молоко, фруктові соки

● Полюбляють сардини, шпроти, зернисту ікру, шашлик, млинчики з солодкою начинкою, фруктові салати, морозиво

● Перший сніданок: пропонується фруктовий або томатний сік, масло вершкове, яйця, джем, булочки і кава. Кава подається на початку сніданку

● На ланч пропонується салат, гаряча м’ясна закуска з овочевим гарніром

Мексиканська національна кухня:

● Характерні два види супів: рідки та сухі. При приготуванні сухих супів википає вся рідина і залишаються м’ясо, макарони або рис

● Маїсові крожі – тортільяс – споживають із дуже гострим соусом

● Тортільяс готують із м’ясом, ковбасою, сиром, квітками гарбуза; сильно запікають у розігрітому жирі. Це вже буде квесадільяс, обов’ясково з чилійським перцем

● Страви з баранини, яловичини смажать на відкритому вогні, на рожнах, решітках

● Святкова страва: індичка в шоколадному соусі. Соус сальса-люле з великою кількістю спецій, до його складу входять 15 сортів перцю

Національна кухня Південної Америки (Аргентина, Бразілія, Болівія, Венесуела, Парагвай, Уругвай, Перу, Чілі, Еквадор):

● Страва в горщику стала національною, майже основною в усіх американських кухнях

● Деякі називають її пучеро, інші – косида, або фарада, або кальдо, касерола, фейоада, поте. Обов’язковий компонент цієї страви – спеції, насамперед, маринади пікантес і ентикучос

● Мате – парагвайський чай

● Аргентинці полюбляють довгу ковбасу чорісо, чураско – кубики нарізаного м’яса, обсмаженого на жаринках, чінхуліне (смажена яловича кишка)

● М’ясо бика, смажене на рожнах

● Суп із морського вугра – гордість чілійців

● У Перу із картоплі готують національну страву карапулча – дуже гострий картопляний суп

● Ласощі тортес і навас користуються великим попитом

Національна кухня Австралії:

Національна кухня Австралії базується на :

Англо-ірландських традиціях

Кулінарних прийомах азіатської кухні

● японської

● китайської

● малайської

Основним продуктом кулінарії є м’ясо:

● яловичини

● страуса ему

● баранини

● крокодила

● свинини

● кролика

● Опосума або «місцеві делікатеси» із жуків та личинок уітчетті

● кенгуру

Поширені страви національної кухні Австралії:

● М’ясний пиріг із листкового тіста

● Мариноване яловиче філе з каррі-шпинатом і густим соусом «бітрут»

● Великий біфштекс «канніт»

● Кенгуру в соусі із «квандонг»

● Страви із серії «Буш танкер» (на вугіллі)

● Курчата «Мельбурн» під соусом

● Біфштекс із м’яса кенгуру з грибами

Поширені продукти, вироби, страви:

● Копчені ребра

● Бекон

● Піца

● Гострий суп «Том’ям»

● Пельмені

● Китайський смажений рис з куркою

● «Вегеміт» (густа темна маса з овочів і тіста)

● «Рол-сандвіч» з різними начинками

● Середземноморська «долма»

 

Рибу, мідії, гребінці, восьминоги, краби, креветки: за азіатськими рецептами краще вживати майже сирим, або, навпаки, оброблений продукт неможливо впізнати і його обов’ясково слід відпустити споживачу із соусом або рисом

 

Австралійські національні страви:

● Баракуда (риба з жорстким м’ясом

● Форель, запечена на деревному вугіллі та травах

● До риби чи м’яса подають «чатні» - пряну приправу із яблук із додаванням імбиру, гвоздики та винного оцту

● Риба бараманді

● Лососеві з Тасманії

 

Національні десерти:

● ківі з безе та свіжими вершками, покриті шоколадом та кокосовими крихтами;

● бісквіт «ламінгтон» , бісквіти Арнотта, печиво із вівсяних пластівців із кокосовим горіхом;

● фрукти, ягоди – ожина, ківі, манго, лічі, папая, авокадо, цитрусові та інші тропічні фрукти.

 

Близько 20% австралійських рослин – їстівні

 

Барбекю – смаження на грилі на повітрі – в Австралії є різновидом «національного спорту»

 

Для приготування страв використовують такі тропічні фрукти, як іньям, таро, папая, банани, ананаси. Банани смажать і подають до м’ясних страв. Сік ананаса використовують для маринування птиці.

 

Цікаві страви австралійської національної кухні:

● Мариноване філе з яловичини з карі-шпинатом, бітрутом (густим соусом із буряком)

● Фарширований ростбіф

● Тушковані м’ясні рулети

● Тушкований баранячий окіст по-австралійськи

● Кенгуру в соусі

● Рисовий пудинг

● Смажена груша з шафрановою палентою

 


Читайте також:

  1. I. Особливості аферентних і еферентних шляхів вегетативного і соматичного відділів нервової системи
  2. I. Соціалістична течія в українському визвольному русі
  3. I. Україна з найдавніших часів до початку XX ст.
  4. III. Українські ліберальні партії.
  5. VI . Екзаменаційні питання з історії української культури
  6. VI.3.3. Особливості концепції Йоганна Гайнріха Песталоцці
  7. VI.3.4. Особливості концепції Йоганна Фрідриха Гербарта
  8. А. Особливості диференціації навчального процесу в школах США
  9. А. Правобережну Україну.
  10. А/. Верховна Рада України.
  11. Автоматизація банківської діяльності в Україні
  12. Агітація за і проти та деякі особливості її техніки.




Переглядів: 1902

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Викладач Алієва Л.І. | Лекція 2.4. основи кримінального права україни

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.022 сек.