МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Мікробний білок у харчуванні людейОдержаний біотехнологічним шляхом білок одноклітинних може бути використаний для виготовлення продуктів харчування, Ще в роки Першої світової війни з метою вирішення проблеми нестачі продовольства у Німеччині розпочали крупномасштабне культивування пивних дріжджів Saccharomyces cerevisiace, які додавали до супів і ковбас. А в роки Другої світової війни в Німеччині важливим компонентом харчування також були харчові дріжджі (Candidia arborea i C. utilis). Тепер також за рахунок виробництва білка одноклітинних планується вирішення певною мірою продовольчої проблеми. У США білок сої уже давно вводиться в такі м'ясні продукти, як ковбаси, сосиски, паштети, а фірма Amoco Foods використовує з цією метою як білкові добавки біомасу мікробів. У Чехословаччині свого часу розроблена програма введення в ковбасні вироби білка дріжджів. У колишньому Радянському Союзі була розроблена технологія виробництва дріжджів на етанолі з подальшим додаванням висушеної біомаси у пшеничний хліб, що підвищує вміст білка в ньому у 1,5 рази. Перші повідомлення про використання спіруліни у харчуванні людей з'явились ще в 1521 р. Тоді водорость Spirulina maxima та-хіта діставали з сильнолужного озера Текскоко поблизу Мехіко і висушували для одержання галет синього або зеленого кольору, які продавались на базарі за назвою «текуітлатл». Пізніше, в 1964 р. бельгійська експедиція у Сахарі звернула увагу на галети синьо-зеленого кольору, які місцеві жителі називали «діхе». Мікроскопічні дослідження показали, що вони складаються з одного виду водоростей - 5. ріаіепзіз і містять до 70 % білка у сухій речовині. Водорость добували з лужних ставків навколо озера Чад. Головним постачальником муки зі спіруліни на світовий ринок (до Японії, США, Європейських країн) є Мексика. З неї готують білкові концентрати, дієтичні продукти харчування у вигляді таблеток, капсул, галет, кондитерських виробів з високим вмістом білка. З 1983 р. існують міжнародні стандарти на мікроорганізми, які використовуються для введення у харчові продукти, а також розроблені уніфіковані методи їх оцінки. Слід зазначити, що впровадження харчових продуктів із мікроорганізмів стримується консервативними традиціями у суб'єктивній оцінці харчових продуктів. Споживач найперше звертає увагу не на поживну цінність їжі, а на її органолептичні властивості - консистенцію, колір, смак, запах тощо. Психологічний бар'єр, з яким стикається виробництво «мікробної їжі» у країнах Європи і Японії пов'язаний із «сумнівними» смаковими якостями «їжі майбутнього». Експерт з проблем харчування, скуштувавши зразок бактеріальної біомаси, сказав: «Вона має усі ті властивості, якими повинна бути наділена нова людська їжа: не має ні запаху, ні кольору, ні структури, ні смаку» (Єгоров Н.С. та ін., 1987). Варто сподіватись, що в епоху, коли білок одноклітинних увійде у вжиток, біотехнологія зможе повною мірою використати створений потенціал рослинних і мікробних клітин як продуцентів смакових, ароматизуючих і структуруючих їжу добавок. Читайте також:
|
||||||||
|