Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Основи мікробіології

Роль мікроорганізмів в народному господарстві. Економічні збитки від хвороб, їх роль у вирішенні завдань, які поставлені перед тваринництвом і птахівництвом. Перспективи подальшого розвитку мікробіології та епізоотології в Україні, розповсюдження інфекційних хвороб в Україні.

Коротка історія розвитку мікробіології та епізоотології, роль вчених різних країн світу, в тому числі і вчених України, у відкритті мікроорганізмів, розробці ними заходів профілактики, лікування та боротьби з інфекційними хворобами, зв'язок з іншими біологічними науками.

Вступ

1.Дисципліна "Епізоотологія з мікробіологією", її зміст та вивчення.

2.Коротка історія розвитку мікробіології та епізоотології, роль вчених різних країн світу, в тому числі і вчених України, у відкритті мікроорганізмів, розробці ними заходів профілактики, лікування та боротьби з інфекційними хворобами, зв'язок з іншими біологічними науками.

3.Роль мікроорганізмів в народному господарстві. Економічні збитки від хвороб, їх роль у вирішенні завдань, які поставлені перед тваринництвом і птахівництвом. Перспективи подальшого розвитку мікробіології та епізоотології в Україні, розповсюдження інфекційних хвороб в Україні.

1. Дисципліна "Епізоотологія з мікробіологією", її зміст та вивчення.

Епізоотологія— самостійна галузь ветеринарної медицини, наука, що вивчає закономірності епізоотичного процесу, причини й умови виникнення, поширення і згасання заразних хвороб і на цій основі розробляє методи профілактики та боротьби з ними.

Загальна епізоотологія вивчає загальні закономірності епізоотичного процесу і розробляє загальні принципи профілактики та ліквідації інфекційних захворювань.

Спеціальна епізоотологіявивчає окремі інфекційні хвороби і ґрунтуючись на власних методах досліджень, а також досягнень інших наук з вивчення етіології, патогенезу, клінічних проявів і патологоанатомічних змін із урахуванням наявних засобів і методів діагностики й специфічної профілактики, розробляє заходи профілактики та боротьби з ними.

Мікробіологія (грец. micros— маленький, bios— життя, logos—

учення) — це наука, що вивчає систематику, ультраструктуру, фізіологію і генетику мікроорганізмів, а також їх поширення в природі, значення та можливість використання на користь людства.

Ветеринарна мікробіологіявивчає збудників інфекційних хво­роб сільськогосподарських, свійських і диких тварин, риб, бджіл, у тім числі спільних для людини і тварин, розробляє способи діагнос­тики, методи і засоби специфічної профілактики. Ветеринарна мік­робіологія складається з двох частин:

загальна ветеринарна мікробіологія— вивчає морфологію, фі­зіологію, поширення і стійкість мікробів у зовнішньому середовищі, їх генетику, патогенність і вірулентність та роль в інфекційному процесі;

спеціальна ветеринарна мікробіологія— вивчає властивості окремих збудників інфекційних захворювань тварин, питання пато­генезу, лабораторної діагностики та специфічної профілактики і терапії.

Розвиток цих наук відбувався у тісному взаємозв'язку між собою та з іншими науками, такими як біологія, фізика, хімія. Становлен­ня епізоотології і мікробіології супроводжувалося постійним проти­стоянням передових матеріалістичних поглядів і теорій та відстаючих антинаукових напрямків.

Ще до відкриття світу мікроорганізмів люди використовували мікробіологічні процеси у виноробстві, під час виготовлення молоч­нокислих продуктів, хліба. Вчені стародавнього світу передбачали передавання інфекції від хворого організму здоровому. Гіппократ (460 - 377 рр. до н.е.) надав доволі чіткий опис туберкульозу, маля­рії, грипу і створив теорію про роль хвороботворних міазмів, що спричинюють масові захворювання. У 1590 р. Ганс і Захарій Ясени сконструювали складний оптичний прилад, який став прототипом мікроскопа. Термін «мікроскоп» вперше був уведений німецьким вченим Афанасієм Кірхером (1601- 1680) у 1646 р. Вдосконалив мікроскоп англійський вчений Роберт Гук (1635 -1703).

Першим, хто не лише побачив, а й детально описав мікрооргані­зми, був Антоні Ван Левенгук (1632 — 1723). Свої спостереження він видав окремою книгою «Таємниці природи, від­криті Антоні Ван Левенгуком» (1665 р.).

Одним з перших вітчизняних біологів був уродженець м. Гадяча Мартин Матвійович Тереховський (1740 -1810), який у 1775 р. опублікував докторську дисертацію на тему «О наливочном хаосе Линнея».

Д.С. Самойловича (1744 — 1805), першим ви­словив здогад про живу природу збудника чуми й організував ефек­тивні заходи боротьби з цим захворюванням під час епідемії у Москві в 1770- 1772 рр.

Засновник російської мікробіології Л.С. Ценковський (1822 — 1887) написав працю з систематизації мікробів, а професор Юр'євського ветеринарного інституту Ф.А. Брауель у 1855 р. вперше виявив збудника сибірки у крові людини.

Луї Пастер (1822 - 1895). Л. Пастера вважають засновником сучасної мікробіо­логії. У 1861 р. він установив, що причиною гниття та бродіння є певні мікроорганізми. Він довів мікробну природу молочнокислого, маслянокислого, спиртового, оцтового бродіння. Л. Пастер відкрив анаеробіоз — невідому до того часу здатність окремих видів мікробів жити без молекулярного кисню.

Пастер провів класичні дослідження щодо вивчення збудників сибірки, сказу, бешихи свиней, холери курей, вперше роз­робив і успішно застосував метод атенуації (послаблення вірулент­них властивостей) мікробів для створення вакцин проти інфекцій­них хвороб. Великого значення та практичного застосування набув розроблений Пастером метод знищення мікробів — стерилізація в автоклаві. Він установив, що «хвороби» вин спричиню­ють мікроорганізми, і розробив методи запобігання псуванню вина нагріванням його до 55 °С. Цей метод дістав назву «пастеризація».

Медичний мікробіолог німець Роберт Кох (1843 - 1910). Його роботи були присвячені ви­вченню збудників інфекційних захворювань та розробленню мето­дів боротьби з ними. Він уперше виділив чисту культуру збудника сибірки. У 1882 р. він повідомив про відкриття збудника туберку­льозу, який було названо на його честь «паличкою Коха». Крім того, Р. Кох відкрив збудника холери людини, а також науково обґрунту­вав необхідність розроблення питань дезінфекції.

Р. Кох уперше сконструював освітлювальний апарат до мікро­скопа, розробив метод мікрофотографії бактерій, засоби фарбування бактерій барвниками анілінового ря­ду, запропонував метод вирощування бактерій на щільних живильних се­редовищах.

Ілля Ілліч Мечников (1845 - 1916), створив фагоцитарну теорію імунітету, вивчив антагонізм мікро­бів і запропонував практичне вико­ристання антагонізму між молочно­кислими та гнильними бактеріями з метою застереження людини від от­руєнь продуктами білкового розпаду, створив теорію боротьби з перед­часним старінням організму. Вчення І.І. Мечникова про антагонізм мікро­організмів дало початок ученню про антибіотики.

Д.І. Івановський (1864-1920) відкрив перший вірус –збудник тютюнової мозаїки. Вірусологія.

М.Ф. Гамалея (1859 - 1949) впер­ше спостерігав явище лізису (розчи­нення) бацил сибірки в культурі, що сприяло розвитку вчення про бакте­ріофаги.

М.Ф. Га­малея вивчив збудники багатьох ін­фекційних захворювань (туберкульо­зу, сказу, холери та ін.), розробив те­орії інфекції та імунітету, вперше застосував так звані хімічні вакци­ни. Велике значення мають роботи, присвячені мінливості мікроорганіз­мів.

С.М. Виноградський (1856 - 1953) є засновником сільськогосподарської мікробіології. Він уперше описав процес нітрифікації та денітрифіка­ції.

В.Л. Омелянський (1867-1928) відкрив збудників анаеробного бро­діння клітковини, написав підруч­ник із загальної мікробіології.

Учені М.А. Міхін, С.М. Вишелеський, Д.С. Руженцев, Н.Є. Цветков, Я.Є. Коляков зробили значний вне­сок у наукове обґрунтування заходів боротьби з сапом, сибіркою, митом, правцем, хворобами молодняку та ін.; А.О. Поляков — у розвиток вчення про дезінфекцію.

У другій половині XX ст. біологія збагатилася на видатні від­криття: було встановлено фізико-хімічну структуру спадкової речо­вини, її універсальність для всієї живої природи, розшифровано ге­нетичний код, доведено його універсальність і принципову подіб­ність механізмів реплікації.

Значних успіхів досягла мікробіологія у вивченні субмікро­скопічної структури мікробних клітин, колообігу речовин у природі, механізмів еволюції й адаптації мікроорганізмів. Розроблено мето­ди безперервного культивування мікроорганізмів як у лаборатор­них умовах, так і в промисловості.

Учені колишнього СРСР разом із практичними фахівцями вете­ринарної медицини добилися ліквідації багатьох небезпечних інфек­ційних хвороб тварин (чуми і контагіозної плевропневмонії великої рогатої худоби) і обмежили поширення інших хвороб (сибірки). Велике значення мали дослідження Ф.А. Терехтєва і С.Г. Колесова з сибірки; Я.Є. Колякова з сибірки, миту, ІЕМ та ІААН коней, хвороб молодняку; СЯ. Любашенко — з лептоспірозу і хвороб хутрових зві­рів; М.М. Сюріна — з вірусних хвороб; В.П. Онуфрієва — з проблем ящуру; І.Є. Мозгова — з лікарських засобів проти інфекційних за­хворювань та багато інших.

Великий внесок у вивчення хво­роб свиней зробили Українські вчені І.Й. Кулеско, І.П. Лисенко, Т.В. Пашов, О.М. Цимбал, К.О. Конаржевеький, В.С. Білокінь, проблем туберку­льозу — О.М. Говоров, ІОН. Кассіч, А.Ф. Кочмарський, А.І. Завгородній, Л.В. Кочмарський, 0.1. Буряк, О.А. Ткаченко, інфекційних патологій птиці —М.Т. Прокоф'єва, В.В. Герман, В.Ф. Бабкін, В.В. Кіприч, І.П. Цимох, В.І. Сікачина та ін., лейкозу великої рогатої худоби — М.Н. Доронін, О.Т. Шиков, В.О. Бусол, М.С. Мандигра, Б.М. Ярчук, гострих респіраторних захворювань — В.Я. Атамась, хвороб молодняку тварин — В.П. Литвин, хвороб ко­ней — О.Є. Галатюк.

В теперішній час на ґрунті розробок Л. Пастера створена потужна мікробіологічна промисловість, яка виробляє різні продукти бродіння – спирти, органічні кислоти харчові продути. Виробництво антибіотиків і синтез вітамінів. Мікроорганізми приймають участь в формуванні структури ґрунту, в перетворенні речовин азоту, вуглецю і сірки. Такі перетворення сприяють родючості ґрунту. В силосуванні застосовують молочнокисле бродіння, в тваринництві застосовують ацидофільні закваски. Відомо що ряд інфекційних хвороб спільні для людей і тварин – сказ, сибірка, сап, туберкульоз, бруцельоз. Розроблені і застосовуються на практиці ефективні методи боротьби з хворобами тварин. Ветеринарні спеціалісти тим самим оберігають здоров’я людей.

Інфекційні хвороби тварин являють собою найбільшу небезпеку для тваринництва. Збитки від інфекційних хвороб можуть бути дуже великі. Тому розробка і удосконалення найбільш ефективних методів діагностики, засобів специфічної профілактики і заходів боротьби з інфекційними хворобами тварин є проблема, від рішення якої залежить розвиток тваринництва.

Для вивчення епізоотичного процесу використовують комплекс­ний метод епізоотологічного дослідження, яке охоплює порів­няльно-історичний та порівняльно-географічний опис, епізоотоло­гічне обстеження та епізоотологічний експеримент. За потреби здій­снюють математичне оброблення даних.

За допомогою порівняльно-історичного описузбирають відомості про поширення та характер прояву інфекційних хвороб за багато років. Порівняльно-географічний опис даєзмогу з'ясувати, де, в яко­му місці трапляється хвороба і з чим це пов'язано. Встановлюють періодичність, сезонність хвороби, визначають захворюваність, смертність, летальність та шкоду, якої вона завдає.

Епізоотологічне обстеженняпроводять з метою оцінювання епі­зоотичного стану безпосередньо на місцях — у неблагополучних го­сподарствах (районах, областях).

Епізоотологічнийексперимент— це дослід на лабораторних і сільськогосподарських тваринах для вивчення окремих питань епі­зоотичного процесу (шляхів і тривалості виділення збудника у зов­нішнє середовище, механізму зараження тварин, впливу різних умов на стійкість тварин тощо).

Крім власних специфічних епізоотологія використовує мікробіо­логічні та імунологічні методи (бактеріологічні, вірусологічні, міко­логічні, серологічні, алергічні та інші дослідження), а також кліні­чні й патоморфологічні методи дослідження.

Отримані дані відповідно оцінюють, систематизують, тобто про­водять епізоотологічний аналізсистему узагальнень, логічних міркувань, які доступні лише фахівцю-епізоотологу, озброєному фактичними матеріалами та знаннями суті й особливостей прояву тієї чи іншої хвороби.

Отримані дані синтезуються у вигляді конкретних пропозицій щодо профілактики та ліквідації інфекційних хвороб тварин. Епізоо­тологічний аналіз надає все необхідне для епізоотологічного про­гнозування, за допомогою якого на основі даних про епізоотологічні особливості конкретної інфекційної хвороби, вивчення її історії, оцінки ролі природно-географічних та соціально-економічних умов можна дати наукове передбачення щодо виникнення, поширення та згасання епізоотій.

Мікробіологія використовує свої особливі методи дослідження. До них належать методи виділення й культивування мікроорганізмів, отримання чистих культур; вивчення їх морфології (із застосуван­ням світлового та електронного мікроскопів) та біологічних власти­востей; вивчення фізіології та біохімії мікроорганізмів; генетичні, імунобіологічні методи; вивчення патогенності та вірулентності мік­роорганізмів. Мікробіологія користується також методами фізики, біофізики, хімії, біохімії, молекулярної біології, цитології, цитохімії та інших наук.


Читайте також:

  1. A) правові і процесуальні основи судово-медичної експертизи
  2. R – розрахунковий опір грунту основи, це такий тиск, при якому глибина зон пластичних деформацій (t) рівна 1/4b.
  3. Активне управління інвестиційним портфелем - теоретичні основи.
  4. Анатомо-фізіологічні основи статевого розвитку.
  5. Біологічні основи мислительної діяльності.
  6. Біомеханічні основи шинування при пародонтозі.
  7. Біохімічні основи розвитку витривалості
  8. Біохімічні основи розвитку силових і швидкісних якостей
  9. Валютний ринок, основи його функціонування. Основні види валютних операцій
  10. Вивчення основи слова і закінчення
  11. Вимоги до гірських порід основи гребель
  12. Виникнення права на позов і правові основи його реалізації




Переглядів: 2071

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
 | Основні групи мікроорганізмів, принципи класифікації, форми бактерій, будова, величина, рух та захисні властивості.

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.006 сек.