МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Основні групи мікроорганізмів, принципи класифікації, форми бактерій, будова, величина, рух та захисні властивості.Тема1.1 Морфологія мікроорганізмів. 1. Основні групи мікроорганізмів. Принципи класифікації мікроорганізмів. 2. Загальна характеристика грибів. 3.Рух бактерій, капсуло і спороутворення їх біологічне значення. До мікроорганізмів відносять різні групи найдрібніших живих істот бактерії, патогенні гриби, віруси, фаги, хламідії, рикетсії, мікоплазми, пріони. Щоб встановити до якого виду відноситься мікроорганізми, тобто класифікувати їх, треба знати їх властивості, морфологію, ріст на поживних середовищах, біохімічні властивості, відношення до різних фарб, антигенні, властивості, патогенність до тварин і по таблиці визначають класифікацію з двох слів ряд і вид Bacillus anthracs. Бактерія (Вacteria) паличка. Велика група переважно одноклітинних мікроорганізмів вміщують ДНК, РНК, мають на оформлене ядро, без оболонки, не мають хлорофілу розмножуються простим поділом. . Бактерії складаються з оболонок цитоплазми і ядра. Оболонка тоненька напівпроникна для рідин плівка в якій знаходиться вміст бактеріальної клітини. Вона придає певної форми бактерії, захищає бактерію від шкідливого впливу зовнішнього середовища, приймає обмін речовин . Оболонка складається з клітинної стінки і цитоплазматичної мембрани. Вона прониклива до солей, має ферменти. До внутрішньої поверхні прилягає цитоплазматична мембрана, яка виконує роль осмотичного бар’єру. Протопласти – бактерії без клітинної стінки. Цитоплазма бактерії – внутрішній вміст клітини, це колоїдна система з води, білків, нуклеїнових кислот і інших речовин. В ній проходять складні процеси обміну. В цитоплазмі є рибосоми, рибонуклопротеїди, функція їх синтез білку. Плазміни – зовнішні хромосомні структури в виді молекул ДНК. Включення поживних речовин, вакуолі. Мезосоми особливі мембранні системи які відповідають за обмінні процеси і ділення клітин. Ядро ( нуклеоїд) знаходиться в центрі бактеріальної клітини. Поліморфні бактерії змінюють свою форму. Величина бактерій 0,1 – 20 мкм. Три форми бактерій шаровидні (коки). Паличковидні (бактерії, бацили, клостридії). Звивисті ( вібріони, спірили).По розміщенню: о моно коки; стрептококи; диплококи; тетракоки, сарцини, стафілококи.
Мал.2 Форми бактерій 1. Мікрококи; 2. Стрептококи; 3. Сарцини; 4. Диплококи і тетракоки; 5.Стафілококи; 6. Палички без спор; 7. Палички зі спорами; 8. Вібріони; 9.Спірили; 10. Спірохети. Паличковидні бувають: короткі, довгі з закругленим або обрубленими або загостреними кінцями. Рухаються бактерії за допомогою джгутиків маленьких ниточок. ó – монотрих, ǒ-лофотрих, ¤-перітрих (паратифозні бактерії). Рухаються в рідкому середовищі. Капсула – слизистий шар навкруги клітинної стінки. Спороутворюючі аеробні бактерії – бацили. Спороутворюючі анаеробні бактерії – клостридії.При низьких і високих температурах бактерії утворюють спори. Процес спороутворення починається з появи в клітинні спорогенної зони.Ущільнюється цитоплазма концентрується ядерна субстанція формується тверда оболонка з трьох шарів.Спори сибірки утворюються при доступі кисню. Витримує температуру1000С–15 хвилин. Про
цес спороутворення триває 4 – 8 годин. В одних мікробах спори утворюються в центрі, в інших в кінці. Розташування спор є видовою ознакою. При попаданні спор в сприятливі умови спори переростають. Це захисні пристосування. Читайте також:
|
||||||||
|