Окремі види бактерій, особливо представники родини Enterobacteriaceae об’єднують в одну фізіологічну групу на тій підставі, що характерним, хоча і не основним продуктом бродіння у них є мурашина кислота. Поряд із мурашиною кислотою такі бактерії виділяють і деякі інші кислоти (оцтову, бурштинову, молочну), етанол, гліцерол, ацетон, 2,3-бутандіол, СО2 і Н2. Саме тому таке бродіння ще називають бродінням змішаного типу(рис. 5).
Збудники мурашинокислого бродіння зброджують гексози в основному по гліколітичному шляху, дуже рідко – в реакціях окислювального пентозофосфатного шляху. Розклад глюконату у них здійснюється шляхом Ентнера-Дудорова (КДФГ-шлях).
Бродіння з виходом бутандіола (Enterobacter aerogenes, B.subtilis, B.polymyxa, Serratia sp.) находить застосування в промисловості.