Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Гетероферментативне молочнокисле бродіння

Гомоферментативне молочнокисле бродіння

Гомоферментативні молочнокислі бактерії утворюють тіль­ки одну молочну кислоту (вона становить не менше 90 % усіх продуктів бродіння). Глюкоза катаболізується гліколітичним шляхом. Водень, який відщеплюється під час дегідрування гліцеральдегід-3-фосфату у вигляді НАДН, передається на піруват рис. 6.14). У присутності лактатдегідрогенази піруват віднов­люється до лактату. Лише невелика частина пірувату декарбоксилюється та перетворюється на оцтову кислоту, етанол і СО2, а також адетоїн. Гомоферментативне молочнокисле бродіння здійснюють стрептококи, серед лактобацил — Lactobacillus lactis, L. bulgaricus, L. delbruckii, L. acidophilus.

У гетероферментативних молочнокислих бактерій (на відмі­ну від гомоферментативних) відсутні такі ферменти гліколізу, як альдолаза та

Рис. 6.14. Молочнокисле бродіння

триозофосфатізомераза. Початкове розщеплен­ня глюкози у них відбувається лише пентозофосфатним шляхом (див. рис6.14). Рибулозо-5-фосфат під дією епімерази перетворю­ється на ксилулозо-5-фосфат, який в результаті реакції, що ката­лізується пентозофосфокетолазою, розщеплюється з утворенням глідеральдегідфосфатутаацетилфосфату. З гліцеральдегідфосфату через піруват утворюється молочна кислота, а ацетилфосфат від­новлюється через ацетил-КоА та ацетальдегід до етанолу. Такий тип бродіння є характерним для Leuconostoc mesenteroides.

Інші гетероферментативні бактерії переводять частково чи повністю ацетилфосфат в оцтову кислоту, що супроводжується утворенням АТФ. У цьому разі надлишок водню передається на глюкозу, яка відновлюється до маніту. З гліцеральдегідфосфа­ту через піруват утворюється лактат.

Зброджування фруктози здійснюється за рівнянням

3 Фруктоза -» Лактат + Ацетат + СО2 + Маніт.

Фруктоза при цьому служить акцептором надлишкових відновлювальних еквівалентів і відновлюється до маніту.

Гетероферментативне молочнокисле бродіння здійснюють Leuconostoc mesenteroides, L. fermentum, L. brevls, Bifidobacte­rium bifidum.

Бродіння, яке здійснюється Bifidobacterium bifidum. Ця бак­терія отримала назву за свою V- та Y-подібну форму (лат. bif idus — роздвоєний). Вона відома тим, що переважає в кишечнику немов­лят. Всі представники роду Bifidobacterium є строгими анаероба­ми, вони ростуть в атмосфері, яка містить 10 % СО2. Біфідобактерії розщеплюють глюкозу на молочну кислоту та ацетат. Причо­му вони не мають ні альдолази, ні глкжозо-6-фосфатдегідрогена­зи. У цих бактерій глюкоза перетворюється на фруктозо-6-фосфат гліколітичним шляхом, а потім фруктозо-6-фосфат за допомогою активних фосфокетолаз перетворюється на ацетилфосфат і ксилу-лозо-5-фосфат. Ксилулозо-5-фосфат у свою чергу дає ацетилфос­фат і гліцеральдегідфосфат. Ацетилфосфат відновлюється до аце­тату, а гліцеральдегідфосфат через піруват — до лактату.


Читайте також:

  1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЦЕСУ БРОДІННЯ
  2. МАСЛЯНОКИСЛЕ БРОДІННЯ
  3. Метанове бродіння
  4. МОЛОЧНОКИСЛЕ БРОДІННЯ І РОДИНА LACTOBACILLACEAE
  5. МУРАШИНОКИСЛЕ БРОДІННЯ
  6. ПРОПІОНОВОКИСЛЕ БРОДІННЯ
  7. Регенерація АТФ у процесі бродіння
  8. СПИРТОВЕ БРОДІННЯ




Переглядів: 3833

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
МОЛОЧНОКИСЛЕ БРОДІННЯ І РОДИНА LACTOBACILLACEAE | Характеристика пропіоновокислих бактерій

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.001 сек.