МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ПРОПІОНОВОКИСЛЕ БРОДІННЯКисломолочних продуктів Мікрофлора і процеси, які використовують для виробництва
Скисання вершків, необхідне для отримання вершкового масла, викликають бактерії роду Streptococcus. Крім молочної кислоти деякі з них утворюють ацетон і диацетил, які надають вершковому маслу характерний смак і запах.
СН3─СН─С─СН3 СН3─С─С─СН3 │ ║ ║ ║ ОН О О О ацетоїн диацетил
Пропіоновокисле бродіння здійснюється представниками роду Propionibacterium, зокрема P. freudenreichii і його підвид P.shermanii, P.acidiurici, P.acidi-propionici, а також іншими бактеріями: Veillonella alcalescens, Clostridium propionicum, Selenomonsc sp.. Вони у великій кількості містяться в рубці та кишківнику жуйних. Бактерія P.acnes спричиняє запалення волосяних фолікул та появу вугрів у людни. У процесі пропіоновокислого бродіння, крім пропіонової кислоти, утворюється оцтова кислота і СО2: С6Н12О6 → СН3 ─ СН3 ─ СООН + СН3 ─ СООН + СО2 + Н2О Катаболізм цукрів до утворення пірувату здійснюється по гліколітичному шляху. Відновлення пірувату, а також лактату, до пропіонової кислоти проходить по шляху, який за хімічною природою проміжного продукту був названий метилмалоніл-КоА-шляхом (рис.3) Спочатку піруват карбоксилюється до щавелевооцтової кислоти. У цій реакції бере участь комплекс біотин-СО2. Це явище (гетеротрофне фіксування СО2) вперше було відкрите Х. Вудом і К. Веркманом саме у пропіоновокислих бактерій, згодом – у інших організмів. Щавелевооцтова кислота через яблучну і фумаролу перетворюється в янтарну (бурштинову). На цьому етапі транспортування електронів забезпечує фосфорилювання АДФ до АТФ. Далі відбувається активування янтарної кислоти до НS-КоА, який вивільняється на заключному етапі утворення пропіонової кислоти. Отже, виділення й утилізація HS-КоА замикається в цикл. Під дією метилмалоніл-КоА-мутази сукциніл-КоА перетворюється у метилмалоніл-КоА, який далі декарбоксилюється, утворюючи пропіоніл-КоА. Виділений СО2 акцептується піровиноградною кислотою, замикаючи другий цикл. Вихід АТФ у реакціях пропіоновокислого бродіння бродіння становить 3 молі на моль глюкози. Пропіоновокислі бактерії широко використовуються у виробництві швейцарських сортів твердого сиру, а вид P. freudenreichii і його підвид P.shermanii – у промисловому виробництві препаратів вітаміну В12.
Рис. 3. Схема пропіоновокислого бродіння. Ферменти: 1 – лактатдегідрогеназа; 2 - метилмалоніл-КоА-карбокситрансфераза; 3 – малатдегідрогеназа; 4 – фумараза; 5 – фумаратредуктаза; 6 – КоА-трансфераза; 7 - метилмалоніл-КоА-мутаза
Читайте також:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|