Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Види молочнокислих бактерій, які мають важливе значення для промисловості

МОЛОЧНОКИСЛЕ БРОДІННЯ

Молочнокислі бактерії об’єднують велику групу різних за систематичним положенням і морфологічною характеристикою мікроорганізмів. За формою клітин молочнокислі бактерії – палички (довгі і короткі) і коки. Вони можуть утворювати парні або ланцюгоподібні скупчення. Це нерухомі, неспороутворюючі (за винятком Sporolactobacillus inulinus) грампозитивні бактерії. Усі вони зброджують вуглеводи й утворюють молочну кислоту. Вони не містять гемо протеїнів (цитохромів і каталази), однак можуть рости у присутності кисню, аеротолерантні, тому їх відносять до мікроаерофілів.

Молочнокислі бактерії мають складні поживні потреби. Їм необхідні вітаміни групи В, амінокислоти, пурини, піримідини. На відміну від багатьох інших бактерій можуть використовувати лактат. Через утворення великої кількості кислоти, поживні середовища для вирощування молочнокислих бактерій мають бути добре забуфериними.

Виділяють молочнокислі бактерії з молока і кисломолочних продуктів, із рослин; багато цих бактерій є у кишківнику та на слизових оболонках людини і тварин.

У таблиці 1 представлені основні види молочнокислих бактерій, які мають важливе значення для промисловості.

Таблиця 1

Роди Основні види Продукти бродіння
Гомоферментативні
Термофіли
    Lactobacillus L.helveticus     D(+),L(+) i DL-молочна кислота
L.bulgaricus
L.lactis
L.acidophilus
Streptococcus S.thermophilus L(+)-молочна кислота
Pediococcus P.acidilactici DL-молочна кислота
Мезофіли
Lactobacillus L.casei D(-),L(+) i DL-молочна кислота
  Streptococcus S.lactis   L(+)-молочна кислота
S.cremoris
Pediococcus P.pentosaceum DL-молочна кислота
Гетероферментативні
Мезофіли
  Lactobacillus L.fermenti   DL-молочна кислота, СО2, оцтова кислота, етанол
L.brevis
L.reuteri
Leuconostoc L.cremoris D(-)-молочна кислота, СО2, етанол, оцтова кислота

 

Залежно від нагромадження кінцевих продуктів розрізняють гомоферментативне тагетероферментативне молочнокисле бродіння. При гомоферментативному процесі утворюється понад 90 % молочної кислоти. У випадку гетероферментативного бродіння, крім молочної кислоти, утворюються СО2, етанол, оцтова кислота й інші продукти.

Катаболізм цукрі при гомо ферментативному бродінні здійснюється гліколітичним (ФДФ) шляхом до пірувату.

 

 

О

С ─Н

Н ─С─ОН СООН СООН

│ НАД+ НАДН2 │ НАДН2 НАД+

ОН ─С─Н →→→→→→ С═О →→→→→→→ СНОН

│ │ │

Н─С─ОН СН3 СН3

│ піровиноградна молочна

Н─С─ОН кислота кислота

СН2ОН

глюкоза

Гетероферментативне бродіння дещо відрізняється за своїм хімізмом. У клітинах мікроорганізмів, які здійснюють цей процес немає фруктозо-1,6-альдолази, яка розщеплює фруктозо-1,6-дифосфат, та тріозофосфатізомерази. Тому зброджування ними цукрів на початкових етапах відбувається пентозофосфатним (ГМФ, або Варбурга – Діккенса - Хорекера) шляхом. Утворений ксилулолозо-5-фосфат під дією фосфокетолази розщеплюється на 3-фосфогліцериновий альдегід і ацетилфосфат. Далі, залежно від набору ферментів, у клітинах бактерій процеси бродіння можуть відбуватися по-різному (рис. 2).

 

Рис. 2. Схема гетероферментативного молочнокислого бродіння. Ферменти: 1 – фосфокетолаза; 2 – ацетаткіназа; 3 – ацетальдегіддегідрогеназа; 4 – алкогольдегідрогеназа; 5 – лактатдегідрогеназа

 

Молочнокислим бактеріям належить головна роль у виробництві молочнокислих продуктів, у процесах квашення овочів, огірків, силосуванні кормів.

Для виробництва деяких сортів сирокопчених ковбас (салямі, сервелат) теж використовують молочнокислі бактерії. Синтезована ними молочна кислота забезпечує консервацію продукту, надаючи йому специфічного смаку.

Кефір – продукт сумісної діяльності молочнокислих бактерій і дріжджів (табл. 2). Для виготовлення національних кисломолочних продуктів (йогурт, простокваша, кумис, пахта, вілія, катик) використовують молоко коров’яче, кобиляче, верблюже, буйволиці, вівці, козяче, а в якості закваски – різні види молочнокислих бактерій, а також історично сформовані симбіотичні комплекси молочнокислих бактерій і дріжджів.

Таблиця 2


Читайте також:

  1. DIMCLRE (РЗМЦВЛ) - колір виносних ліній (номер кольору). Може приймати значенняBYBLOCK (ПОБЛОКУ) і BYLAYER (ПОСЛОЮ).
  2. I визначення впливу окремих факторів
  3. II. Визначення мети запровадження конкретної ВЕЗ з ураху­ванням її виду.
  4. II. Мотивація навчальної діяльності. Визначення теми і мети уроку
  5. Iсторичне значення революції.
  6. Ne і ne – поточне значення потужності і частоти обертання колінчастого вала.
  7. Ocнoвнi визначення здоров'я
  8. Аварійно-рятувальні підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, їх призначення і склад.
  9. Автокореляція залишків – це залежність між послідовними значеннями стохастичної складової моделі.
  10. Автоматизація процесу призначення IP-адрес
  11. Адгезиви на основі латексів у взуттєвій промисловості
  12. Алгебраїчний спосіб визначення точки беззбитковості




Переглядів: 3422

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
СПИРТОВЕ БРОДІННЯ | ПРОПІОНОВОКИСЛЕ БРОДІННЯ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

  

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.004 сек.