МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів Контакти
Тлумачний словник |
|
|||||||
Правила відбору проб для контролю стерильності в ЛПЗ
6.1. Об’єктами бакконтролю в ЛПЗ являються: - хірургічні інструменти; - шприці, голки; - системи переливання крові багаторазового використання; - зонди, катетери, бужі, гумові рукавички та інші вироби з гуми і пластикатів; - хірургічний шовний матеріал, підготовлюваний до використання в ЛПЗ (кетгут, шовк, лавсан); - різна апаратура (апарати екстракорпорального кровообігу тощо); - перев'язувальні матеріали; - операційна білизна. 6.2. У ЛПЗ, які мають ЦСВ, контролю на стерильність підлягає не менше 1% від числа одночасно простерилізованих виробів одного виду. 6.3. У ЛПЗ, що не мають ЦСВ і здійснюючих стерилізацію в хірургічних відді-леннях,контролю стерильності підлягають не менше 3 предметів одного виду мед-інструментарію і не менше 3 предметів одного найменування виробів з текстилю. 6.4. Бакконтроль, здійснюваний СЕС, проводять не рідше 2 разів на рік, ЛПЗ - не рідше 1 разу на місяць. 6.5 Забір проб на стерильність проводить спеціально виділений лаборант СЕС або операційна сестра під керівництвом співробітника баклабораторії. 6.6. При централізації процесів стерилізації всі вироби, що підлягають контро-лю, направляють в баклабораторію в упаковці, в якій здійснювали їх стерилізацію (пакети, стерилізаційні коробки - бікси, м'яка упаковка). Перед доставкою в лабо-раторію стерильні вироби в упаковці додатково загортають у стерильне прости-радло або наволочки. Після проведення контролю стерильності всі вироби, за ви-нятком перев'язувальних матеріалів підлягають обов'язковому поверненню ЛПЗ для подальшого використання. 6.7. При стерилізації виробів в хірургічному відділенні забір проб проводять у чистій операційній у стерильні ємності з дотриманням найсуворіших правил асеп-тики безпосередньо перед проведенням операції.
7. Методика та техніка посіву виробів, простерилізованих в ЛПЗ. 7.1. Для контролю стерильності використовують живильні середовища: - цукровий бульйон Хоттингера (0,5 і 1% глюкози); - тіогліколеве середовище; - бульйон Сабуро. При контролі стерильності виробів, простерилізованих радіаційним методом, застосовують бульйон Хоттингера з 1% глюкози, простерилізованих газовим і па-ровим методами - з 0,5% глюкози. Одночасний засів виробів на 3 вищевказаних середовища обов’язковий. При засіві виробу або його частини безпосередньо в живильне середовище кількість середовища в пробірці (колбі, флаконі і т.д.) повинно бути достатнім для повного занурення виробу або його частини. Засіви в бульйон Хоттингера і тіогліколеве середовище витримують в термо-статі при Т°С 32°С, бульйон Сабуро - при Т°С 20-22°С. Засіви інкубують в термостаті при відповідній Т°С на протязі 14 діб при конт-ролі виробів, простерилізованих радіаційним і газовим методами, простерилізова-них паровим методом - 8 діб. 7.2. Контроль стерильності виробів проводять шляхом занурення в живильні середовища. У виняткових випадках, коли необхідно перевірити стерильність інструменту більших розмірів, проби забирають методом змиву стерильною сер-веткою розміром 5X5 см², попередньо зволоженою стерильним фізіологічним роз-чином або стерильною водопровідною водою. 7.3.Перед посівом досліджуваний матеріал вносять у передбокснік, попередньо знімаючи зовнішню м'яку упаковку. У передбоксніку пакети, бікси протирають зовні за допомогою стерильного пінцета (корнцанга) стерильною серветкою (ват-ним тампоном), рясно змоченою 6%, розчином перекису водню, перекладають на стерильний лоток і залишають на 30 хвилин. При надходженні виробів у м'якій упаковці перший шар знімають у передбоксніку та вироби у внутрішній упаковці відразу переносять в бокс. 7.4. Посіви на стерильність проводить бактеріолог за допомогою лаборанта. 7.4.1. Посів на стерильність хірургічних інструментів. Хірургічні інструменти за допомогою стерильного пінцету витягують з бікса або м'якої упаковки і цілком занурюють у пробірки з поживними середовищами. В окремих випадках, якщо всі простерилізовані інструменти в одній упаковці ве-ликих розмірів (голкотримачі, ранорозширювачі і т.д.), проводять змиви з по-верхні 3 інструментів одного найменування стерильними серветками, змоченими в стерильному фізіологічному розчині або стерильній водопровідній воді, і зану-рюють серветку в пробірки з тіогліколевим середовищем, цукровим бульйоном Хоттінгера і бульйоном Сабуро. 7.4.2. Методика посіву на стерильність багаторазових голок і шприців. Для контролю на стерильність відбирають шприци малої ємності (1,0 або 2,0 мл) і в умовах бактеріологічного боксу з дотриманням правил асептики занурю-ють у пробірки з поживними середовищами окремо циліндр, поршень, голки. При необхідності контролю шприців великої ємності (10, 20 мл і більше) до-слідження стерильності проводять методом змиву, при цьому стерильними сер-ветками, змоченими в стерильному фізіологічному розчині або водопровідній во-ді, протирають за допомогою пінцета внутрішні і зовнішні частини шприца і занурюють їх у 3 поживних середовища (п.7.1.). 7.4.3. Дослідження на стерильність систем переливання крові багаторазового використання. 7.4.4. Посів на стерильність катетерів, гумових рукавичок та інших виробів з гуми і пластикатів. Контроль стерильності зондів, катетерів, гумових рукавичок та інших виробів з гуми проводять шляхом повного занурення дрібних виробів у поживні середови-ща (п.7.1.), від більших за допомогою стерильного пінцета стерильними ножиця-ми відрізають невеликі шматочки (1-2 см) і занурюють у поживні середовища. 7.4.5. Посів на стерильність хірургічного шовного матеріалу. Перед посівом ємності з відібраними зразками шовного матеріалу в передбокс-ніку протирають стерильною марлевою серветкою, рясно змоченою 6% розчином перекису водню, і залишають на 30 хвилин, потім вносять в бокс. Підготовлений до роботи кетгут в операційному блоці зберігають у спиртовому розчині йоду. Перед посівом його піддають спеціальній обробці для нейтралізації і відмивання нейтралізуючого розчину. Моток кетгуту, приготовлений для дослід-ження, перекладають стерильним корцангом або пінцетом в стерильний 10% роз-чин гіпосульфіту натрію. Розчин гіпосульфіту натрію готують на дистильованій воді, розливають у пробірки (колби) по 20 - 30 мл, стерилізують при 120°С 30 хв. Кетгут витримують в розчині гіпосульфіту протягом 24 годин при кімнатній Т°С (можливо помутніння розчину за рахунок випадіння сірки), потім перекладають в пробірки з 20-30 мл стерильної дистильованої води, де також витримують протя-гом 24 годин при кімнатній Т°С. Безпосередньо перед посівом моток кетгуту ви-тягують стерильним пінцетом і перекладають в стерильну чашку Петрі, за допо-могою пінцета і ножиць його розрізають на дрібні шматочки довжиною 1-2 см і розсмикують для проростання мікроорганізмів зсередини кетгуту. Посів роблять у 2 пробірки з тиогликолевим середовищем, 2 пробірки з бульйо-ном Сабуро і 2 пробірки з цукровим бульйоном Хоттингера, поміщаючи в кожну пробірку по 4-5 шматочків досліджуваного матеріалу. Приготований до роботи шовк (лавсан) в операційних зберігають в спиртовому розчині, тому перед посівом його поміщають на 24 год. в стерильну дистильовану воду при кімнатній Т°С. Перед посівом моток шовку (лавсану) перекладають у стерильні чашки Петрі, розрізають на дрібні шматочки довжиною 1-2 см. Посів роблять також, як і кетгуту. 7.4.6. Дослідження на стерильність апаратів екстракорпорального кровообігу. Дослідження на стерильність апаратів штучного кровообігу проводять бакте-ріолог і лаборант ЛПЗ в операційній після асептичної збірки апарату. Контролю підлягають: змив з апарату, перфузат до перфузії,кров після перфузії. 7.4.7. Посів на стерильність перев'язувального матеріалу. Бинти, ватні кульки, марлеві серветки, турунди і т. п. відбирають з різних місць бікси стерильним пінцетом. Дрібні вироби цілком занурюють у пробірки з поживними середовищами. Від бинтів (внутрішніх частин) і великих марлевих серветок з допомогою стерильних ножиць відрізають шматочки і занурюють у пробірки з поживними середовищами (п.7.1.). На кожний вид перев'язувального матеріалу використовують по 2 пробір-ки кожного середовища. 7.4.8. Посів на стерильність хірургічної білизни. Простерилізованою і фламбірованими ножицями (змоченими в спирті і прове-деними через полум'я горілки) за допомогою пінцета від хірургічної білизни відрі-зають невеликі шматочки тканини (зав'язка, внутрішні шви і т. п.) і занурюють у пробірки з поживними середовищами (п.7.1.), по можливості, не торкаючись сті-нок пробірки (колби).
8. Облік результатів. 8.1. Висновок про стерильність досліджуваних зразків, простернлізованих ра-діаційним і газовим методами, роблять після 14 діб інкубації посівів в термостаті, стерилізованих паровими і повітряними методами, після 8 діб. 8.2. При відсутності росту мікроорганізмів у всіх середовищах видають висно-вок про стерильность виробу, завантаження, серії, партії. 8.3. При проростанні живильного середовища хоча б в одній пробірці проводять повторний контроль стерильності подвоєної кількості зразків даного завантажен-ня, серії, партії. Якщо при повторному посіві нових зразків проростання не спо-стерігається, то досліджуване завантаження, серію, партію вважають стерильною. У разі проростання посівів (помутніння поживного середовища, утворення плів-ки, осадка) готують мазки для бактеріоскопічного підтвердження росту мікробів. При контролі на стерильність виробів, стерилізованих газовими і паровими ме-тодами ріст в одиничних пробірках вегетативної мікрофлори не враховують, його відносять за рахунок внесення цієї мікрофлори в процесі посіву, матеріал підлягає повторному дослідженню. 8.4. Після дослідження завантаження, серії, партії в журналі відмічають резуль-тати бактеріологічного контролю: "стерильно" або "не стерильно".
9. Спосіб приготування поживних середовищ, використовуваних для контролю ефективності стерилізації. 9.1. Тіогліколеве середовище. 9.1.1.Склад: - гідролізат казеїну (у перерахунку на сухий залишок) 15 г - дріжджовий екстракт (10% у перерахунку на сухий залишок) 5 г - натрій хлористий 2,5 г - глюкоза 5 г - цистин 0,75 г - тіогліколева кислота 0,3 мл - розчин резазуріна 1: 1000 (свіжовиготовлений) 1 мл - агар-агар далекосхідний 0,75 г - вода дистильована до 1000 мл - рН середовища після стерилізації 7,0-7,2.
9.1.2. Приготування. Змішують всі компоненти середовища, крім глюкози і тіогліколевої кислоти. Суміш підлужують 10% розчином їдкого натру до рН 8,0-8,2, кип'ятять в котлі з паровою сорочкою або на відкритому вогні при постійному перемішуванні до роз-плавлення агар-агару 5-10хв. або автоклавують 20хв. при 100°.Додають гарячу во-ду до початкового об'єму, вносять глюкозу і тіогліколеву кислоту, фільтрують че-рез полотно"Бельтинг",встановлюють рН7,2-7,3.Додають розчин резазуріна, змі-шують і розливають у стерильні пробірки по 20 мл. Стерилізують 20 хв. при 120°. Тіогліколеве середовище можна зберігати до посіву, оберігаючи її від світла, при кімнатній Т°С протягом не більше 7 діб з дня приготування. Примітка: допускається застосування інших сортів агар-агару, але з заздалегідь відтитро-ваною кількістю.
9.2. Цукровий бульйон Хоттингера (з 0,5 і 1,0% глюкози). 9.2.1. Склад: - м'ясної перевар по Хоттінгера до розведення амінного азоту на 140-160 мг% - натрій хлористий 0,5% - глюкоза 0,5% (1,0%) - вода дистильована до 1000 мл - рН середовища 7,2-7,4 9.2.2. Приготування. Змішують м'ясної перевар по Хоттингеру з водою в такому співвідношенні, щоб в середовищі містилося 140-160мг% амінного азоту, додають натрій хлористий. Суміш підлужують 10% розчином їдкого натру до рН8,0-8,2, кип'ятять на відкри-тому вогні 10 хв. або автоклавують при 100°С 10 хв. Якщо є википання, доводять об'єм до початкового кип'яченою або дистильованою водою. Фільтрують через ватний тампон, додають 0,5%(1,0%) глюкози, встановлюють рН 7,3-7,4 додаван-ням 5% розчину соляної кислоти. Знову фільтрують через паперовий фільтр або полотно"Бельтинг".Розливають в стерильний посуд. Стерилізують при 110° 30 хв.
9.3. Бульйон Сабуро. 9.3.1. Склад: - сухий пептон ферментативний 10 г - глюкоза або мальтоза 100 г - вода дистильована до 1000 мл - рН середовища після стерилізації 5,5-5,8 9.3.2. Приготування. У воду додають пептон і кип'ятять 10 хв. Фільтрують через полотно «Бельтинг». До отриманого обсягу після фільтрації додають глюкозу і мальтозу. Якщо рН ви-ще, ніж 5,7, то слід підкислити 5% розчином соляної кислоти до рН 5.7. Розли-вають у стерильні пробірки по 10 мл. Стерилізують при 110° 30 хв.
9.4. Контроль стерильності живильних середовищ. Для контролю стерильності поживні середовища після виготовлення і стериліза-ції поміщають в термостат при температурі 32°С на 72 години. Цукровий бульйон Хоттингера і бульйон Сабуро контролюють повністю (всю приготовану серію пробірок, колб, флаконів). Тіогліколевую середу витримувати при підвищеній Т°С до використання не до-пускається, тому від кожної серії відбирають 1% від загального числа пробірок, колб, флаконів і витримують їх у термостаті при Т°С 32°С протягом 72 год. Для контролю стерильності цю частину середовища не використовують. 9.5. Підготовка посуду. Новий посуд до миття кип'ятять у слабкому розчині (1-2%) соляної кислоти, щоб уникнути подальшого вилужування скла. Миття проводять йоржами з милом і содою, потім ретельно промивають про-точною і обполіскують дистильованною водою, що попереджає випадання сольо-вих залишків при висушуванні. Підготовлений і висушений посуд загортають у папір і стерилізують.
Читайте також:
|
||||||||
|