Студопедия
Новини освіти і науки:
МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах


РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання


ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ"


ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ


Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків


Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні


Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах


Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами


ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ


ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів



Контакти
 


Тлумачний словник
Авто
Автоматизація
Архітектура
Астрономія
Аудит
Біологія
Будівництво
Бухгалтерія
Винахідництво
Виробництво
Військова справа
Генетика
Географія
Геологія
Господарство
Держава
Дім
Екологія
Економетрика
Економіка
Електроніка
Журналістика та ЗМІ
Зв'язок
Іноземні мови
Інформатика
Історія
Комп'ютери
Креслення
Кулінарія
Культура
Лексикологія
Література
Логіка
Маркетинг
Математика
Машинобудування
Медицина
Менеджмент
Метали і Зварювання
Механіка
Мистецтво
Музика
Населення
Освіта
Охорона безпеки життя
Охорона Праці
Педагогіка
Політика
Право
Програмування
Промисловість
Психологія
Радіо
Регилия
Соціологія
Спорт
Стандартизація
Технології
Торгівля
Туризм
Фізика
Фізіологія
Філософія
Фінанси
Хімія
Юриспунденкция






Правила відбору проб для контролю стерильності в ЛПЗ

 

6.1. Об’єктами бакконтролю в ЛПЗ являються:

- хірургічні інструменти;

- шприці, голки;

- системи переливання крові багаторазового використання;

- зонди, катетери, бужі, гумові рукавички та інші вироби з гуми і пластикатів;

- хірургічний шовний матеріал, підготовлюваний до використання в ЛПЗ (кетгут, шовк, лавсан);

- різна апаратура (апарати екстракорпорального кровообігу тощо);

- перев'язувальні матеріали;

- операційна білизна.

6.2. У ЛПЗ, які мають ЦСВ, контролю на стерильність підлягає не менше 1% від числа одночасно простерилізованих виробів одного виду.

6.3. У ЛПЗ, що не мають ЦСВ і здійснюючих стерилізацію в хірургічних відді-леннях,контролю стерильності підлягають не менше 3 предметів одного виду мед-інструментарію і не менше 3 предметів одного найменування виробів з текстилю.

6.4. Бакконтроль, здійснюваний СЕС, проводять не рідше 2 разів на рік, ЛПЗ - не рідше 1 разу на місяць.

6.5 Забір проб на стерильність проводить спеціально виділений лаборант СЕС або операційна сестра під керівництвом співробітника баклабораторії.

6.6. При централізації процесів стерилізації всі вироби, що підлягають контро-лю, направляють в баклабораторію в упаковці, в якій здійснювали їх стерилізацію (пакети, стерилізаційні коробки - бікси, м'яка упаковка). Перед доставкою в лабо-раторію стерильні вироби в упаковці додатково загортають у стерильне прости-радло або наволочки. Після проведення контролю стерильності всі вироби, за ви-нятком перев'язувальних матеріалів підлягають обов'язковому поверненню ЛПЗ для подальшого використання.

6.7. При стерилізації виробів в хірургічному відділенні забір проб проводять у чистій операційній у стерильні ємності з дотриманням найсуворіших правил асеп-тики безпосередньо перед проведенням операції.

 

7. Методика та техніка посіву виробів, простерилізованих в ЛПЗ.

7.1. Для контролю стерильності використовують живильні середовища:

- цукровий бульйон Хоттингера (0,5 і 1% глюкози);

- тіогліколеве середовище;

- бульйон Сабуро.

При контролі стерильності виробів, простерилізованих радіаційним методом, застосовують бульйон Хоттингера з 1% глюкози, простерилізованих газовим і па-ровим методами - з 0,5% глюкози.

Одночасний засів виробів на 3 вищевказаних середовища обов’язковий. При засіві виробу або його частини безпосередньо в живильне середовище кількість середовища в пробірці (колбі, флаконі і т.д.) повинно бути достатнім для повного занурення виробу або його частини.

Засіви в бульйон Хоттингера і тіогліколеве середовище витримують в термо-статі при Т°С 32°С, бульйон Сабуро - при Т°С 20-22°С.

Засіви інкубують в термостаті при відповідній Т°С на протязі 14 діб при конт-ролі виробів, простерилізованих радіаційним і газовим методами, простерилізова-них паровим методом - 8 діб.

7.2. Контроль стерильності виробів проводять шляхом занурення в живильні середовища. У виняткових випадках, коли необхідно перевірити стерильність інструменту більших розмірів, проби забирають методом змиву стерильною сер-веткою розміром 5X5 см², попередньо зволоженою стерильним фізіологічним роз-чином або стерильною водопровідною водою.

7.3.Перед посівом досліджуваний матеріал вносять у передбокснік, попередньо знімаючи зовнішню м'яку упаковку. У передбоксніку пакети, бікси протирають зовні за допомогою стерильного пінцета (корнцанга) стерильною серветкою (ват-ним тампоном), рясно змоченою 6%, розчином перекису водню, перекладають на стерильний лоток і залишають на 30 хвилин. При надходженні виробів у м'якій упаковці перший шар знімають у передбоксніку та вироби у внутрішній упаковці відразу переносять в бокс.

7.4. Посіви на стерильність проводить бактеріолог за допомогою лаборанта.

7.4.1. Посів на стерильність хірургічних інструментів.

Хірургічні інструменти за допомогою стерильного пінцету витягують з бікса або м'якої упаковки і цілком занурюють у пробірки з поживними середовищами. В окремих випадках, якщо всі простерилізовані інструменти в одній упаковці ве-ликих розмірів (голкотримачі, ранорозширювачі і т.д.), проводять змиви з по-верхні 3 інструментів одного найменування стерильними серветками, змоченими в стерильному фізіологічному розчині або стерильній водопровідній воді, і зану-рюють серветку в пробірки з тіогліколевим середовищем, цукровим бульйоном Хоттінгера і бульйоном Сабуро.

7.4.2. Методика посіву на стерильність багаторазових голок і шприців.

Для контролю на стерильність відбирають шприци малої ємності (1,0 або 2,0 мл) і в умовах бактеріологічного боксу з дотриманням правил асептики занурю-ють у пробірки з поживними середовищами окремо циліндр, поршень, голки.

При необхідності контролю шприців великої ємності (10, 20 мл і більше) до-слідження стерильності проводять методом змиву, при цьому стерильними сер-ветками, змоченими в стерильному фізіологічному розчині або водопровідній во-ді, протирають за допомогою пінцета внутрішні і зовнішні частини шприца і занурюють їх у 3 поживних середовища (п.7.1.).

7.4.3. Дослідження на стерильність систем переливання крові багаторазового використання.
Від гумового шлангу, ближче до голки, відрізають ножицями за допомогою пінцета невеликі шматочки (1-2 см) і занурюють в пробірки з поживними середо-вищами (п.7.1.), голку окремо занурюють у тіогліколевую середу.

7.4.4. Посів на стерильність катетерів, гумових рукавичок та інших виробів з гуми і пластикатів.

Контроль стерильності зондів, катетерів, гумових рукавичок та інших виробів з гуми проводять шляхом повного занурення дрібних виробів у поживні середови-ща (п.7.1.), від більших за допомогою стерильного пінцета стерильними ножиця-ми відрізають невеликі шматочки (1-2 см) і занурюють у поживні середовища.

7.4.5. Посів на стерильність хірургічного шовного матеріалу.

Перед посівом ємності з відібраними зразками шовного матеріалу в передбокс-ніку протирають стерильною марлевою серветкою, рясно змоченою 6% розчином перекису водню, і залишають на 30 хвилин, потім вносять в бокс.

Підготовлений до роботи кетгут в операційному блоці зберігають у спиртовому розчині йоду. Перед посівом його піддають спеціальній обробці для нейтралізації і відмивання нейтралізуючого розчину. Моток кетгуту, приготовлений для дослід-ження, перекладають стерильним корцангом або пінцетом в стерильний 10% роз-чин гіпосульфіту натрію. Розчин гіпосульфіту натрію готують на дистильованій воді, розливають у пробірки (колби) по 20 - 30 мл, стерилізують при 120°С 30 хв. Кетгут витримують в розчині гіпосульфіту протягом 24 годин при кімнатній Т°С (можливо помутніння розчину за рахунок випадіння сірки), потім перекладають в пробірки з 20-30 мл стерильної дистильованої води, де також витримують протя-гом 24 годин при кімнатній Т°С. Безпосередньо перед посівом моток кетгуту ви-тягують стерильним пінцетом і перекладають в стерильну чашку Петрі, за допо-могою пінцета і ножиць його розрізають на дрібні шматочки довжиною 1-2 см і розсмикують для проростання мікроорганізмів зсередини кетгуту.

Посів роблять у 2 пробірки з тиогликолевим середовищем, 2 пробірки з бульйо-ном Сабуро і 2 пробірки з цукровим бульйоном Хоттингера, поміщаючи в кожну пробірку по 4-5 шматочків досліджуваного матеріалу.

Приготований до роботи шовк (лавсан) в операційних зберігають в спиртовому розчині, тому перед посівом його поміщають на 24 год. в стерильну дистильовану воду при кімнатній Т°С. Перед посівом моток шовку (лавсану) перекладають у стерильні чашки Петрі, розрізають на дрібні шматочки довжиною 1-2 см. Посів роблять також, як і кетгуту.

7.4.6. Дослідження на стерильність апаратів екстракорпорального кровообігу.

Дослідження на стерильність апаратів штучного кровообігу проводять бакте-ріолог і лаборант ЛПЗ в операційній після асептичної збірки апарату.

Контролю підлягають: змив з апарату, перфузат до перфузії,кров після перфузії.
Стерильний фізіологічний розчин в кількості не менш 250 мл проганяють через апарат, підготовлений до операції, відбирають 100 мл розчину і засівають на по-живні середовища по 20 мл в 100 мл живильного середовища (п.7.1.). Аналогічно роблять посів перфузата до перфузії та крові після перфузії.

7.4.7. Посів на стерильність перев'язувального матеріалу.

Бинти, ватні кульки, марлеві серветки, турунди і т. п. відбирають з різних місць бікси стерильним пінцетом.

Дрібні вироби цілком занурюють у пробірки з поживними середовищами. Від бинтів (внутрішніх частин) і великих марлевих серветок з допомогою стерильних ножиць відрізають шматочки і занурюють у пробірки з поживними середовищами (п.7.1.). На кожний вид перев'язувального матеріалу використовують по 2 пробір-ки кожного середовища.

7.4.8. Посів на стерильність хірургічної білизни.

Простерилізованою і фламбірованими ножицями (змоченими в спирті і прове-деними через полум'я горілки) за допомогою пінцета від хірургічної білизни відрі-зають невеликі шматочки тканини (зав'язка, внутрішні шви і т. п.) і занурюють у пробірки з поживними середовищами (п.7.1.), по можливості, не торкаючись сті-нок пробірки (колби).

 

8. Облік результатів.

8.1. Висновок про стерильність досліджуваних зразків, простернлізованих ра-діаційним і газовим методами, роблять після 14 діб інкубації посівів в термостаті, стерилізованих паровими і повітряними методами, після 8 діб.

8.2. При відсутності росту мікроорганізмів у всіх середовищах видають висно-вок про стерильность виробу, завантаження, серії, партії.

8.3. При проростанні живильного середовища хоча б в одній пробірці проводять повторний контроль стерильності подвоєної кількості зразків даного завантажен-ня, серії, партії. Якщо при повторному посіві нових зразків проростання не спо-стерігається, то досліджуване завантаження, серію, партію вважають стерильною.

У разі проростання посівів (помутніння поживного середовища, утворення плів-ки, осадка) готують мазки для бактеріоскопічного підтвердження росту мікробів.

При контролі на стерильність виробів, стерилізованих газовими і паровими ме-тодами ріст в одиничних пробірках вегетативної мікрофлори не враховують, його відносять за рахунок внесення цієї мікрофлори в процесі посіву, матеріал підлягає повторному дослідженню.

8.4. Після дослідження завантаження, серії, партії в журналі відмічають резуль-тати бактеріологічного контролю: "стерильно" або "не стерильно".

 

9. Спосіб приготування поживних середовищ,

використовуваних для контролю ефективності стерилізації.

9.1. Тіогліколеве середовище.

9.1.1.Склад:

- гідролізат казеїну (у перерахунку на сухий залишок) 15 г

- дріжджовий екстракт (10% у перерахунку на сухий залишок) 5 г

- натрій хлористий 2,5 г

- глюкоза 5 г

- цистин 0,75 г

- тіогліколева кислота 0,3 мл

- розчин резазуріна 1: 1000 (свіжовиготовлений) 1 мл

- агар-агар далекосхідний 0,75 г

- вода дистильована до 1000 мл

- рН середовища після стерилізації 7,0-7,2.

 

9.1.2. Приготування.

Змішують всі компоненти середовища, крім глюкози і тіогліколевої кислоти.
Цистін попередньо розчиняють у невеликій кількості дистильованої води при поступовому додаванні 10-20% розчину їдкого натру до його повного розчинення.

Суміш підлужують 10% розчином їдкого натру до рН 8,0-8,2, кип'ятять в котлі з паровою сорочкою або на відкритому вогні при постійному перемішуванні до роз-плавлення агар-агару 5-10хв. або автоклавують 20хв. при 100°.Додають гарячу во-ду до початкового об'єму, вносять глюкозу і тіогліколеву кислоту, фільтрують че-рез полотно"Бельтинг",встановлюють рН7,2-7,3.Додають розчин резазуріна, змі-шують і розливають у стерильні пробірки по 20 мл. Стерилізують 20 хв. при 120°.

Тіогліколеве середовище можна зберігати до посіву, оберігаючи її від світла, при кімнатній Т°С протягом не більше 7 діб з дня приготування.

Примітка:
допускається приготування середовища без розчину резазуріна;

допускається застосування інших сортів агар-агару, але з заздалегідь відтитро-ваною кількістю.

 

9.2. Цукровий бульйон Хоттингера (з 0,5 і 1,0% глюкози).

9.2.1. Склад:

- м'ясної перевар по Хоттінгера до розведення амінного азоту на 140-160 мг%

- натрій хлористий 0,5%

- глюкоза 0,5% (1,0%)

- вода дистильована до 1000 мл

- рН середовища 7,2-7,4

9.2.2. Приготування.

Змішують м'ясної перевар по Хоттингеру з водою в такому співвідношенні, щоб в середовищі містилося 140-160мг% амінного азоту, додають натрій хлористий. Суміш підлужують 10% розчином їдкого натру до рН8,0-8,2, кип'ятять на відкри-тому вогні 10 хв. або автоклавують при 100°С 10 хв. Якщо є википання, доводять об'єм до початкового кип'яченою або дистильованою водою. Фільтрують через ватний тампон, додають 0,5%(1,0%) глюкози, встановлюють рН 7,3-7,4 додаван-ням 5% розчину соляної кислоти. Знову фільтрують через паперовий фільтр або полотно"Бельтинг".Розливають в стерильний посуд. Стерилізують при 110° 30 хв.

 

9.3. Бульйон Сабуро.

9.3.1. Склад:

- сухий пептон ферментативний 10 г

- глюкоза або мальтоза 100 г

- вода дистильована до 1000 мл

- рН середовища після стерилізації 5,5-5,8

9.3.2. Приготування.

У воду додають пептон і кип'ятять 10 хв. Фільтрують через полотно «Бельтинг». До отриманого обсягу після фільтрації додають глюкозу і мальтозу. Якщо рН ви-ще, ніж 5,7, то слід підкислити 5% розчином соляної кислоти до рН 5.7. Розли-вають у стерильні пробірки по 10 мл. Стерилізують при 110° 30 хв.

 

 

9.4. Контроль стерильності живильних середовищ.

Для контролю стерильності поживні середовища після виготовлення і стериліза-ції поміщають в термостат при температурі 32°С на 72 години.

Цукровий бульйон Хоттингера і бульйон Сабуро контролюють повністю (всю приготовану серію пробірок, колб, флаконів).

Тіогліколевую середу витримувати при підвищеній Т°С до використання не до-пускається, тому від кожної серії відбирають 1% від загального числа пробірок, колб, флаконів і витримують їх у термостаті при Т°С 32°С протягом 72 год. Для контролю стерильності цю частину середовища не використовують.

9.5. Підготовка посуду.

Новий посуд до миття кип'ятять у слабкому розчині (1-2%) соляної кислоти, щоб уникнути подальшого вилужування скла.

Миття проводять йоржами з милом і содою, потім ретельно промивають про-точною і обполіскують дистильованною водою, що попереджає випадання сольо-вих залишків при висушуванні.

Підготовлений і висушений посуд загортають у папір і стерилізують.

 


Читайте також:

  1. D) оснащення виробництва обладнанням, пристроями, інструментом, засобами контролю.
  2. IV. Питання самоконтролю.
  3. V. Етичні правила психологічних досліджень
  4. А ви слідуєте цім правилам, коли виступаєте публічно?
  5. Автоматизація контролю та діагностування вузлів РЕА
  6. Антиконкурентні дії органів влади, управління і контролю
  7. Аудиторська оцінка системи внутрішнього контролю
  8. Аудиторські докази щодо тверджень керівництва у фінансових звітах отримуються безпосередньо в процесі проведення тестів контролю та процедур по суті.
  9. Біржова валютна торгівля та ступінь валютного регулювання і контролю
  10. ВАРІАНТИ ТЕСТІВ ДЛЯ ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ
  11. Ваучерна система обліку і контролю грошових коштів
  12. Види графіків та правила їх побудови.




Переглядів: 3664

<== попередня сторінка | наступна сторінка ==>
Приготування дезрозчинів і правила користування | Тема 8. РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ

Не знайшли потрібну інформацію? Скористайтесь пошуком google:

 

© studopedia.com.ua При використанні або копіюванні матеріалів пряме посилання на сайт обов'язкове.


Генерація сторінки за: 0.008 сек.