МАРК РЕГНЕРУС ДОСЛІДЖЕННЯ: Наскільки відрізняються діти, які виросли в одностатевих союзах
РЕЗОЛЮЦІЯ: Громадського обговорення навчальної програми статевого виховання ЧОМУ ФОНД ОЛЕНИ ПІНЧУК І МОЗ УКРАЇНИ ПРОПАГУЮТЬ "СЕКСУАЛЬНІ УРОКИ" ЕКЗИСТЕНЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ПОРУШЕННЯ СТАТЕВОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ Батьківський, громадянський рух в Україні закликає МОН зупинити тотальну сексуалізацію дітей і підлітків Відкрите звернення Міністру освіти й науки України - Гриневич Лілії Михайлівні Представництво українського жіноцтва в ООН: низький рівень культури спілкування в соціальних мережах Гендерна антидискримінаційна експертиза може зробити нас моральними рабами ЛІВИЙ МАРКСИЗМ У НОВИХ ПІДРУЧНИКАХ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ ВІДКРИТА ЗАЯВА на підтримку позиції Ганни Турчинової та права кожної людини на свободу думки, світогляду та вираження поглядів
Контакти
Тлумачний словник Авто Автоматизація Архітектура Астрономія Аудит Біологія Будівництво Бухгалтерія Винахідництво Виробництво Військова справа Генетика Географія Геологія Господарство Держава Дім Екологія Економетрика Економіка Електроніка Журналістика та ЗМІ Зв'язок Іноземні мови Інформатика Історія Комп'ютери Креслення Кулінарія Культура Лексикологія Література Логіка Маркетинг Математика Машинобудування Медицина Менеджмент Метали і Зварювання Механіка Мистецтво Музика Населення Освіта Охорона безпеки життя Охорона Праці Педагогіка Політика Право Програмування Промисловість Психологія Радіо Регилия Соціологія Спорт Стандартизація Технології Торгівля Туризм Фізика Фізіологія Філософія Фінанси Хімія Юриспунденкция |
|
|||||||
Основні класи суті.Існують три основні класи суті: стрижньові, асоціативні і характеристичні, а також підклас асоціативної суті - позначення. Стрижньова суть (стрижень) - це незалежна суть. Наприклад стрижнями є: "Студент", "Квартира", "Чоловіки", "Лікар", "Брак". Асоціативна суть (асоціація) - це зв'язок виду "многие-ко-многим" між двома або більш суттю. Асоціації розглядаються як повноправна суть: вони можуть брати участь в інших асоціаціях і позначеннях точно так, як і стрижньова суть; можуть володіти властивостями, тобто мати не тільки набір ключових атрибутів, необхідних для вказівки зв'язків, але і будь-яке число інших атрибутів, що характеризують зв'язок. Наприклад, асоціація "Брак" містять ключові атрибути "Код_м", "Код_ж" і "Табельний номер чоловіка", "Табельний номер дружини", а також уточнюючі атрибути "Номер свідоцтва", "Дата реєстрації", "Место_регистрациі", "Номер запису в книгу ЗАГС" і так далі Характеристична суть (характеристика) - це зв'язок виду "многие-к-одной" або "одна-к-одной" між двома суттю (окремий випадок асоціації). Єдина мета характеристики в рамках даної наочної області полягає в описі або уточненні деякій іншій суті. Позначаюча суть або позначення - це зв'язок виду "многие-к-одной" або "одна-к-одной" між двома суттю і відрізняється від характеристики тим, що не залежить від суті, що позначається. Позначення і характеристики не є повністю незалежною суттю, оскільки вони припускають наявність деякій іншій суті, яка "позначатиметься" або "характеризуватиметься". Проте вони все ж таки є окремими випадками суті і можуть, звичайно, мати властивості, можуть брати участь в асоціаціях, позначеннях і мати свої власні (нижчого рівня) характеристики. Підкреслимо також, що всі екземпляри характеристики мають бути обов'язково пов'язані з яким-небудь екземпляром суті, що характеризується. Проте допускається, щоб деякі екземпляри суті, що характеризується, не мали зв'язків. Перевизначимо тепер стрижньову суть як суть, яка не є ні асоціацією, ні позначенням, ні характеристикою. Така суть має незалежне існування. На закінчення розглянемо приклад побудови інфологичеськой моделі бази даних "Живлення", де повинна зберігатися інформація про блюда, їх щоденне споживання, продукти, з яких готуються ці блюда, і постачальників цих продуктів. Інформація використовуватиметься кухарем і керівником невеликого підприємства громадського харчування, а також його відвідувачами. За допомогою вказаних користувачів виділені наступні об'єкти і характеристики проектованої бази: ¾ Блюда, для опису яких потрібні дані, що входять в їх кулінарні рецепти: номер блюда (наприклад, з книги кулінарних рецептів), назва блюда, вид блюда (закуска, суп, гарячіше і тому подібне), рецепт (технологія приготування блюда), вихід (вага порції), назва, калорійність і вага кожного продукту, що входить в блюдо. ¾ Для кожного постачальника продуктів: найменування, адреса, назва продукту, що поставляється, дата постачання і ціна на момент постачання. ¾ Щоденне споживання блюд (витрата): блюдо, кількість порцій, дата.
Аналіз об'єктів дозволяє виділити: ¾ Стрижні: Блюда, Продукти і Міста; ¾ Асоціації: Склад (пов'язує Блюда з Продуктами) і Постачання (пов'язує Постачальників з Продуктами); ¾ Позначення: Постачальники; ¾ Характеристики: Рецепти і Витрата. 5.2.3 ER- діаграми і мова інфологичеського моделювання (ЯІМ) При побудові інфологичеських моделей можна використовувати мову ER-диаграмм. У них суть зображається поміченими прямокутниками, асоціації - поміченими ромбами або шестикутниками, атрибути - поміченими овалами, а зв'язки між ними - ненапрямленими ребрами, над якими може проставлятися ступінь зв'язку (1 або буква, замінююча слово "багато") і необхідне пояснення.
Рис.5. 2.1 Позначення, використовувані в ER-диаграммах.
Мова ER-диаграмм використовується для побудови невеликих моделей і ілюстрації окремих фрагментів великих. Частіше ж застосовується менш наочна, але змістовніша мова інфологичеського моделювання (ЯІМ), в якому суть і асоціації представляються пропозиціями вигляду: СУТЬ (атрибут 1, атрибут 2 , ..., атрибут n)АСОЦІАЦІЯ [СУТЬ S1, СУТЬ S2 ...] (атрибут 1, атрибут 2, ..., атрибут n) ХАРАКТЕРИСТИКА (атрибут 1, атрибут 2, ...) { СПИСОК, ЩО ХАРАКТЕРИЗУЄТ СУТЬ}ПОЗНАЧЕННЯ (атрибут 1, атрибут 2, ...) [СПИСОК, ЩО ХАРАКТЕРИЗУЄТ СУТЬ] де S - ступінь зв'язку, а атрибути, що входять в ключ, мають бути відмічені за допомогою підкреслення. Для прикладу бази даних "Живлення" модель на мові ЯЇМ має наступний вигляд: Блюда (БЛ, Блюдо, Вигляд) Продукти (ПР, Продукт, Калорійність) Постачальники (ПОС, Місто, Постачальник) [Місто] Склад [Блюда M, Продукти N] (БЛ, ПР, Вага (г)) Постачання [Постачальники M, Продукти N] (ПОС, ПР, Дата_п, Ціна, Вага (кг)) Міста (Місто, Країна) Рецепти (БЛ, Рецепт) { Блюда} Витрата (БЛ, Дата_р, Порцій) { Блюда}
ER-диаграмма моделі бази даних "Живлення" наступний вигляд: Рис.5.2.2 Інфологичеськая модель бази даних "Живлення" Читайте також:
|
||||||||
|